新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[CD播放機] 現在還需要CD機嗎? [分享討論]

你依家淨玩Tidal?
回復

CAS就淨玩Tidal,轉盤可以玩CD,SACD,Blueray audio
回復

nickif 發表於 2018-8-18 12:51
CAS就淨玩Tidal,轉盤可以玩CD,SACD,Blueray audio

咁玩真係最方便,你用乜streamer?
回復

bigpun1975 發表於 2018-8-18 12:56
咁玩真係最方便,你用乜streamer?

JMF轉盤原生支援Tidal,NAS,勁方便,而且可以借助轉盤強大電源和避震
回復

nickif 發表於 2018-8-18 13:01
JMF轉盤原生支援Tidal,NAS,勁方便,而且可以借助轉盤強大電源和避震

回復

nickif 發表於 2018-8-18 13:01

你好毒
回復

racewong 發表於 2018-8-18 10:40
說對重點。

所謂的PK, 都要睇下係咩對手。

我的Apple mini和老转盘Miridian 500用的数码线是一个系列的USB线和平衡数码线,电源线是一个型号的新旧2代线,所以比较起来应该有说服力。电脑用Amarra播放的声音hifi性更好些,两端的延伸明显比转盘好,更适合听乐器音乐,老转盘有自己的魅力,中频更靓一些适合人声。总体来说电脑还是超过转盘,我不stream,只是外接小硬盘播放唱片档案,唯一做的就是电脑和硬盘的避震处理。电脑和贵上10倍的转盘还是不能比,主要差在声音的质感和稳定度。 以上个人愚见。
回復

冇玩CD5年, 今年玩返, 回復雙修
在我的系統, CAS是比CDT好的
而家玩法係: 買完碟, 點都會用CDT聽一次, rip完, 好聲就留俾自己, 一般/麻麻個D就俾我阿媽
回復

Keane0828 發表於 2018-8-18 16:10
冇玩CD5年, 今年玩返, 回復雙修
在我的系統, CAS是比CDT好的
而家玩法係: 買完碟, 點都會用CDT聽 ...

買部好D既CDT, 戰果可能改寫。

加上你部exD既USB強過Coaxial好多。{所以你先會有咁既聽感
回復

racewong 發表於 2018-8-18 16:53
買部好D既CDT, 戰果可能改寫。

加上你部exD既USB強過Coaxial好多。{所以你先會有咁既聽感 ...

唔係輸好多,不過唔會追了,始終都係第二系統
回復

Keane0828 發表於 2018-8-18 17:15
唔係輸好多,不過唔會追了,始終都係第二系統

咁你主力係CAS, 當時唔會追啦
回復

racewong 發表於 2018-8-18 17:36
咁你主力係CAS, 當時唔會追啦

差距已經細左,近
回復

Keane0828 發表於 2018-8-18 18:10
差距已經細左,近

仲未玩黑膠呢
回復

impossible
回復

spang123 發表於 2018-8-18 11:36
Hi KKU兄,我以前在有一些帖文中也有粗略地分享過我的CAS組合。我本來想找回再跟你分享,但奈何暫時只能 ...

spang123兄,這帖文我有看過,樓主和你都講解得好好。其實我最想知係師兄們是怎樣手動優化電腦,又有沒有師兄用已優化過的電腦來跟不同的CD機比拼(後置要同一設置)?不說方便性,只比音質。
回復

Trueno184 發表於 2018-8-18 07:52
其實方便 ,睇下你從邊一個角度睇,反而買一部cd機返嚟 插上去就已經可以好聲,相反 c a s 要搞一大爛餐嘢。左 ...

玩CAS要做許多前期功夫才弄得出像樣或頗好的聲音,苦處不足為外人道。
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-8-20 07:20
玩CAS要做許多前期功夫才弄得出像樣或頗好的聲音,苦處不足為外人道。

要一套Hifi好聲,本身就不為人道,不是嗎?
回復

diamondblack 發表於 2018-8-20 07:22
要一套Hifi好聲,本身就不為人道,不是嗎?

會心微笑
回復

KKU 發表於 2018-8-18 19:28
spang123兄,這帖文我有看過,樓主和你都講解得好好。其實我最想知係師兄們是怎樣手動優化電腦,又有沒有 ...

Hi KKU兄,你第一條問題,如果要詳細回答,都可以幾複雜。正如樓上的新漢陳sir說得好:「玩CAS要做許多前期功夫才弄得出像樣或頗好的聲音,苦處不足為外人道。」。但其實,話雖如此,當中亦可以有喜,並且可以喜出望外的。

長話短說的回答,你可以參閱以下連結中我的第30#、32#及48#(第三頁)的帖文:

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... eid%3D11&page=2

另外,如果要與CD機比較,我本人認為不可以只比PC,須要PC配合DAC一齊與CD/SACD機比較才有意思。因為PC運行的軟件亦有機會需要與DAC配搭得宜,才能發揮最佳效果。而且CD/SACD機本身也有內置DAC。

如果這樣的比較,我套CAS只有與金仔的DP-700比較過(後置當然是同一設備),結果我也已於樓上的第49#帖文提及。
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-8-20 07:20

陳Sir,在下十分同意你說的話。但如果不計較過程,當你發現可以做到超乎想像的靚聲效果,又倒真是可以喜出望外。
回復