新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 27716|回復: 118

[解碼器] 遲來的生日禮物 - 「新版 Rockna Wavedream DAC」

好事總是多磨的,自己遲咗落單,剛好斷料,然後有人要趕住準備 Munich show 既嘢,之後有另一個人去咗 Munich show 收唔到貨,跟住到自己唔係香港,終於係生日之後先收到份生日禮物...... 新版 Rockna Wavedream DAC!!!!

煲了幾小時後,同我部科學怪人 LKS 嚟比,發覺 WaveDream密度高得緊要,呢能量感勁到爆,音場唔止大,前後都深咗好多,去到我梳化後面,尤其是睇戲時,以前完全做不到!琴晚搵套睇過好幾次既戲嚟試,第一次睇爆炸位時,我同老婆係不期然驚到突然彈開個人要避開個隻。但其實我地一早知呢一場係會咁爆的。呢音效真係勁到無輪!爆起上嚟,覺得自己俾畫面呢火包住自己,係呢間屋真係未試過。仲有呢聲係撲上嚟,快要堆冧我個種感覺。咁係咪因為 bass 大聲咗好多?我覺得唔係大聲咗好多,而係呢聲出咗好多。呢聲係有需要時,就好似睇戲咁,成個畫面由前面堆到去個人後面。既然個 image 現在立體成咁,成件事個 presence 比以前真實好多。

開聲!!

開聲!!

而三頻出聲的效果,同以前比,現在個低音係排山倒海之餘,仲要係好輕鬆自然,一揮而就,話 bang 就 bang,有需要時佢會出到延綿無盡的超低。最攞命係,離箱好多。

至於 details,明顯係多好多 details,尤其是睇戲時,明顯多好多好多聲。係 2ch 到,就未有咁大發揮,details 係多咗,但我估要係喇叭擺位到執執,先能將呢 details 有條理咁 present 出嚟。但睇戲時個效果令我覺得係好 promising,都係要等佢煲返百幾個鐘穩定D 先攪。

而音色係呢廿個鐘就有點肥腫,聽 Ben sir 指點換咗粒 fuse 後果然好多嘢都返嚟。

至於感情既嘢,呢個雖然無預期中咁大改變。呢聲一路聽仲一路變緊。始終感情既嘢,點都要睇兩者過唔過電,有無 feel 既。或許如現在流行的那套「佛系」說話,既不攪呢樣,又不去攪個樣,時候到了,就自然會有感情出垷。(都係個句,煲下先再講。)

仲有一點,我係用 USB in 的,暫時發覺,飛起 Intona 呢聲會更似樣。呢個真係有待日後多比較先能確定。

最可惜係自己發雞盲,一路都以為部 dac 係有 optical in,再一次證明 love is blind。現在睇電視唔能夠用 Lifatec 直入 dac 了......

至於 spec 上點樣唔同咗,等 Ben sir 補充啦。同價錢既嘢,自己 PM Ben sir 啦。

盒一個,無乜特別。

盒一個,無乜特別。

好明顯係要鼓勵新用家多買佢地其他產品。

好明顯係要鼓勵新用家多買佢地其他產品。

可惜無optical in!

可惜無optical in!

LOGO!

LOGO!

其實係幾靚仔!

其實係幾靚仔!

舊的要走了,多謝佢陪我五年,俾 我好多開心快樂時光!

舊的要走了,多謝佢陪我五年,俾 我好多開心快樂時光!

評分

查看全部評分

你用2 CH睇戲?
回復

yes, 屋仔細細,乾手淨腳。
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-27 14:51

我都係, 哈哈
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-27 14:51

我對屏風既包圍感, 唔會比5. 1差呢。 哈哈

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄收到遲來的生日禮物。

我都係用2 CH 睇戲,同埋我都係部機返到屋企先發現冇Toslink input....
回復

racewong 發表於 2018-5-27 14:57
我對屏風既包圍感, 唔會比5. 1差呢。 哈哈

嘩嘩嘩!用得屏風就唔係屋仔細細啦!!
回復

elo 發表於 2018-5-27 15:02
恭喜師兄收到遲來的生日禮物。

我都係用2 CH 睇戲,同埋我都係部機返到屋企先發現冇Toslink input.... ...

Thank you, c hing!
Golden rule: LOVE IS BLIND
回復

新版FIRMWARE  4.6 , 顯示屏已轉為白光,電阻亦都升一級,所以聲音有著SIGNATURE版的影子!

回復

好毒呀
回復

starship 發表於 2018-5-27 15:15
新版FIRMWARE  4.6 , 顯示屏已轉為白光,電阻亦都升一級,所以聲音有著SIGNATURE版的影子!

...

好似話 Transformer 都 upgrade 咗,及新 R2R module,Ben sir 話應該夠料叫做 Mark II 添,不過 Rockna 無咁做。
詳情真係要問 Ben sir, 我呢D layman 真係唔識得咁多。

評分

查看全部評分

回復

師兄你都有部 exD 啦!
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-27 16:19
師兄你都有部 exD 啦!

有聽過舊版
我估未必夠新版抽
回復

Keane0828 發表於 2018-5-27 16:26
有聽過舊版
我估未必夠新版抽

ic. 我未有機會見識 exD,不過若不是同場比較,跟本不能作準。
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-27 16:30
ic. 我未有機會見識 exD,不過若不是同場比較,跟本不能作準。

I2s有2個input係咩玩法?
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-27 15:02
嘩嘩嘩!用得屏風就唔係屋仔細細啦!!

細屋玩大屏風, 你未聽過?!
回復

Keane0828 發表於 2018-5-27 16:41
I2s有2個input係咩玩法?

可以一個俾 streamer / player 用,另一個俾 bluray/4k player 用 http://www.hiendy.com/hififorum/ ... read&tid=116728
YEAH!!!  
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-27 16:47
可以一個俾 streamer / player 用,另一個俾 bluray/4k player 用 http://www.hiendy.com/hififorum/foru ...

正!!!
回復

racewong 發表於 2018-5-27 16:45
細屋玩大屏風, 你未聽過?!

真係未,我只係聽人講過廟細燈籠大,原來你係屋細屏風大。
回復

不如你都入返部新版 Wavedream 玩下啦。
回復