新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[合併擴音機] Gryphon Diablo 120 , 老麥7200, 2選1

racewong 發表於 2018-8-7 17:25
老麥最好聲既產品係kw1. 2

我都儲$上kw series, 最尾揀咗kw1.2 個細佬既細佬
回復

shooter 發表於 2018-8-7 17:45
我都儲$上kw series, 最尾揀咗kw1.2 個細佬既細佬

即係邊個Model?
回復

AS881 發表於 2018-8-7 16:52
請問老麥你用邊隻? 如唔方便就請pm我

老麥7200 ,夾得好 ,系可以好好聲
回復

AS881 發表於 2018-8-7 16:08
9000差好遠意思是好差?
兩者相比我相信120會勝一籌! 但又未玩過對藍眼晴,所以又心思思  ...

某次試音,先聽平老麥合併,再聽老麥9000合併,兩者差天共地,番唔到轉頭。
又某次我作為前 Diablo 用家,去聽 Diablo 120,個人覺得幾好聽,絕不難受。
回復

老麥7200吸引力一般
如果用緊一部級數唔差別太大的amp
就係感覺佢冇咩特別
除左個樣
冇衝動用果個價買

怪風就係重口味了點
夾機較尷尬
不喜太濃的聽耐了真係會唔舒服
我就係其一
所以不論喇叭及組合用怪風很危險
回復

roque 發表於 2018-8-7 18:46
老麥7200吸引力一般
如果用緊一部級數唔差別太大的amp
就係感覺佢冇咩特別

絕對認同,但喜歡那一個品牌絕對影響對那品牌的音色取向
因為外觀及品牌鍾情心態已經可以令我自己先入為主
有時望實部機聽歌,感覺上好似柔D及聽多左好多.自問我唔可以好似好多達人一樣聽得出高頻低頻多或小以及定位啱與否.
但講真買部機返黎都係想聽得開心舒服.最緊要自己喜愛
回復

kw1.2 > MC601 > MC452(細細佬)
回復

我自己巳在用Eso F03a + Grandioso M1 , 本來冇需要買多部amp,只係純粹貪心想買下老麥對眼,但亦擔心比起我在用的唔夠班, 買咗又唔開, 咁啱又諗起有怪風120, 所以又了解下!
回復

AS881 發表於 2018-8-7 20:02
我自己巳在用Eso F03a + Grandioso M1 , 本來冇需要買多部amp,只係純粹貪心想買下老麥對眼,但亦擔心比起我 ...

Esoteric 個樣已經無得輸
如果師兄喜愛老麥的藍眼睛,何不買佢部PREAMP玩下,
我見佢有好多PREAMP都有對靚眼,但小弟唔知夾唔夾等等
回復

shooter 發表於 2018-8-7 19:58
kw1.2 > MC601 > MC452(細細佬)

咁快D儲錢upgrade 1.2kw啦。

兩個世界。

1. 2kw係我唯一一部鐘意既老麥
回復

dekiller 發表於 2018-8-7 17:40
乜都唔使考慮就卯可能选AMP。储起来等你知道乜需要考慮吧。

讚同師兄見解
回復

racewong 發表於 2018-8-7 20:31

兩個世界。

MC601 都未捨得買
回復

買7200最大問題係目光定位囉,係度比人笑喎~老麥至少到1.2先見得下人。

講下聲,粗聲喎,濛喎,淋喎,無文化喎~點解美國佬會出咁既聲?

其實係價錢問題姐,好似同係美國佬線odin,就無人講會粗聲啦~

Ps.咁其實老麥係粗聲、定淋聲呢?係濛、定係惡呢?
回復

AS881 發表於 2018-8-7 20:02
我自己巳在用Eso F03a + Grandioso M1 , 本來冇需要買多部amp,只係純粹貪心想買下老麥對眼,但亦擔心比起我 ...

就係為左藍眼睛於是買左部MC500,真係擁有過就算,玩左唔夠兩個月就馬上放番出去,同怪風相比根本就兩個世界
回復

racewong 發表於 2018-8-7 20:31

兩個世界。

問題係有冇需要用到1200W啫?
好在夠大power?
回復

hayakawa 發表於 2018-8-7 20:16
Esoteric 個樣已經無得輸
如果師兄喜愛老麥的藍眼睛,何不買佢部PREAMP玩下,
我見佢有好多PREAM ...

有呀!都有諗過佢部C52, 但又擔心忍唔住又買部power砌番-套, 無端端為對眼洗成+萬
回復

kkkiu 發表於 2018-8-7 22:16
買7200最大問題係目光定位囉,係度比人笑喎~老麥至少到1.2先見得下人。

講下聲,粗聲喎,濛喎,淋喎,無 ...

最少1.2? 1.2 再上冇幾多部喎
回復

Mike704 發表於 2018-8-7 22:36
就係為左藍眼睛於是買左部MC500,真係擁有過就算,玩左唔夠兩個月就馬上放番出去,同怪風相比根本就兩個世 ...

咁奇怪,mc500後級黎喎,得一部後級就開到聲?前級及訊源一定係貴豐啦。
回復

AS881 發表於 2018-8-7 22:46

真係無啦,都幾乎老頂囉!唔通買到老頂重比人話衰聲咩~咁同貴豐對比價錢,老麥買到老頂,價錢重唔係「最小」咩?哈哈
回復

AS881 發表於 2018-8-7 22:46

2kw, 1.25kw
回復