新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28245|回復: 113

[喇叭] Wilson Audio Sabrina or B&W 804 D3

之前買左Luxman l-509x, e家想upgrade speaker, 主要聽jazz, pop, rock. 聆聽空間大約150尺. 希望各師兄畀啲意見 Many thanks!!!
I suggest 804D3
回復

好多選擇wor
師兄幾多預算?
回復

支持WILSON AUDIO。
回復

分享吓我曾經係個準買家,多次上兩代試音,幾乎買了 Sabrina。
後來退燒無 budget 所以無玩到。

評分

查看全部評分

回復

Sabrina 仍 WA 較易推的小座地型號。如是 Sabrina 以上型號 L509x 會較吃力。

全頻連貫均衡滑溜, 富音樂感又有動態, 在百多呎環境幾容易玩出靚聲。

評分

查看全部評分

回復

唔同級數吧, 804D3 大約7萬幾, sabrina 要近10萬
回復

如果以聽 jazz, pop, rock 為主,我覺得WA 的Sabrina 較討好。

評分

查看全部評分

回復

shing517 發表於 2018-6-5 07:46
唔同級數吧, 804D3 大約7萬幾, sabrina 要近10萬

對預算足夠的燒友確實差不多。實際上買WILSON抵好多添。
回復

roque 發表於 2018-6-5 00:39
好多選擇wor
師兄幾多預算?

師兄有咩好提議呀?
Budget 都係around 呢兩對喇叭的價錢
回復

Magico A3 剛剛到了威達 Showroom, 聽過很不錯, 但可能唔太夾 Luxman!
回復

見好幾任師兄都提議買Sabrina想問l509x係咪夠推動力去推呢???
回復

alanlovedog 發表於 2018-6-5 08:50
Magico A3 剛剛到了威達 Showroom, 聽過很不錯, 但可能唔太夾 Luxman!

之前爬文都見過好多師兄提議過這個牌子等我上去代理8下先
回復

gordoncks 發表於 2018-6-5 08:48
師兄有咩好提議呀?

我搵amp後都有留意喇叭

聽過新一代805, 覺得d3已不是喜歡的聲

有留意focal sopra, wb vector(我睇書架係vertex), manger p1(比較冷門), estelon yb
另一對明顯平過你budget, sf accordo

不過又冇實際聽過509x推

回復

Volent VL 3.5
http://www.volent.com.hk/index.p ... -5/vl-3-5-overview/
If you didn't audit this pair of speaker before, it's really worthwhile to pay a visit.
回復

gordoncks 發表於 2018-6-5 08:48
師兄有咩好提議呀?

另外你都可以番輝煌實際聽下佢地有既喇叭既
話哂要試509x好似只有輝煌有得聽
回復

點解黎黎去去都係Wilson,B&W???
回復

roque 發表於 2018-6-5 09:25
我搵amp後都有留意喇叭

聽過新一代805, 覺得d3已不是喜歡的聲

Accordo 聽古典同小品為主
回復

bigpun1975 發表於 2018-6-5 10:51

忘記佢要jazz, pop同rock
回復

bigpun1975 發表於 2018-6-5 10:51

其實 Accordo 好爆得,聽過有人用 300W 去推佢,爆到七彩,點睇都唔似係咁細對書架。
回復