新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Ginxx

[數碼線] 新手問。加鐘效果無?

HaiFaiYau@FB 發表於 2018-5-27 08:18
話說早排上啲師兄到試聲…cdp出聲試土炮前后級,重點唔係幾好聲…到最后果位師兄叫我幫手聽聽佢部teac da ...

都做咗好多research,, 講緊USB dac直入電腦usb一定唔掂, 最小最少要做條訊電分離usb線,之前加個帶電hub都聽到分別,未有分離線都見少左毛邊空間大左。

評分

查看全部評分

回復

Ginxx 發表於 2018-5-27 14:13
都做咗好多research,, 講緊USB dac直入電腦usb一定唔掂, 最小最少要做條訊電分離usb線,之前加個帶電hub ...

True, huge different. Not at least , is a must to use 訊電分離usb線 when using computer as a source.
回復

Ginxx 發表於 2018-5-27 14:13
都做咗好多research,, 講緊USB dac直入電腦usb一定唔掂, 最小最少要做條訊電分離usb線,之前加個帶電hub ...

家訪或影音店…聽cas已幾多次…莫講teac即使Cary Audio DMS-500…,相同組合與cdp作比對,好多真係輸幾遠,暫時尼講只有聲之島嘅playback...cas組合真心唔錯,但無即場同cdp作比對

論方便就真無得輸,但去到較高頻段啲弦樂…果啲神韻尤其尾音殘響總係少甘啲,反而人聲質感唔少都播得唔錯,較低頻段質感同跳彈力都有一定進步,已遠好過以前,希望cas整體音質…能早日躍進 好等我啲懶人多個選擇
回復

加左電處過左一排AB個鐘開始聽到聲音密度係多左少少少少……dd咁多啦, 開始覺得有少少用,換左條純銀線, 密度反比唔上原裝度銀線,可能行返一個星期再睇睇, 其他場立體感等都仲係無差幾多,等埋最後訊源處理就再報告。

評分

查看全部評分

回復

我曾經詳細比較過 淘寶 GPS鐘、Cybershaft OP13 和 Antelope 10MX 在 dCS Vivaldi 的效果。

實在全部都有改善,仲要係越貴的鐘就越好聲。
回復

最後usb已經攪好兩重訊電分離,比埋線電供usb,分離後真係飛天離地分別大, 成件事立體曬,個鐘?都係無咩料到,真係咁多件野改變最少又最貴既一件。

換左d咩?,不專業純感覺評:
格離牛:啲聲順耳,低音深了,耐聽,聽啲好嘈嘅歌感覺冇咁吵耳。
Usb 線:金銀線係粒粒音爽快感。
Xlr線:音樂感,音場大左
電線:空間音場大了
個鐘: 輕微密度, 輕微分離度。換左條 純銀線仲差左DD(最終個鐘感覺係失望,因為比其他 補品性價比低)
會唔會係耳機系統無咁顯著?
都有可能我系統唔夾佢啦

過幾年再諗換野。 應該要深潛一段日子

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2018-5-31 15:05
我曾經詳細比較過 淘寶 GPS鐘、Cybershaft OP13 和 Antelope 10MX 在 dCS Vivaldi 的效果。

實在全部都有 ...

非常同意~
回復

paul pang個10M好似係OCXO嚟,理論上要等佢行一段時間,等個鐘達到一定而且穩定嘅溫度佢先可以發揮得到,如果你嘅只係用幾分鐘一兩個tracks嚟做AB,咁未必聽得到個鐘嘅實力。

當然,呢個推論唔一定係事實。
回復

Ginxx 發表於 2018-6-4 20:51
最後usb已經攪好兩重訊電分離,比埋線電供usb,分離後真係飛天離地分別大, 成件事立體曬,個鐘?都係無咩 ...

多謝分享!比起睇啲換左乜鬼都大改善嘅post好睇好多…起碼有碗話碗有乜話乜…最近二手市場幾多玩左冇耐就放出尼,仲有排保養添,唔排除中伏或吾夾…。

有時見啲二手器材…自己聽過都嗡幾句希望幫到想買果啲師兄作參考,吾少繕稿確有偏差,睇稿入貨中伏機率吾細,个人反而覺得用家聽感可更靠譜

回復

...... 改口供
回復

Ginxx 發表於 2018-6-19 11:35
又黎update下。。 皆因忍唔住手再添一樣器材,竟然令個鐘效果顯著左,人聲線條更出一點,就係一個工業級USB ...

What USB hub have you bought for $800-$11xx? You might have further satisfied provided that you supplied the USB hub with LPS!
回復

clplarry 發表於 2018-6-19 12:13
What USB hub have you bought for $800-$11xx? You might have further satisfied provided that you su ...

Benevo buh334 ,usb已經接上分離的5v5A 線牛而且跟格隔離牛出的,未有插hub供電,日後再慢慢試
回復

事隔多月終於等到有其他耳機兩聲道雙修既燒友分享聽感,表示耳機系統其實分別係微乎其微,兩聲道玩家就唔同講法, 有一定要提升, 到呢一刻慶幸,玩過銀線, 鍍銀線 ,canare 線,係有DD提升, 幾隻線嘅聲都唔同, 都算有得玩下。
有隻xsymphony601 鐘線玩HD800s人聲推前低音實D,做條0.5米便宜低玩
回復

玩鐘,還是相信專家好。10M MASTER輸入,結局還是看你CD/DAC的電路。WORD CLOCK才能代換內部時鐘。所以花多效力小是正常的。
回復

如果我就唔會玩鐘直接升級部DAC效果會比較明顯 我自己都用緊sennheiser 800s 用緊部白金鹿推800s IMG_2921.JPG
回復