新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8117|回復: 15

[接線(RCA/ XLR)] 想DIY 條 110 ohm AES 數碼線, 有乜線材建議?

想DIY 條 110 ohm AES 數碼線,  有乜線材建議?
只要是PRO AUDIO牌子都可以。HIFI牌子我不太相信。
回復

簡單選 Gotham
回復

Sommer也是好選擇之一。
回復

廠線比較穩陣吧。
回復

我暫時都留意到sommer 同gotham,   睇下仲有冇多D其他選擇
回復

jeansky 發表於 2018-7-28 09:54
我暫時都留意到sommer 同gotham,   睇下仲有冇多D其他選擇

買條Viard廠線都唔係太貴呢
回復

racewong 發表於 2018-7-28 09:57
買條Viard廠線都唔係太貴呢

有舖DIY 癮!  冇辦法, 手痕!
回復

jeansky 發表於 2018-7-28 10:17
有舖DIY 癮!  冇辦法, 手痕!

咁就無計了.
回復

上面提到Sommer CARBOKAB 225 係含碳線材,一般含碳缐材俾我感覺都相對「乾」聲,總覺少咗純銅俾到嘅一種音樂味,以前聽過VDH含碳線材也有類此聽感,不過出嚟啲嘢就好整齊好乾淨。
回復

TChan 發表於 2018-7-28 10:28
上面提到Sommer CARBOKAB 225 係含碳線材,一般含碳缐材俾我感覺都相對「乾」聲,總覺少咗純銅俾到嘅一種音 ...

暫時睇中佢sc-aqua
回復

digital 線就要買廠線最好啦,自己無pro instrument去check,好難keep 到100歐啊,自己做線會有鎖不住信號,不如diy analog 線算啦。
回復

平凡人 發表於 2018-7-29 11:24
digital 線就要買廠線最好啦,自己無pro instrument去check,好難keep 到100歐啊,自己做線會有鎖不住信號 ...

我就係咁既意思, 雖然好多PRO CABLE都係寫明110歐, 但實際經過焊接及接頭後, 歐數會有下降呢.
回復

可能樓主就是喜歡多變過程同時又可以享受不同結果。
音響本來就不是一種理性玩意。
回復

嘅要廠線,要有hifi 原素的, 又係pro線底, 我建議Vovox, 價唔貴又有水準
回復

TChan 發表於 2018-7-29 13:11
可能樓主就是喜歡多變過程同時又可以享受不同結果。
音響本來就不是一種理性玩意。 ...

對啊  
廠線 配好晒頭俾你  
我喜歡配唔同頭,  又用唔同焊錫!   都有唔同
鍾意mix and mAtch !
我相信110ohm 線  pro o既XLR 頭,  焊完出黎應該唔會影響個ohm 數太多
回復