新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 42483|回復: 64

[兩聲道] RACEWONG的金仔組合

小弟發燒年資甚淺, 只有四年多.

一切都係由一對EPOS M12.2開始.

之後又換腳架,

又換int. amp

換CDP加磁浮板

但係換咁多野, 都唔夠[改擺位]黎得改善大. 搬左位之後, 個音場平衡左好多好多, 重多左好多野聽TIM..我諗主要因為後牆反射少左, 所以清析左..

之後又換AMP

再換喇叭

又再換喇叭

最重要係, 初燒期間, 識到一班高手, 教我最強十一字真言,  [用有限金錢, 改善無限可能].
當中喇叭擺位既學問, 的確令我走少好多冤枉路.

下期會講到題目的重點. ~~ ACCUPHASE之路.

評分

查看全部評分

Waiting for your ACCUPHASE之路.
回復

andy 終於出到野喇喎
回復

成金之路

點解會愛上金仔?! 我諗係童年夢想. 其次就係愛上佢既二手價.

至於點解會入第一部金仔? 因為對EPOS M16囉.

舊果部INT. AMP唔夠力, 咪又要UP-GRADE囉, 咁啱有朋友玩緊DIY PASS 1.7, 我聽過又真係好好聲, 咁咪諗吓有無後級可以夾部P1.7.

點知搵搵吓, 發現金仔有部CLASS A 50W X 2既入門級後級好抵玩.

我既第一部金仔 ~ P-102
回復

當買入第一部金仔後, 身邊出現左好多毒枭. 借左幾部金仔前級比我玩. 又C-280L , 又C-280V.

不過最後都毒唔到我, 用部DIY P1.7都用後好開心..

果時好開心, 好多師兄會搬機搬喇叭過黎我屋企玩.

不過只係玩多三四個月, 囝囝就出世了, 因囝囝要比媽咪幫手湊, 日日放工就去我媽咪屋企睇囝囝, 返到屋企都12:00, 無時間聽歌, 所以決定一次過賣晒D器材線材. 等遲D再玩番.
回復

今年襯住搬屋, 加上請左工人, 可以攞批文玩番HI-FI.

經過兩年多既退燒生活, 發覺自己都係喜愛金仔既外觀 + 二手價. 所以一次過買入DP-65V + C-290.

本來諗住等多陣, 睇吓有無A60出售,

點知等左成個月都無人放. 咁啱有部A50出售.

上金仔網睇番D資料, 見C-290 同A50都係同期既旗艦MODEL. 應該夾聲夾到爆. 所以下定決心買入A50.

終於都可以變成金仔完全體啦.

至於喇叭, 小弟四年前有幸到訪定位李師傅既音樂廳, 慘被屏風毒害. 所以決心要一玩屏風.

但因為就黎搬屋既關係, 費事攪咁多, 求X其擺位. 諗住可以開到聲已經好開心.

過多兩個星期, 我真係接受唔到[無音場]既音樂, 所以昨晚襯老闆去左街, 自己一個人搬位.................大變身.

評分

查看全部評分

回復

好野, 金仔係我最愛..
回復

見到你套金仔..真係令我諗返好多回憶. 我好鐘意金仔既外型同埋每一樣野既完美組合. 毫無瑕疵. 好多歐美機都唔夠佢黎. 比左既錢大部份都係買d頂級物料. 二手價又好好. 我個陣係金仔前後. 但係搭著對JMLab 書架. 我搞左好耐都舞唔掂個高音標既問題. 結果要係JM Labs同金仔做個決擇. 最後放棄左金仔.. 之後再玩既機有d仲貴過部金仔. 但係講用料其他機就真係拍馬都追唔上.. 而同價錢金仔做到既聲. 其他機未必做到..又或者要比多D錢先有. 所以二手價咁強. 真係反映到金仔係市場既威力.
回復

其實我依家既目標係

DP-75V
C-290V
A-50V

不過唔會一次過UP-GRADE, 諗住搬定左之後, 先慢慢換機. 咁先有樂趣.

睇番自己依個post都覺得好笑. 估都估唔到我會買入M2000...{:5_99:}
回復

見到你d金仔,又覺得自己部金仔又cheap....又見你地玩前後體位...我又好想試....見到人地間屋企咁大,又好想買...
回復

cyberken兄, 以你既財力, 想換咩, 咪換咩囉.

去啦. 換晒成套頂級金仔都係500K樓下. 好抵玩...哇卡卡!!
回復

cyberken兄, 以你既財力, 想換咩, 咪換咩囉.

去啦. 換晒成套頂級金仔都係500K樓下. 好抵玩...哇卡卡!! ...
racewong 發表於 2010-8-6 12:34

我都想...但仲有機會去andy 哥屋企玩添...
回復

前兩日無無聊聊 陪mark哥去睇hi-fi, 無端端比我見到對心儀已久的SONUS FABER...CREMONA...

問問價位, 天啊! 射程範圍!

前前後後諗左十分鐘, 落訂!!

唉...行行O下街都可以無幾雞野...

昨晚新喇叭送到, 但舊喇叭又未走得. 比老闆哦左一陣...

唔理啦!! 駁左先算!

再影多兩幅相. 訓教!

評分

查看全部評分

回復

前兩日無無聊聊 陪mark哥去睇hi-fi, 無端端比我見到對心儀已久的SONUS FABER...CREMONA...

問問 ...
racewong 發表於 2010-8-19 10:52

正嘢
回復

ken兄, 昨晚阻你成晚時間, 真係唔好意思..^^

對屏風, 我自問玩得唔好, 所以唔可以作準呢..^^
回復

ken兄, 昨晚阻你成晚時間, 真係唔好意思..^^

對屏風, 我自問玩得唔好, 所以唔可以作準呢..^^ ...
racewong 發表於 2010-8-19 12:04

多謝你招呼就真.......我都係第1次聽屏風,原來前後出聲都唔知
真係幾難玩......  又要加大db,又要扭多d volume....不過真係幾好聲。
回復

對 SONUS FABER........
响你度聽完再返自己屋企聽同一首歌.........
救命呀.........我唔想又駛錢呀........
我唔想入 2 channel 嘅世界呀.....
回復

好鬼型!!!. . 見你直插地下無用釘, 係唔係磚地板? 有無諗住買埋佢個條絕配Yter喇叭線?
回復

YTER線無二手價,  所以諗緊用SILTECH 330 OR YTER
回復

UP-DATE 一o下先.

剛買入FE釘墊. 其實主要係方便推喇叭, 試擺位.

點知...
回復