新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12097|回復: 39

[喇叭線] denon 6300配甚麼喇叭線

各位師兄,小弟換佐denon 6300 擴音機想配翻喇叭線,原因之前用AQ rocket 33 發覺跟中置及前置速道不同,喇叭是Monitor Audio GX 200 系列想要有厚聲線材,左右喇叭好像出唔倒低音,但試用普通喇叭線沒有問題,現想更換
預算多少?
回復

大約3000內
回復

要推介可以介紹Tellurium Q Black II 比你,不過其實你依家分頻點點set 呀?AV 系統好多低音係交比超低架喎,而且合併機推座地出強勁低頻似乎有點難度
回復

兩聲道版有介紹過GX200,我估問題在中價合併AV amp要推好佢唔易。換喇叭線不一定解決到…
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=79060
回復

唔記得講有部7C 后級(神7)每C 200瓦 set 80Hz(中置出倒)係左右感覺唔夠低音(聽歌又夠)真奇怪
回復

KennyKo2@FB 發表於 2018-4-9 16:40
唔記得講有部7C 后級(神7)每C 200瓦 set 80Hz(中置出倒)係左右感覺唔夠低音(聽歌又夠)真奇怪 ...

咁用乜subwoofer呀?
回復

Ching如果考慮Tellurium Q 喇叭線不妨參考以下
http://www.hiendy.com/?p=10365
回復

奏朝12"Plus
回復

如果聼歌又夠低音咁應該係subwoofer setting問題了
回復

照計唔會,因為代理聯同鬍鬚哥上來做set up 的(發覺低頻由中置出,左右唎叭唔夠低頻,所以可能線材問題
回復

我前面喇叭同一組系列的GX200 & GX150C
回復

回復

另外試下擺下對前置,貼牆D多D低音
回復

我之前係用onkyo RZ 900,換佐天龍,即要不要重新toe in 過呢?
回復

KennyKo2@FB 發表於 2018-4-10 16:43
我之前係用onkyo RZ 900,換佐天龍,即要不要重新toe in 過呢?

換amp 一定要擺過喇叭啦
回復

噢,咁真係要搞搞至得
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-10 12:40
如果聼歌又夠低音咁應該係subwoofer setting問題了

我想你推介條HDMI線材,我知道問題係條HDMI太雞用緊AQ-Pear 所從唔掂,我用2聲道(CDP)naim Player左,右,係Analog有出到低音的,
請推介HDMI, BD機用緊 Pioneer 58. 謝謝師兄
回復

KennyKo2@FB 發表於 2018-4-12 11:54
我想你推介條HDMI線材,我知道問題係條HDMI太雞用緊AQ-Pear 所從唔掂,我用2聲道(CDP)naim Player左,右,係A ...

我依家用緊Inakustik Reference , 之前用AQ Vodka, 如果你想厚聲D可以試下VDH
回復

KennyKo2@FB 發表於 2018-4-12 11:54
我想你推介條HDMI線材,我知道問題係條HDMI太雞用緊AQ-Pear 所從唔掂,我用2聲道(CDP)naim Player左,右,係A ...

當然我Inakustik Reference 也不錯

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
回復