新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Ginxx

[數碼線] 新手問。加鐘效果無?

edm230 發表於 2018-4-10 15:15
師兄有冇set到display顯示

*CLOCK SYNC

當然有,on off on off 就快比我試到爛, 想知有冇師兄 都係同我一樣冇咩後果之後換咗咩線,又或者 加個75ohm轉50ohm轉插可能可以明顯返?
回復

我曾是Esoteric CDP 同佢既鐘的用家, 或者我可以分享自己使用心得, 效果強烈如否需要視乎以下因素:

1) 外置鐘是否比DAC/ CDP 本身的內置鐘强很多 (誤差數值), 如果差不多就效果不會明顯. 如DAC/ CDP 本身的內置鐘强過外置鐘的話, 音質什至會差咗.  例如你用部二嫂 G-03用在K-1或 K-01X 到你唔會感到有大分別

2) 聽歌距離近的話效果也會減低.  我有朋友用我同一部CDP, 外置鐘同鐘線, 播相同的CD, 在我朋友處效果比在我屋企強烈多了, 但我朋友聽歌距的離近有11 呎 (面至喇叭), 而我只有8呎左右.

3) 不同CD亦會有分別

如果效果係完全不明顯 (或分別好细) 的話, 就算你用條幾萬銀的鐘線都冇用

評分

查看全部評分

回復

Ginxx 發表於 2018-4-10 15:19
當然有,on off on off 就快比我試到爛, 想知有冇師兄 都係同我一樣冇咩後果之後換咗咩線,又 ...

用過幾隻10M鐘,由千元至兩萬多的,效果都未如理想(估計有10%)
也有可能是鐘線或電源線一般,但沒可能花幾萬買條比鐘還貴的線
見好多師兄話加鐘如升級換機等,我只能說這些機會不屬於我
回復

小弟的 Esoteric K-01X 用外置鐘有正面效果,平至淘寶網的幾百元貨仔,貴至 Cybershaft Op13。亦沒有用天价線,只係用 Chord 陳年入門 Prodac 及原庄 Cybershaft 線。PC 亦只用跟机克雞。

熟悉小弟的朋友知小弟一向不追求名貴線材,要喧賓奪主的事絕不接受

回復

條鐘線水蛇春咁長嘅話就舐嘢,俾盡你都係去到半米就好收,長過半米嘅話就令到訊號大打折扣。

而且鐘係屬於敏感部位,餵乜嘢質素嘅電俾佢就會『雙倍奉還』乜嘢質素嘅效果,玩鐘但係唔玩電就真係相當大嘥。

評分

查看全部評分

回復

Ginxx 發表於 2018-4-10 15:19
當然有,on off on off 就快比我試到爛, 想知有冇師兄 都係同我一樣冇咩後果之後換咗咩線,又 ...

之前用503,用m2tech clock
50ohm線,是有改善的
幾明顯下

評分

查看全部評分

回復

謝謝大家的 意見分享,黎緊有機會換野有效果的話我再上來分享返吧
回復

我的器材很初级,TEAC-10,用原来的晶振和外接晶振差别很大~~

开始用有源晶振,比原来的背景干净~~~

然后用频率转换板输出16.9344,也对比了两种10兆的源频:恒温晶振和铷钟~~

最后确定铷钟的效果是比较好的~~

回復

Did you ask for a check on the PPA clock frequency? It may need adjustment and correction. What can the dealer do for you?
For the cable, it's worth to try the Canare 12G one.  
回復

el188 發表於 2018-4-10 13:53
用加鐘及缐啲錢去Upgrade DAC 效果會非常明顯

Agree!
回復

tsqaure 發表於 2018-4-12 21:14
Did you ask for a check on the PPA clock frequency? It may need adjustment and correction. What can  ...

其實問過經銷商可唔可以上舖試試,得到答覆是"好老實如果你線材電源玩得唔好,可能你插左個鐘著左燈就係咁,可能唔係你想像咁大效果"
回復

Ginxx 發表於 2018-4-13 15:35
其實問過經銷商可唔可以上舖試試,得到答覆是"好老實如果你線材電源玩得唔好,可能你插左個鐘著左燈就係 ...

Usually, this is the model answer by the product agent the way to protect their sale that it is not the responsibility of the product being in use for not providing good sonic performanace but the link of other components in use as clock cable or power supply problems.
回復

The best secure way is to bring along with your DAC to the clock sole agent show room to see the headroom for improvement whether you decide to buy or not.

評分

查看全部評分

回復

Ginxx 發表於 2018-4-13 15:35
其實問過經銷商可唔可以上舖試試,得到答覆是"好老實如果你線材電源玩得唔好,可能你插左個鐘著左燈就係 ...

What a shame...Would you be confidence to buy again from them?
回復

tsqaure 發表於 2018-4-13 23:56
What a shame...Would you be confidence to buy again from them?

第一下聽到當然失望, 但可能都係事實既 ,唯有自己再試.
回復

Update 一下,最近由usb轉用lan Cable唔經電腦直入Dac,發現聲音變得sharp左,唔知係唔係叫毛邊? 總之無左usb既散散地既感覺,聲音就係實在左,然後即去AB隻鐘, 用盲測,覺得覺得係靚先睇結果有無開鐘,頭三隻中哂已經 好興奮個鐘真係有用!? 係尾識多兩隻錯哂……有機會日後繼續update

評分

查看全部評分

回復

s7 推 800S 真心唔得,推荐 GOLDENWAVE GA-X
回復

GGT260 發表於 2018-5-6 08:41
s7 推 800S 真心唔得,推荐 GOLDENWAVE GA-X

咁可能我未聽過好野比較唔到了,但比較起503加srh1840已好好多。
回復

電處已入手,電線換左,都成個星期,個處就真係滑左,個鐘就一樣無咩感覺
回復

如果換埋鐘線都無的話我會對人類失去信任
回復