新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5024|回復: 16

[官方活動] [花絮及討論區] ISOL-8 與野獸的魅力

歡迎在此發表討論。

今次依個試聽會, 可以話係HIENDY開網以來, 最多代理一齊參與的試聽會. 抽唔到時間黎既網友唔緊要, 等我鎗王分享番當日既相片比大家睇睇啦.

派斯新SHOWROOM, 共分開兩間房間,  由於今次我地攪EVENT, 所以有部份器材都搬左出出面個廳.

DSC_5133.JPG DSC_5137.JPG DSC_5140.JPG

而入面既大房, 就放滿今天示範的器材.

喇叭 : Speaker Sigma Acoustics Orchestra 2.5

DSC_5143.JPG DSC_5132.JPG

後級 : SOUNDMASTER No. 212

前級 : SOUNDMASTER No. 25 PRO

MUSIC SEVER : The Beast music Server

DSC_5145.JPG DSC_5173.JPG

ISOL-8示範電源 :

INLINE

Integra & LC

而今次試聽會唔只有得聽依套咁新穎既組合, 仲有得試清楚ISOL-8一系列的聲底與每件ISOL-8的特性.

一開始我地將THE BEAST插左INLINE, SOUNDMASTER NO.25 PRO前級及212後級插入INTEGRA.

聽左一首歌就甩開INLINE, 將THE BEAST直插牆穌.

昨天兩場的網友, 都一致確定如以性價比, 這INLINE實在超值. 因為無左INLINE後, 全個音場立即暗淡了, 線條無咁實淨, 動態亦弱左好多.

試完INLINE, 我就將THE BEAST 與SOUNDMASTER NO.25 PRO前級播入LC, 一對212後級就繼續插住部INTEGRA.

當THE BEAST與NO.25插入LC後, 音場既深度, 全頻既順滑度再一次明顯提升. 哈哈. 因為在場有幾個網友都係INTEGRA用家, 佢地聽完LC後, 都已決定UPGRADE上LC了.

試完ISOL-8各器材, 大家一致要求使用LC插THE BEAST 與前級NO.25 PRO, 後級插INTEGRA. 繼續聽歌.

喺之後既試聽歌曲, 我安排左兩首大爆棚古典, 考一考這套SOUNDMASTER能否完美控制這對體型龐大的Sigma Acoustics Orchestra 2.5.

試聽後, 不得不配服SOUNDMASTER可以設計出一部以212單端的MONO BLOCK, 其推動力, 控制力與音色兼備的後級.

豬賓版主就好鍾意對Sigma Acoustics Orchestra 2.5. 我自己就鐘意THE BEAST 與 212後級.

最後大合照少不免.

DSC_5176.JPG DSC_5182.JPG

再次多次三間代理合作, 完成這次試聽會. 希望遲D有機會可以有更多品牌CROSSOVER, 比HIENDY會員試聽更多不同器材組合啦.

--------------------- 完 --------------------------

評分

查看全部評分

多謝hiendy舉辦此活動

beast server 密度很高又有分析力, 聲音流暢

整套聽下來, 幾個牌子組合下的化學作用不錯
回復

多謝 Hiendy 安排今次示範

Beast 固然正,更期待技術下放的將推出型號
回復

tst123 發表於 2018-6-3 08:31
多謝 Hiendy 安排今次示範

Beast 固然正,更期待技術下放的將推出型號

個個都想The Beast細佬推出市場。 勁期待
回復

謝謝安排.

Isol-8 嘅inline都唔弱, 作為一條電源線, 可以諗諗.

等待beast細佬出現,希望個解碼唔好差太遠!
回復

今次好彩後排有個位比我呢個影相佬,等我可以用心聽下;首先對Sigma喇叭真係唔錯,平衡度好高,好平順,在略細嘅地方都可以做到完全離箱同隱型,好勁;其次好似上面師兄講,來自三間公司嘅組合化學作用好好,其中以MSB為基嘅Beast 真係好聲,一啲數碼味都冇,自然順滑,分析力佳;不過全日嘅Best buy 我覺得係Isol 8 Inline, 佢其實係縮水版嘅LC , 用料一啲都唔弱,AB 比較用同唔用真係差好遠,幾千蚊好抵玩。
回復

以前從未聽過這組合,今次多得板主的安排,當然不會錯過。先講Sigma Acoustics 對Orchestra 2.5,不是走近年流行的顯微鏡般路線,但聲音醇美,來得自然,很耐聽,不過其身形龐大,亦非一般窩居可以容納,不知其細佬 Orchestra 2.1 有大佬幾多成工力呢?
Beast 的確是一個驚喜,可惜身價也是驚人,聽聞售價平一半有多的二佬快將面世,對於想簡簡單單一件過玩CAS的朋友就要密切留意了。
自己都是IsoL-8的用家,用與不用的分別當然心有數,但當野獸插上IsoL-LC後,感覺對音效的影響力比integra 更明顯,立體感也加強了,
唔……諗諗先。
回復

blover 發表於 2018-6-3 15:03
以前從未聽過這組合,今次多得板主的安排,當然不會錯過。先講Sigma Acoustics 對Orchestra 2.5,不是走近 ...

你依家用緊Intagra?
回復

也是IsoL-8用家
聽過野獸插上IsoL-LC後
音效比integra更明顯,人聲自然順滑,立體感也加強
要儲錢了
謝謝安排
回復

happy_teacher 發表於 2018-6-3 16:15
也是IsoL-8用家
聽過野獸插上IsoL-LC後
音效比integra更明顯,人聲自然順滑,立體感也加強

咁要上LC了
回復

racewong 發表於 2018-6-3 16:14
你依家用緊Intagra?

係呀,不經不覺都用咗兩幾。不過LC得四個位,唔夠用,無得諗。
回復

我鐘意MSB對金色後級多啲喎
回復

blover 發表於 2018-6-3 19:24
係呀,不經不覺都用咗兩幾。不過LC得四個位,唔夠用,無得諗。

我用LC插analog 器材。前級, phono, 黑膠控速。

Cas插另一個ps8拖板。
回復

Update左相片了
回復

chowchowchow 發表於 2018-6-3 20:13
我鐘意MSB對金色後級多啲喎

讚同...
回復

racewong 發表於 2018-6-3 10:43
個個都想The Beast細佬推出市場。 勁期待

上面照片中的 The Raptor 就是 The Beast細佬。
  • A ripping server.
  • Onboard DAC as well as digital outputs.
  • An I2S output for MSB DACs.
  • SSD storage in one to four terabyte versions.
  • Price will start at €10,000.
回復

CKKeung 發表於 2018-6-4 11:20
上面照片中的 The Raptor 就是 The Beast細佬。
  • A ripping server.

• 勁靚仔呀....
    回復