新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ouzilan

[前級] Audio Research • Reference 6问题

ouzilan 發表於 2018-7-20 00:22
仔細檢查分析過6仔的架構,佢有三個牛:控制牛、燈絲牛、高壓牛。其中燈絲牛、高壓牛可見,而控制牛在右前 ...

要反影給廠了!   
回復

racewong 發表於 2018-7-20 10:54
吓, 咁咪即係要改機?

工厂当然用OPTION 3。

回復

CKKeung 發表於 2018-7-20 13:18
要反影給廠了!

應該要啦, 都好麻煩。
回復

racewong 發表於 2018-7-20 10:54
吓, 咁咪即係要改機?

能夠改幾梗係好啦,但個位好難搵到腳位一致功率大D嘅牛。佢用嘅牛真係細得可憐,得42×31×25MM左右,而且只要插電就工作,摸埋去溫度幾高。其實唔單只係設計缺陷,而且長期插電可能還有安全隱患。
回復

經過多日的摸索、分析、測量,終於搞掂。依家無論啟動唔啟動反相功能關機都可以正常開關機了,開心
回復

ouzilan 發表於 2018-8-2 00:41
經過多日的摸索、分析、測量,終於搞掂。依家無論啟動唔啟動反相功能關機都可以正常開關機了,開心{:1_684: ...

咁即係應該點㩒?
回復

mingson 發表於 2018-8-2 03:09
咁即係應該點㩒?

要無損加上大一D功率嘅控制牛,否則點按都唔得
回復

ouzilan 發表於 2018-8-2 11:23
要無損加上大一D功率嘅控制牛,否則點按都唔得

自己成功改機?
回復

要自己換大火D的牛? 在那裡可換到?
回復

kerexlin 發表於 2018-8-2 22:57
要自己換大火D的牛? 在那裡可換到?

自己換。本來想退左佢,但同等價錢嘅真的沒乜前級有佢咁啱自己,所以只有日度夜度,終於搵到位置放合適的控制牛。原來的牛不用動,只是接線需要費心思。
回復

原機嘅牛真係火數太細,也就三瓦左右,關機唔拔電源係一直工作,供遙控同控制電路待機,髮熱得好緊要。我除了介意個開反相關機不能開機之外,仲好驚引起其他問題,所以咬咬牙一於無損加牛
回復

一部唔平既機有bug仲要自己摩...  AR真係要檢討下.
回復

Ref6 SE has the same problem too? Any c-hing knows how much is the Ref6 SE selling now please? Ref6 SE is 50th Anniversary edition? Thank you.
回復

My ex 5se no such issue
回復

仔細檢查分析過6仔的架構,佢有三個牛:控制牛、燈絲牛、高壓牛。其中燈絲牛、高壓牛可見,而控制牛在右前 ...

Demand option 3!
回復

回復

geekee 發表於 2020-2-11 19:16
My ex 5se no such issue

係時侯要換6se了

遲d俱樂部有得聽
回復

Ref 6SE 同 Ref 6 音質有乜嘢分別?   我估Ref 6SE 個 volume 制應該冇 Ref 6 咁大聲吧?  Ref 6 個 volume 制大聲到離晒大譜, 一般正常錄音CD volume set 20已經好大聲.  我2年前send email 去ARC feedback 過, 佢地 customer service 話有不少用家有反影過同樣問題, 話下次有新机型會改善禾....
回復

racewong 發表於 2020-2-12 16:12
係時侯要換6se了

遲d俱樂部有得聽

Waiting Waiting .....
回復

MM622 發表於 2020-2-12 17:58
Ref 6SE 同 Ref 6 音質有乜嘢分別?   我估Ref 6SE 個 volume 制應該冇 Ref 6 咁大聲吧?  Ref 6 個 volume  ...

REF 5 SE個VOLUME又無咩問題喎
回復