新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21610|回復: 57

[解碼器] Soekris 1541dac出了新固件,你update咗未

我updata了,你呢?
更新了什麽?
回復

4k filter
外國玩家評論
http://www.superbestaudiofriends ... ssions.4791/page-23
我自己較喜歡橙色灯號的聲音,因我覺得红色燈號時在某些曲目會較濃烈,我喜歡中性偏暖,動態不需太强,當然我改了外置電源有很好的幫助
回復

是否要特制的usb綫才可update?
回復

TTL刷機線,就像刷路由器,很简單,打開机箱,分別把rxd,rxd 禾gnd接通,用puTTY 刷入就可以了,最緊要别忘記最後要輸入update, 我第一次就是沒有輸入更新,就變成只有紅橙2個灯號有聲,其他就冇聲,嚇死我
回復

tykan 發表於 2018-4-14 19:19
是否要特制的usb綫才可update?

Usb to ttl線,rs / ebay / 淘寶都有賣

升級操作唔難,記得用F8 port,亦有安全保護,插錯唔會死機,如無用開,可能需摸索一段時間就是

方法和1021板的一樣
回復

johnmo 發表於 2018-4-15 13:32
Usb to ttl線,rs / ebay / 淘寶都有賣

升級操作唔難,記得用F8 port,亦有安全保護,插錯唔會死機,如無 ...

你都用緊1541?
回復

仲用緊

主要慳位及方便周圍帶
回復

kin1111kin 發表於 2018-4-14 18:14
4k filter
外國玩家評論
http://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/soekris-dac1541-dac-am ...

请问你1541外置电源点改嘅?我都想改,求教,多谢!
回復

wahs 發表於 2018-4-16 12:35
请问你1541外置电源点改嘅?我都想改,求教,多谢!

改咗外置插出來,咁你份電自己想點整咪點整囉!
回復

kin1111kin 發表於 2018-4-16 13:03
改咗外置插出來,咁你份電自己想點整咪點整囉!

只将落尾插换左就OK?机内部线路需要度改呀?我有一个KECES P8 12v线性电源可唔可以用嘅上?
回復

內部當然要改動,需要有3组外置電輸入
回復

kin1111kin 發表於 2018-4-16 18:59
內部當然要改動,需要有3组外置電輸入

三组外置电输入系唔系线性电源嘅DC输入?要自制一条一分三DC线?我有一个keces P8线性电源对输出版本,两组12V/4A,一组5V/1A。系咪啱啱可以同1541配对用?1541入面系两个12v嘅IRM-10-12,一个5v嘅IRM-05-5。用p8畀1541供电,系我突发奇想,都唔知可唔可以可行。
回復

wahs 發表於 2018-4-17 15:34
三组外置电输入系唔系线性电源嘅DC输入?要自制一条一分三DC线?我有一个keces P8线性电源对输出版本,两 ...

要問下廠12v 4a度如何輸出,因1541只要兩組12v 0.85a,一組5v 1a即可

如可行,會是簡單的外置電方案
回復

johnmo 發表於 2018-4-17 19:29
要問下廠12v 4a度如何輸出,因1541只要兩組12v 0.85a,一組5v 1a即可

如可行,會是簡單的外置電方案 ...

53.jpg 17.jpg
KECES P8规格系:12v/4A:2,1mm Barrel
                        5v/1A:USB
一部机三组输出,只系需要一条DC线1to3,Y线,两个2.1mm,一个usb,1541机IN口用航空座?
回復

johnmo 發表於 2018-4-17 19:29

如可行,會是簡單的外置電方案 ...

hifistatement.net TEST 德国hifistatement给予好高评价
https://www.hifistatement.net/tests/item/2069-keces-p8
https://www.hifistatement.net/tests/item/2037-keces-p8
回復

睇圖個P8如果得1组12v,而1541係2组12v轉正負電源,咁即係要在机內加轉換模塊,有動手能力也未必夠空間改,如果2组應可以,不過小弟水平低,未必正確,都係請高手作答才準
回復

kin1111kin 發表於 2018-4-18 13:13
睇圖個P8如果得1组12v,而1541係2组12v轉正負電源,咁即係要在机內加轉換模塊,有動手能力也未必夠空間改, ...

KECES p8对输出版本有两组主输出,可以选择B组合:9v/12v+12v/15v,用掣较电压,唔论边种组合都系with USB output 5v/1A,12V+12V+5V对应1541
回復

1541有有remote control?
回復

alluget 發表於 2018-5-9 09:59
1541有有remote control?

Apple remote即可
回復