新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunseeker

[喇叭] Focal Sopra N1 定 B&W 805D3?

就算我之前玩既7B MONO BLOCK, 都會比較粗聲, 無咩音樂味.

但一上到14B或28B, 佢既音樂味與幼細度提升起碼兩個班次.

所以如果對喇叭唔係太難推既話, 玩一部過既14B, 會比7B好聲好多.
回復

racewong 發表於 2019-9-26 14:00
就算我之前玩既7B MONO BLOCK, 都會比較粗聲, 無咩音樂味.

但一上到14B或28B, 佢既音樂味與幼細度提升起 ...

相信只是版主玩的是舊版的7b sst
新版7b3跟14b3 功率是一樣的 600 8阻抗x2
入面的完件也一樣 國外定價也是7b3比14b3貴幾百
美金
回復

Wkong12345 發表於 2019-9-28 12:29
相信只是版主玩的是舊版的7b sst
新版7b3跟14b3 功率是一樣的 600 8阻抗x2
入面的完件也一樣 國外定價也 ...

係呀, 我玩7B都好耐之前啦.

新代理我唔識, 所以無聽過新BRYSTON有無改善.
回復

racewong 發表於 2019-9-28 13:26
係呀, 我玩7B都好耐之前啦.

新代理我唔識, 所以無聽過新BRYSTON有無改善.   ...

我都用緊4B3都唔覺得粗聲, 當然若要與viola或msb嗰啲後級就無得比架啦, 但相對就係好力同快!
回復

sumchung 發表於 2019-9-28 13:31
我都用緊4B3都唔覺得粗聲, 當然若要與viola或msb嗰啲後級就無得比架啦, 但相對就係好力同快! ...

滿意就最好
回復