新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bigpun1975

[測試報告] 超乎你想像 - Wilson Benesch Vector

揾鞋油卒吓唔知得唔得
回復

當然啦 不過 "The thread size for the Vector spikes is M14 x 1.5mm pitch"
回復

bigpun1975 發表於 2018-7-27 12:24
等再煲熟D先出去試聽

玩音響一步到頂邊有癮嫁…進步或成長…過程更值得回憶 我成日都甘開心…因為我啲入門架生上升空間大到… 放少少資源都有可聞/聽性改善 唔少用一大舊錢分分鐘唔夾整體仲倒退…果啲先陰公

評分

查看全部評分

回復

goldmund 發表於 2018-7-27 14:16
揾鞋油卒吓唔知得唔得

唔好吧,鞋油比皮革用,反而3M矽油可能好d
回復

cheungtm 發表於 2018-7-27 15:10

我反而覺得乜都唔搽最好,始終係化學野
回復

bigpun1975 發表於 2018-7-27 12:20
我以為係隻膠係咁,不過近睇係吾係好覺,係打燈就覺D,等我問下代理先,
咁你隻PMC 依家有冇問題? ...

我對OB1賣咗好耐.....賣既時侯嗰d化白位置都仲有, 之前諗住抹吓油, 但又驚整壞, 所以一直冇搞, 直到賣咗
回復

SnipperD 發表於 2018-7-27 13:59
有冇諗過換釘呢?

咦..... 係喎,有冇好介紹
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2018-7-27 14:59
玩音響一步到頂邊有癮嫁…進步或成長…過程更值得回憶 我成日都甘開心…因為我啲入門架生上升空 ...

我咁睇,同意你所講,Vector 對前端同Amp 都好敏感,所以仲有好多進步空間

評分

查看全部評分

回復

喇叭必须反应好,质素高。玩其它东西才有意义。  

評分

查看全部評分

回復

before 61784D0B-01E6-44CF-9852-881D4033EF66.jpeg
回復

回復

shooter 發表於 2018-7-27 10:48
師兄有冇問過代理, 喇叭膠邊化白問題? 雖然唔影嚮音質, 但有礙觀瞻.
我以前買過PMC, 都有呢d化白現像, 代 ...

呢個代理真係抵讚,我睇完你問之後,我即刻打比代理,佢已經知我想問乜,話已經睇左你個問題,仲話已經send 左email 去廠問,不過英國響我地中午時份係夜晚,廠嘅人已經收曬工,今晚七點幾我響街時突然收到代理電話,話英國已經覆左......不過聽完之後好驚......
回復

廠回覆:

先用濕布加少少皂水抺咗先,再噴少少碧麗珠係塊濕布度,輕輕抺一抺。白/灰係橡膠嘅保護性添加劑同臭氧嘅正常反應。

我心諗,唔係掛,碧麗珠?!
回復

bigpun1975 發表於 2018-7-27 23:59
廠回覆:

先用濕布加少少皂水抺咗先,再噴少少碧麗珠係塊濕布度,輕輕抺一抺。白/灰係橡膠嘅保護性添加劑 ...

自己懷著戰戰兢兢嘅心情去試,開頭只用好少份量,咦!發覺真係ok喎,再先用多少少,效果可以參考上兩幅圖。

不過事先聲明,以上嘅使用方法,只係WB 廠建議,並不代表所有喇叭都一定適用,所以使用前敬請自己考慮清楚,或問返原廠喇
回復

cheungtm 發表於 2018-7-27 15:10

已解決。   
回復

bigpun1975 發表於 2018-7-28 00:04
自己懷著戰戰兢兢嘅心情去試,開頭只用好少份量,咦!發覺真係ok喎,再先用多少少,效果可以參考上兩幅圖 ...

又OK喎.
回復

more than ok la
回復

bigpun1975 發表於 2018-7-28 00:04
自己懷著戰戰兢兢嘅心情去試,開頭只用好少份量,咦!發覺真係ok喎,再先用多少少,效果可以參考上兩幅圖 ...

靚仔哂
回復

用牛魔王橡膠保護劑,一般汽車用品公司已經有售,三幾十蚊!威X維修人員敎路,用軟毛畫筆慢慢點上保護劑,再油上低音單元橡膠邊白化位置,試過後效果亦回復以往覩仔,用後隔一陣會自然乾,之後好似新嘅一樣!一支有排用
回復

15/16 發表於 2018-7-30 19:25
用牛魔王橡膠保護劑,一般汽車用品公司已經有售,三幾十蚊!威X維修人員敎路,用軟毛畫筆慢慢點上保護劑, ...

朋友教另一個方法:

去氣鎗店買支silicone潤滑劑,只噴少少落塊乾布上,再輕輕抹上單元膠邊,膠邊就可以回復光鮮

不過廠商教我上面個方法就照跟啦
回復