新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7704|回復: 23

[官方活動] 「花絮及討論區」Marantz AV 8805 旗艦前級演示會

HIENDY非常榮幸能夠搶先和Sound United合辦全港首個Marantz AV 8805 旗艦前級演示會, 演示地點更是尚未正式開放的銅鑼灣hmv旗艦店內Sound United Showroom, 我們先看看是次活動的現場佈局...

是次主角Marantz AV 8805 旗艦前級 DSC_4969.JPG

三部CLASSE兩聲道後級負責推前、後及後中置 DSC_4990.JPG

其餘聲道就由Marantz MM8077負責 DSC_4989.JPG

整套喇叭系統是Definitive Technology BP Series DSC_5002.JPG

開場前身為行動版主的我, 當然要和會員打成一片啦 DSC_5020.JPG

時間到了, 又是百事佬的Show time DSC_5026.JPG

百事佬吹水就可以, 介紹主角當然都是由William Sir負責好一些 DSC_5025.JPG

熱烈掌聲歡迎William Sir DSC_5028.JPG

看William Sir的一舉手一投足, 便知道已經進入狀態, 完全不需要熱身 DSC_5030.JPG

為會員介紹過主角Marantz AV 8805 後, 爆戲時間開始 DSC_5046.JPG

一連爆足四十五分鐘, 大家都對主角表現非常滿意, 而Definitive Technology BP Series的Enable喇叭亦令會員津津樂道, 百事佬和我也是第一次試聽全套Enable喇叭, 估不到在這個樓頂高三米, 聆聽空間全無房間處理的環境下, 竟可模擬出天花喇叭的效果, 抵讚!!

最後, Sound United 準備了五套試機碟贈予五位幸運兒, 由William Sir抽出及頒發獎品 DSC_5001.JPG

每次活動結束前的指定動作 --- 大合照 DSC_5071.JPG

**** 完 ****

請在本帖討論及分享...
謝謝威廉Sir & Hiendy, 旗艦機當然厲害 ,想不到反射喇叭都能有如此包圍感,謝謝你們安排

評分

查看全部評分

回復

多謝Hiendy各版主的安排及感謝威廉Sir的詳細解釋, 令我對新一代的AV擴音機對喇叭擺位要求更加清楚透徹了解.

評分

查看全部評分

回復

ivanso 發表於 2018-5-25 22:50
多謝Hiendy各版主的安排及感謝威廉Sir的詳細解釋, 令我對新一代的AV擴音機對喇叭擺位要求更加清楚透徹了解. ...

我都希望你同另一半都搵到共同心頭好...
回復

pepsiman 發表於 2018-5-25 22:55
我都希望你同另一半都搵到共同心頭好...

我太太都話參加多啲Hiendy這類聚會,可以增加多啲音響知識,可令家居擺位方面都有所改善, 盡量做到美觀與靚聲共融。

評分

查看全部評分

回復

威廉Sir在喇叭擺位方面嘅詳細解釋,令到我對"DOLBY ATMOS","DTS-X"&"AURO 3D"在同一空間内用同一套喇叭系統的有一定的把握。

評分

查看全部評分

回復

ivanso 發表於 2018-5-25 23:10
威廉Sir在喇叭擺位方面嘅詳細解釋,令到我對"DOLBY ATMOS","DTS-X"&"AURO 3D"在同一空間内用同一套喇叭系統 ...

我都趁呢個機會學唔少野呢....
回復

最衰個日黎唔到知唔知自己去重有無得試聽
回復

估唔到enable 都有咁好效果

評分

查看全部評分

回復

NETDSL0100 發表於 2018-5-26 02:00
最衰個日黎唔到知唔知自己去重有無得試聽

係無既,Sound Unitd話做show果晚只係試業,之後就開始要進行裝修,起碼六月底先正式比人參觀,所以短期內唔會有得試機...
回復

8805 調教靈活多變,看來又要儲錢入手,對 Definitive 喇叭表現有驚喜

評分

查看全部評分

回復

回復

pepsiman 發表於 2018-5-26 09:11
係無既,Sound Unitd話做show果晚只係試業,之後就開始要進行裝修,起碼六月底先正式比人參觀,所以短期 ...

部機身價同效果如何?~之前想試佢對喇叭~D M叫我去AV奶到試但係AV奶都無~依加都唔知重有邊到有
回復

嗰四隻DT subwoofer 雖然第一次聽,表現相當唔錯
回復

首先多謝Hiendy各版主的安排及感謝威廉Sir讲解~
自己本身是8802A的用家所以今次特为听过8805,感觉8805背景声静过8802,分析力跟声音的过度也都好左D,听多左些细节位。在日系AV前级里的表现已经是属于头马级数
建议如果想换AV前级的玩家和用紧马兰士8801或以前机种的用家换机,听感上会有比较大的提升!

另外现在完全不必担心马兰士睇戏不够爆,现今的马兰士睇戏已经超爆得绝对满足重口味的玩家。

評分

查看全部評分

回復

sega1119 發表於 2018-5-28 09:59
首先多謝Hiendy各版主的安排及感謝威廉Sir讲解~
自己本身是8802A的用家所以今次特为听过8805,感觉8805背景 ...

我很認同,尤其係對超低音控制方面,量足而且收放自如,再加上最新App可多段控制EQ,調校更加靈活,我怕我就嚟忍唔住要轉會呢...
回復

pepsiman 發表於 2018-5-28 10:32
我很認同,尤其係對超低音控制方面,量足而且收放自如,再加上最新App可多段控制EQ,調校更加靈活,我怕 ...

咁仲等乜,順便搞埋團購,反正8805現在缺貨
回復

tst123 發表於 2018-5-29 08:56
咁仲等乜,順便搞埋團購,反正8805現在缺貨

老闆,梗係等緊中六合彩啦...
回復

pepsiman 發表於 2018-5-29 10:03
老闆,梗係等緊中六合彩啦...

中廿蚊照買
回復

另外對部超近投影都十分之有興趣
回復