新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: veo

[喇叭] Dutch & Dutch 8C用家交流

剛剛轉用8c ,音質全面提升。不過8c只有一個AES input,現在用住部220pro頂住做pre amp。效果非常好不過浪費左部devialet。請問有沒有比較功能合適又有足夠input的pre amp可配8c呢,謝謝。
回復

Easystar 發表於 2019-4-8 21:31
剛剛轉用8c ,音質全面提升。不過8c只有一個AES input,現在用住部220pro頂住做pre amp。效果非常好不過浪 ...

心思思想試Nagra,或者平D的大陸牌子 KINKI STUDIO EX-P7 ,未有機會
回復

veo 發表於 2019-4-9 09:37
心思思想試Nagra,或者平D的大陸牌子 KINKI STUDIO EX-P7 ,未有機會

網上有部minidsp shd 好似幾正。有無師兄用緊。
回復

分享一下,淘寶訂做左個腳架比8c剛剛送到,兩k加運費。不過質量有待改進。另外,諗緊入部lampizator Baltic pre amp或R2R digital pre amp接8c,大家有什麼意見?
回復

有冇ching換左8c 粒fuse?
效果如何?
回復

shinobi 發表於 2020-1-8 23:52
有冇ching換左8c 粒fuse?
效果如何?

我都有興趣知
回復

Easystar 發表於 2019-4-9 13:10
網上有部minidsp shd 好似幾正。有無師兄用緊。

SHD帶dac並且內置PS,冇SHD Studio純streamer的可玩性高。如果最高輸入192K,最高處理96K又能滿足你用途的話,這價格附近絕无對手。皆因dirac live的DRC在民用方面完全領先。Balance Pre選擇不少,看budget。
回復

dekiller 發表於 2020-1-10 09:05
SHD帶dac並且內置PS,冇SHD Studio純streamer的可玩性高。如果最高輸入192K,最高處理96K又能滿足你用途 ...

完全同意 MiniDSP CP值好高。Dutch & Dutch 8c內部運算好似都係96k,我覺得再高輸入都無audible影響。不過都想試試其他機如MiniDSP studio ,Weiss DSP50x.
回復

請問各位用邊隻電源線去8c,小弟用緊shunyata alpha digital。
回復

原來8c有新model, 192Khz over AES 不過internal processing都係48Khz

https://community.roonlabs.com/t ... -speakers/65330/522
回復

點解好似無乜人講8c Lee 隻喇叭?同無乜人講主動式喇叭
二手市場又唔覺有。
係香港真係錦少人玩主動式喇叭
回復

唔知呢度有幾多人用8c,不過部8c好正。網上評價幾好,想睇forum有以下依個,

https://community.roonlabs.com/t ... -speakers/65330/509
回復

見大家話要用前級?
咁我唔明,即完全當8C係主動式喇叭玩唔駛用佢內置解碼?
回復

sealteam4 發表於 2020-6-6 01:19
見大家話要用前級?
...

剛淘寶買左 Gick PM1 被动式 无源 前级 ,未有時間試
特点:
纯被动无源监听控制(无任何音染,无需插电)
6层H bridge 25档 桥式衰减
600:600 无损音质
纯手工制作,Neutrik镀银插头,   
外壳全铝打造,
符合RoHS 环保要求.
  宽245mmx深180mmx高70mm
功能:
DIM     -26db 衰减
MONO  立体声切换
AB      音源切换
MUTE   静音切换
参数:
输入接口:XLR 2组
输出接口:XLR 3组
最大输入电平+30dBU
最大输出电平+30dBU
输入阻抗:平衡600欧姆
输出阻抗:平衡600欧姆
增益范围 +24 dB to - 44dB
最大音量:< 0.0005%

回復

sealteam4 發表於 2020-6-6 01:19
見大家話要用前級?
...

雖然8c有齊analog同digital inputs,一定要經內置dac,所以可用前級,任何analog source,dsp或digital source做輸入。不過因為8c任何時候都只能支援一種輸入,所以找部前級或DSP最合適。兩另外8c有dsp功能,可以用REW量度數據用作roon correction。parameters可人手輸入調教喇叭。不過我用MiniDSP studio 嘅dirac2,room correction比較容易,效果亦都明顯。
回復

Easystar 發表於 2019-4-19 13:56
分享一下,淘寶訂做左個腳架比8c剛剛送到,兩k加運費。不過質量有待改進。另外,諗緊入部lampizator Baltic ...

Lampizator Baltic 好機!!
回復

剛剛加咗部mutec smart clock接8c 各方面提升到另一境界。
回復

對呢個喇叭好有興趣,師兄可以分享多些心得嗎?
Thanks.
回復

終於入了 D&D ,
用咗幾個月時間清咗舊機,宜家回歸簡單清淨佈局.
D&D 話貴唔貴,賣咗D舊嘢,補返D就得.

代理服務一流,裝機用咗二、三小時,又做 calibration,唔使自己做, 一讚!
回復

abc2015 發表於 2021-12-14 12:09
終於入了 D&D ,
用咗幾個月時間清咗舊機,宜家回歸簡單清淨佈局.
D&D 話貴唔貴,賣咗D舊嘢,補返D就 ...

依家都係方浪代理嗎?
回復