新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: gordoncks

[喇叭] Wilson Audio Sabrina or B&W 804 D3

Jazz, pop, rock... Wilson 吧,動能夠,有衝擊力
回復

jackt 發表於 2018-6-5 11:46
其實 Accordo 好爆得,聽過有人用 300W 去推佢,爆到七彩,點睇都唔似係咁細對書架。 ...

咁補,巧驚驚喎!
回復

Audio Physic Virgo is also a good choice, wide stage with detail and transparent sound
回復

a major HK hifi magazine review of L509x last month stated it was best matched with B&W 702 s2 rather than higher 800 series
回復

hififever 發表於 2018-6-5 16:37
a major HK hifi magazine review of L509x last month stated it was best matched with B&W 702 s2 rathe ...

愚見 Sabrina 係比較好相與用來歎世界嘅喇叭。 B&W Diamond 屬鑑聽系列 聲音會準啲, 高頻穿透力強啲分析力亦可能好啲,但要準又要靚聲肯定要努力加努力 吾啱我呢種懶人脾性。

再考慮到 L509x 駕禦能力吾算大把在手, 而 WA 播 rock, jazz, pop  從不輸蝕,中 下路表現ㄧ貫的 穩鍵, 所以我估Sabrina 命中率高些。

評分

查看全部評分

回復

Wilson bass 勁好多,地方夠大先好用
回復

B&W夠全面
WA就要好夠地方先得
最重要合自己口味
回復

要 pop 要 Rock 中低頻冇番咁上下跳彈力量吾過癮噃。

Sabrina 聲箱比上代 Sophia 矯小 能量已稍為收歛 , 150 呎廳照計ok。

畢竟 B&W 跟 WA 係兩種不同sound presentation. 與其紙上談兵, 樓主拿拿聲去試吓啦。

如果空間限制多我估 PMC Fact8 適應力更好,不過夾 L509x 可能較斯文。
回復

Lux 509X 考慮下夾Spendor D9

評分

查看全部評分

回復

D9 都好值得聽吓, 但有可能大佐少少。

回復

Wilson喇叭聲音非常中性,出返你的合併機聲音,播pop同rock 一定吾會輸。
回復

小弟上年都係呢兩對喇叭之間作選擇, 都係聽 Jazz, Pop, Rock 呢三樣多. 最後因為 804D3 有 sale 價同 Sabrina 差成 3 皮有多, 所以放棄了 Sabrina.

其實兩對比較完自己知道 Sabrina 整體質素真係比 804D3 好 (其實真係不同 level 的, 個人覺得 Sabrina 比 804D3 高一班), 所以而家都時不時會掛住對 Sabrina.

但個人認為 804D3 係 Bi-wire 個變化同對聆聽環境既適應性大過 Sabrina. Anyway 兩對都係好喇叭來

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2018-6-6 10:42
Lux 509X 考慮下夾Spendor D9

SPENDOR D9夾LUX

快D上輝煌聽聽先啦
回復

haha12 發表於 2018-6-6 11:06
D9 都好值得聽吓, 但有可能大佐少少。

因為509X 個人認為聲比較清,夾804D 可能爭少少,聽Jazz 銅管可能瘦過頭,應該夾返中頻較有肉地嘅喇叭,英國喇叭例如Spendor會適合,另外ATC 同 Wilson Benesch Vector 也可以考慮

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2018-6-6 15:28
因為509X 個人認為聲比較清,夾804D 可能爭少少,聽Jazz 銅管可能瘦過頭,應該夾返中頻較有肉地嘅喇叭, ...

有POINT喎
回復

之前我上輝煌試左部509X 成兩粒鐘㗎,知少少咁啦
回復

bigpun1975 發表於 2018-6-6 15:38
之前我上輝煌試左部509X 成兩粒鐘㗎,知少少咁啦

之前試l509x時用spendor d1
密度真的不錯

不過對喇叭未開好聲
應該可以再好點
509唔怕507咁冷
夾spendor d 都幾好味
不過我聽左一個鐘
D聲不停進步
阿叔話對喇叭第一次開聲

評分

查看全部評分

回復

上個月冇意中在 Jadis 曾聽過 Sabrina,嗰次係我第一次聽,印象十分不錯,有肉地,耐聽細緻,804D3 可以講會係完輸.....
回復

I vote Wilson Audio.  喇叭靚仔D,太座也會喜歡D,聽音樂又會好聲D...
回復

miumiu 發表於 2018-6-6 19:17
上個月冇意中在 Jadis 曾聽過 Sabrina,嗰次係我第一次聽,印象十分不錯,有肉地,耐聽細緻,804D3 可以講 ...

公眾地方還是講自己喜歡哪一個好了。講贏輸是餅主專利。
回復