新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: veo

[喇叭] Dutch & Dutch 8C用家交流

waikeywi 發表於 2018-9-24 06:06
師兄的8c已在使用中?請分享一下聽感吧⋯⋯
另外,腳架在那裡有售,謝。 ...

DD上星期一先送到,有排煲啦。初步聽感就系結像力超高,聽蔡琴就好似企面前唱一樣 ,低音勁,我要單獨調低6個DB先好D(上對音箱系Sonus Faber Electa Amator II ,都係後背輻射低音,相同擺位無乜感覺 )。遲下按照Kent的推薦買mini dsp個mic 同 FuzzMeasure測量下房間參數再看如何用EQ 來補償房間不足。
目前腳架出自R33二手,應該仲有提升空間。Kent講過他佈置個任務給他3個office(香港,台灣,泰國)分別開發DD 腳架,睇最終邊個最咁就會推薦,可以再等等。或者你問下will03師兄,他一早入手同定制左腳架,吾知搞成點叻
回復

veo 發表於 2018-9-24 11:01
DD上星期一先送到,有排煲啦。初步聽感就系結像力超高,聽蔡琴就好似企面前唱一樣 ,低音勁,我 ...

恭喜師兄,從字裡行間都感受到你的喜悅!
回復

好吸引!感受到滿滿的喜悅!
回復

點解卯人談論Kii Three?

回復

Veo兄, 可以PM邊度買miniDSP mic, FuzzMeasure直接網上買?
回復

rayt 發表於 2018-11-30 21:48
Veo兄, 可以PM邊度買miniDSP mic, FuzzMeasure直接網上買?

官網香港直接發貨https://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1
淘寶或閒魚都有
回復

我都好想試試
唔知totalcac 入8C會點的聲
怕唔夾
回復

師兄,我現在也在考慮8c, 請問各師兄有沒有新分享?
回復

ballgor 發表於 2019-2-20 17:29
師兄,我現在也在考慮8c, 請問各師兄有沒有新分享?

目前為止都好滿意,除左交響,好似放吾開咁。前端系Rockna 27bits DAC,CMS 1.0 第一代釘腳。喇叭距離後牆1.4m,側牆80cm,喇叭之間180cm,皇帝位300cm。
回復

我在方浪聽都有同感,我估係喇叭之間太近所致。因為傢俬關係,我要放對喇叭近側牆,所以我考慮DD8C,佢內置的DSP應該可減少側牆反射問題。師兄最後用了乜腳?
回復

千祈唔好慳,要用 pre amp 玩
回復

will03 發表於 2019-2-26 22:32

都諗住咁玩。而家諗緊用乜腳,有冇建議?
回復

ballgor 發表於 2019-2-26 10:55
我在方浪聽都有同感,我估係喇叭之間太近所致。因為傢俬關係,我要放對喇叭近側牆,所以我考慮DD8C,佢內置 ...

普通單柱腳。個人覺得4腳穩陣好多會好D,但未有機會試。
回復

請教師兄,
Dutch & Dutch 8c要配置pre-amp有什麼特定要求?
回復

請問大家用緊什麼腳架?
回復

請問師兄用緊邊隻pre amp呀?
回復

ballgor 發表於 2019-2-27 13:18
都諗住咁玩。而家諗緊用乜腳,有冇建議?

師兄,有無㨂到邊款喇叭腳呀?上網睇過sound anchor 到custom design,但未有時落旺角睇。
回復

請教有無師兄將”Dutch & Dutch 8c”融入AV多聲道用作 main channel的系統內使用?
回復

ivanso 發表於 2019-4-3 18:25
請教有無師兄將”Dutch & Dutch 8c”融入AV多聲道用作 main channel的系統內使用?

Ken有幫人set過,可以直接問他或者其他sales
回復

veo 發表於 2019-4-4 11:30
Ken有幫人set過,可以直接問他或者其他sales

多謝師兄資訊,
找時間上方浪行個圈先
回復