新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[兩聲道] RACEWONG的金仔組合

UP-DATE 一o下先.

剛買入FE釘墊. 其實主要係方便推喇叭, 試擺位.

點知...
racewong 發表於 2010-8-26 13:00

點知...what ?
回復

nice to meet you, another Accuphase fans
回復

點知依幾粒咁醜樣既FE墊, 真係有D料到.

改善都幾平均, 唔會偏重任何一邊.

上星期借左KACHOW果三套釘墊, 都未有時間試...今個星期真係要搵晚慢慢試先得...^^
回復

點知依幾粒咁醜樣既FE墊, 真係有D料到.

改善都幾平均, 唔會偏重任何一邊.

上星期借左KACHOW果三套釘墊,  ...
racewong 發表於 2010-8-30 17:27

等你報告......
回復

COPY番過黎先.
-----------------------------------------------------------------------
以昨晚既測試, 同SONUS FABER最夾既釘墊係...係...係...係...係...係...係...係...係...

1) FE釘墊 - 最自然, 最舒服. 改善全頻平均.
2) SONUS FABER原裝釘墊 - 最舒服, 但唔夠FE活潑.
3) LINN Skeet - 改善全頻平均比FE少.
4) TAOC - 原全唔夾CREMONA, 高音叫, 又開叉. 低音又唔係收到好多...
回復

今晚再聽同一套嘢,換咗喇叭線同釘墊,拖版,出嚟嘅聲唔同哂。
高音,高中音出番哂嚟,低音變番有層次,音場立體好多,整體提升何止 50%...
隻 Sine 拖版剛剛插好,run in 後應有更好表現。
另外中咗.......隻 cd (胡琳隻新碟-Jazz them up),聽日有時候去揾吓先。
回復

今晚再聽同一套嘢,換咗喇叭線同釘墊,拖版,出嚟嘅聲唔同哂。
高音,高中音出番哂嚟,低音變番有層次,音 ...
kleehkg 發表於 2010-9-10 01:40

睇黎d配件野都發揮到好大作用..
回復

回復 23# racewong

how much for the FE墊 Ching ?
回復

睇黎d配件野都發揮到好大作用..
kachow 發表於 2010-9-10 12:04

配件只係改善小部份, 最大改動係---->

1) 後級GAIN輸出. 要夾番對喇叭, 唔係一味大GAIN就等於好聲.
2) 清除左CDP上的雜物
3) 喇叭擺位.
回復

前排機緣巧合下, 認識到當今最暢銷之一的音響雜誌寫手. 傾開發覺大家品味相約, 便大膽邀請到訪我家給予意見.

佢既評論係: 剛探訪過racewong兄, 果然好野, 把Cremona 攪得似模似樣, 除了低音線條仍較肥, 我完全無投訴. 低音相信是喇叭本身特性, 除非你不喜歡Cremona, 否則都預左. 人聲, 弦樂非常舒服. 聆聽環境好, 令人羡慕, 樓底高, 恨死我. 學到野, 不枉此行!

, 好野, 又過關...^^
回復

回復 30# racewong

racewong, 我剛加盟咗這個網站, 又可以跟你學下嘢:lol
回復

前排機緣巧合下, 認識到當今最暢銷之一的音響雜誌寫手. 傾開發覺大家品味相約, 便大膽邀請到訪我家給予意見 ...
racewong 發表於 2010-9-15 11:12

金仔名器果然係numberf 1. , hifi 寫手都要去你樹家訪, 會吾會出雜誌, 等我去買本書可以吐吓你光 :victory:
回復

前排機緣巧合下, 認識到當今最暢銷之一的音響雜誌寫手. 傾開發覺大家品味相約, 便大膽邀請到訪我家給予意見 ...
racewong 發表於 2010-9-15 11:12

邊期會見到?
回復

回復  racewong

racewong, 我剛加盟咗這個網站, 又可以跟你學下嘢
stephen2k 發表於 2010-9-25 10:44

Hihi Stephen兄! 見你係review 好活躍,多多指教
回復

Accuphase+Cremona ....Good Taste
回復

Hihi Stephen兄! 見你係review 好活躍,多多指教
kachow 發表於 2010-9-28 00:44

好少係r33見到你
回復

好少係r33見到你
stephen2k 發表於 2010-9-28 07:32

Stephen 兄. 可唔可以介紹下你套MBL..  
回復

屎提芬周, 快D開個POST, 介紹o下你套mbl啦.
回復

Accuphase+Cremona ....Good Taste
xover 發表於 2010-9-28 03:58

thank you..^^
回復

哈哈, 終於都買左對SOLIDSTEEL H6, 始終唔捨得買FE....>_<

暫借賣家既圖片一用, 分享一下.
回復