新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: PhantomGTR

[解碼器] 遲來的生日禮物 - 「新版 Rockna Wavedream DAC」

与lks 004 差几多?
回復

恭喜 GTR 兄入了 ROCKNA R2R DAC!! 小弟近排都留意緊 R2R DAC 同上 Ben Sir 度聽過 ROCKNA, 真係好正!

想請問下呢部新版本係咪細部左? (睇相好似比以前個部矮左咁)
回復

hoyin13 發表於 2018-5-28 13:23
恭喜 GTR 兄入了 ROCKNA R2R DAC!! 小弟近排都留意緊 R2R DAC 同上 Ben Sir 度聽過 ROCKNA, 真係好正!

想 ...

多謝 hoyin13 師兄! 至於 size 方面,我真係唔知有無唔同呢。呢個你要問 Ben sir 了!
回復

zdownload 發表於 2018-5-28 13:15
与lks 004 差几多?

我自己用了五年大 mod LKS 002 (雙 9018),上到去先聽咗一陣 LKS004,然後先聽 Rockna。個分別大到難以比較,好太多了。
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-28 13:01
YEAH YEAH!!!  Thank you very much, mankan c hing!  Did you got a DAC finally?

部 Esoteric N-01剛剛到咗,呢幾日正在 set 機及煲機中
回復

mankan 發表於 2018-5-28 14:18
部 Esoteric N-01剛剛到咗,呢幾日正在 set 機及煲機中

你最後都買咗呢部!恭喜晒!!
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-28 14:37
你最後都買咗呢部!恭喜晒!!

有老友價,冇計!!
回復

mankan 發表於 2018-5-28 15:01
有老友價,冇計!!

夫復何求!
回復

請問各位用 WD DAC 的師兄,Wavedream DAC 唔經前級,直入後級時效果如何呢?
回復

mankan 發表於 2018-5-28 14:18

N-01曾到我家作客。非常好的Player/Dac 一體機,恭喜師兄。
回復

其實ROCKNA開NOS既話,冇filter補償,高頻係5khz開始已經會衰減,去到20khz有-3dBr

覺得高頻暗D好聽D可以試下
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-28 13:35
我自己用了五年大 mod LKS 002 (雙 9018),上到去先聽咗一陣 LKS004,然後先聽 Rockna。個分別大到難以比 ...

好很毒
回復

darkfrank 發表於 2018-5-28 19:45
其實ROCKNA開NOS既話,冇filter補償,高頻係5khz開始已經會衰減,去到20khz有-3dBr

覺得高頻暗D好聽D可以 ...

唔怪之得…………
回復

你自己上去聽下係唔係?
回復

部 WaveDream 係我屋企差不多個半月了,聲音都成熟了不少。我完全俾佢迷倒!

So far 我真係好鍾意同好好好滿意呢部 DAC 既聲。通透呢下真係R2R 強項,但係仲有一樣係好多係我家作客或別家聽過既 R2R 俾唔到的,就係播 DSD file 好掂,仲好聲過播 PCM!!    (我 player 係 i7 Fanless PC 行 Voyage MPD)

咁同我以前用開的大改 LKS002 嚟比,有幾多分別呢?最大最明顯係中源源不絶低頻能量,不止量,仲係快狠準,一上一落,一開一合,真係同以前係兩個世界。推到對 VL3 既聲離晒箱,去到我後面都得。不過一般聽 2 ch 既 music 時都唔明顯,但到睇電視同睇戲時,真係嚇到彈開,呢火包住成個人咁,以前真係完全做唔到。

很高的密度同質感,加上大咗好多的音場,要將對喇叭拉開不少先裝得落呢聲,不致於變成一舊舊。仲有個很黑的背景,呢個真係唔容易得到。而呢細節,尾音,抖氣聲,起承轉合的運氣同轉腔,現在都可以慢慢細意欣賞。仲有個 dynamic 同 micro dynamic,令每首音樂都好似有自己的心跳咁。一首 "I'll Survive" 真係表達晒。 佢又俾到整齊的分隔度,layering, 定位及件頭大小適中,現在聽 chamber music 及 orchestra 等等真係變成另一個世界。

本來我用開 Blackcat Matrix II XLR 接 DAC 同 田雨 preamp,MPS M9 XLR 接 preamp 同 NORD power amp。但呢聲總係到喉唔到肺,點郁對喇叭都係點騷不著癢處。結果又問 Hercules 「借」多 pair Matrix II home trial...... 當然,成件事就變得更美好了。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2018-7-9 23:28
部 WaveDream 係我屋企差不多個半月了,聲音都成熟了不少。我完全俾佢迷倒!

So far 我真係好鍾 ...

did you use anything to house that taboa HDMI card?

thanks
回復

medjohn 發表於 2018-7-9 23:39
did you use anything to house that taboa HDMI card?

thanks

no, and the maker (I believe) didn't got anything to house that bare card, too.
Or do u got some bright idea to house it?
回復

PhantomGTR兄 請問試左用Usb or AES 好聲d?
回復

Sohappy 發表於 2018-7-10 22:59
PhantomGTR兄 請問試左用Usb or AES 好聲d?

Sohappy 兄,我無 AES output嘅機,試不到。但 i2s input就勁好聲,好過 USB!!!
回復

PhantomGTR 發表於 2018-7-10 23:48
Sohappy 兄,我無 AES output嘅機,試不到。但 i2s input就勁好聲,好過 USB!!!

i2s 用什麼hdmi線?
回復