新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunseeker

[喇叭] Focal Sopra N1 定 B&W 805D3?

bigpun1975 發表於 2018-8-25 12:13
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=106463&extra=page%3D1

我自己用緊,你 ...

係囉, All in one係連Cd, dac, phono, amp?
回復

sunseeker 發表於 2018-8-25 11:26
已經買咗N1, 對比過805D3, N1 bass 多好多,人聲通透d。
而家未買amp, 我想要一部all in one amp搭部n1,  ...

Amyway, 恭喜師兄買入N1
回復

racewong 發表於 2018-8-25 12:43
係囉, All in one係連Cd, dac, phono, amp?

ching 我應該唔需要CDP, 會用Tidal + NAS
回復

恭喜師兄 可否PM N1 價錢給小弟參考。Thanks
回復

sunseeker 發表於 2018-8-25 16:09
ching 我應該唔需要CDP, 會用Tidal + NAS

即係有Dac既合併?
回復

racewong 發表於 2018-8-25 17:36
即係有Dac既合併?

yes haha, nuprime ida16, moon neo ace, atoll in300, micromega m100 呢幾隻好似都ok, ching覺得點?你都用n1?
回復

sunseeker 發表於 2018-8-25 18:20
yes haha, nuprime ida16, moon neo ace, atoll in300, micromega m100 呢幾隻好似都ok, ching覺得點?你 ...

No, 我用依對。。。

回復

racewong 發表於 2018-8-25 18:31
No, 我用依對。。。

好似唔係咁好喎。 合併機+外置Dac啦
回復

sunseeker 發表於 2018-8-25 18:20
yes haha, nuprime ida16, moon neo ace, atoll in300, micromega m100 呢幾隻好似都ok, ching覺得點?你 ...

Atoll IN 300 price for value is very good.
回復

racewong 發表於 2018-8-25 18:32
好似唔係咁好喎。 合併機+外置Dac啦

咁Oppo Sonica/Lumin D2 ok???
回復

racewong 發表於 2018-8-25 18:31
No, 我用依對。。。

屈機ahh!!!
回復

我都係買左無耐炸。。

依家日日煲喇叭
回復

有冇師兄知B&W 805 D3同Focal N1而家邊到有得試聽
我比較喜歡Focal N1多啲
回復

看犤位Focal反射孔向後B&W反射孔向前
回復

兩對完全不同風格,Focal速度快,中高音順滑,容易推,Amp要選擇一些厚聲速度慢的去推,例如Mcintosh。B&W就相反,速度慢,聲音有D肥膩,有人認為這叫有味道,Amp就要選D速度快聲音爽的,如果用Mcintosh推就死硬,Burnmester這類就可以。
回復

以前玩開ATC 50,剛换咗803D3,用ref 6 le , bryston 4b3 x2 vertical bi amp 推
唔覺得慢,但中頻有D薄,但低频潛得幾深,覺得慢同肥可能Power amp唔夠力,
回復

個人覺得B&W 推Burmester簡直係絕配。或者推Accustic Arts嘅amp都一樣咁掂。
回復

覺得新D3同以前D2聲係好唔同,舊聲慢同肥應配快同分柝力強amp,新聲分柝力强,中频薄冇咁肥應夾厚聲得泥快嘅amp.晤知係咪以前用英國cap而家用德國M cap有關。
回復

Tomt 發表於 2019-9-25 09:50
以前玩開ATC 50,剛换咗803D3,用ref 6 le , bryston 4b3 x2 vertical bi amp 推
唔覺得慢,但中頻有D薄,但 ...

BYSTON最好玩14B 或28B系列.

依個系列先係佢地既精緒.
回復

racewong 發表於 2019-9-26 12:34
BYSTON最好玩14B 或28B系列.

依個系列先係佢地既精緒.

有咩精緒呢?
回復