新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2447|回復: 2

[喇叭線] 804D3 配jumper 、 喇叭缐換蕉換义 及 電源budget 請教!

小弟804D3 剛入門,配accuphase Dp510 + E460 , 新手扒完好多文後。暫時先用舊機煲孰喇叭先。
誠心請教以下問題。
Budget:50-60k
1/ 我系米應該由最基礎設好乾淨電源做起,如換牆穌FURUTECH FI50 或 WATTGATE 381 先,牆身只得一個孖穌位,
    又要插很多電話义電、TV、blue ray ,magic tv 機,等等,想都知道超多電磁波滋擾,所以要投資電源處理器呢?
2/ 請各位介紹jumper .
3/ 請各位介紹電源缐給Dp510 及 e460 , 配回原廠APL-1 是否最好?有無更好選擇。
4/ 我有條10多年前audio note 銅喇叭缐,當年買是8千多元,吾記得型號。銅缐。想蕉換义。那裡可換?
    暫時用住先。其實銅缐身內部系米會起绣影響音質。我睇個蕉頭好似系咁樣。
5/ 我想先發輝盡手上東西,才慢慢升accuphase 前、後級吧。反正煲喇叭、牆穌、電源缐有排煲。
6/ 乾淨電源想先設定好。我沒可能整專電箱、重新拖缐等等。只能從牆穌、電處理着手,
     搬來搬去整理。超麻煩的。
7/ 喜歡新派accuphase 聲音。爽快微甜。中高音比較要求高。要背景克,泛音通透。鋼琴聲吾好散蒙!
    聽女高音、小提琴、古典小品 及 Jazz 各半。聽小品多、小播大棚野。

小弟新手、太多問題請教!吾好意思啦!謝謝各位!

1/ 我系米應該由最基礎設好乾淨電源做起,如換牆穌FURUTECH FI50 或 WATTGATE 381 先,牆身只得一個孖穌位,
    又要插很多電話义電、TV、blue ray ,magic tv 機,等等,想都知道超多電磁波滋擾,所以要投資電源處理器呢?
@@ 搵AUDIOLINK PHILIP拉獨立線及獨立電箱會更好. 如身痕一定要買電處, 就用番金仔吧.

2/ 請各位介紹jumper .
@@用番喇叭線同品牌的會好D. 如果要調味就要睇你想要咩口味既JUMPER了.

3/ 請各位介紹電源缐給Dp510 及 e460 , 配回原廠APL-1 是否最好?有無更好選擇。
@@APL1係最抵玩電源線, 當然有好多更好. 但已去到萬元級了.

4/ 我有條10多年前audio note 銅喇叭缐,當年買是8千多元,吾記得型號。銅缐。想蕉換义。那裡可換?
    暫時用住先。其實銅缐身內部系米會起绣影響音質。我睇個蕉頭好似系咁樣。
@@AUDIONOTE銅喇叭線都唔差, 可以用住先. 不過佢既蕉頭最好唔好換, 因為好好聲.

5/ 我想先發輝盡手上東西,才慢慢升accuphase 前、後級吧。反正煲喇叭、牆穌、電源缐有排煲。
@@正確

6/ 乾淨電源想先設定好。我沒可能整專電箱、重新拖缐等等。只能從牆穌、電處理着手,
     搬來搬去整理。超麻煩的。
@@一定要攪左獨立電, 否則事倍功半.

7/ 喜歡新派accuphase 聲音。爽快微甜。中高音比較要求高。要背景克,泛音通透。鋼琴聲吾好散蒙!
    聽女高音、小提琴、古典小品 及 Jazz 各半。聽小品多、小播大棚野。
@@依個唔係問題, 唔識答.
回復

版主大大,謝謝回覆,我上傳吾到相片,可以開通大些mb 嗎!我映條喇叭線你睇下。
另不設獨立電箱,只拉獨立缐換靚電線到牆穌掂嗎?我想的但吾知正確否,買部Shunyata research or 中村 電處米可以隔除所有電磁波?大樓一般電箱在廚房櫃內,我問下得吾得先。APL1 可以在welcome 找到嗎?方便pm 我wellcome contact 及二手約多少錢 . 其實買電源線一萬元一條配合拼機或CD機我是可以接受的(以將來插金仔前後級為目標)。怕買了APL1 浪費了$。可以介紹一下嗎?反正我遲早配套金仔前後谷盡804D3 . 有師兄放就介紹下啦。
回復