新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16964|回復: 48

[官方活動] [花絮及討論區]Volent x LUMIN X1試聽會及講坐

歡迎在此討論
VOLENT X LUMIN X1試聽會完滿結束. 在此在多謝各位會員抽空參與, 及VOLENT BEN SIR, LUMIN ANGUS既解說分享.

等我鎗王分享番當日相片先啦.

DSC_5787 (Medium).jpeg

每次喺VOLENT攪試聽會, 我鎗王都會立即變左小學童, 乖乖咁坐定定聽書.  而今次既VOLENT X LUMIN X1都唔例外, 一開始BEN LAU介紹完今次示範器材後.

訊源使用LUMIN X1, DSC_5746 (Medium).jpeg

SWITCH使用CLONES SG112 MOD 音響專用 Switch

DSC_5757 (Medium).jpeg

前級使用BESPOKE無源前級

DSC_5747 (Medium).jpeg

後級係WESTMASTER MONO BLOCK

DSC_5750 (Medium).jpeg

DSC_5748 (Medium).jpeg

喇叭當然係VOLENT 3.5啦.

DSC_5744 (Medium).jpeg

之後就到LUMIN代表ANGUS為大家解說新一代LUMIN旗艦的賣點與分享玩法.

DSC_5783 (Medium).jpeg

DSC_5784 (Medium).jpeg DSC_5752 (Medium).jpeg DSC_5762 (Medium).jpeg

大家可以睇到X1既內部佈局真係用料十足. 全平衡設計.

IMG_20180824_203535-1587x1190.jpg IMG_20180824_203525-1587x1190.jpg

ANGUS講解完後, 就到BEN LAU分享LUMIN X1既LAN 與 FIBER INPUT分別. 仲即場接駁比HIENDY會員聽清楚兩者的分別呢.

LAN與FIBER既分別, 就好似我之前咁講, LAN比較自然, 但論到音響元素, FIBER的確略優. 在場既會員有一半鐘意LAN, 又有一半鐘意FIBER. 真係各有喜愛. 無話邊個贏輸呢.

除左LAN與FIBER既比較, 仲有喺FIBER既線材與指發射器

DSC_5768 (Medium).jpeg DSC_5766 (Medium).jpeg DSC_5767 (Medium).jpeg

SIGNAL MODE與DOUBLE MODE線材, 不同FIBER CABLE不同音色. 而我自己覺得最好玩既隻手指發射器, 唔同波長都有不同聽感. 真係勁多野玩.

當大家試晒D FIBER CABLE及手指發射器後, 又到左QA時間, 個個會員都把握時間捉住BEN SIR及LUMIN代表ANGUS, 叫佢地分享多D CAS經驗呢.

DSC_5801 (Medium).jpeg DSC_5791 (Medium).jpeg DSC_5780 (Medium).jpeg DSC_5779 (Medium).jpeg DSC_5793 (Medium).jpeg DSC_5792 (Medium).jpeg DSC_5776 (Medium).jpeg DSC_5774 (Medium).jpeg

最後當然係大合照啦.

DSC_5789 (Medium).jpeg DSC_5805 (Medium).jpeg

在此要再次多次VOLENT AUDIO及LUMIN的分享. 下次再見.
DSC_5755 (Medium).jpeg
DSC_5767 (Medium).jpeg
DSC_5777 (Medium).jpeg
回復

FIBER線威力驚人,線材及其配件價格相當抵玩CP值奇高,調聲相當明顯,Lumin X1有好高玩樂性,是值得擁有的好器材

評分

查看全部評分

回復

其實fiber 問 Ben sir 就至好了,n 年前他show room 還在葵芳時,他自己系統也有用 Fiber 當隔離,不過方法同 format 也好不同。

Fiber 睇來是比較基石多過 調音位,但多少要後方有個好好的 buffer 去處理返。

暫時來就 X1 正是唯一聽過可以直食那一光 format 的 streamer. 還好是它本身還是聲音正氣的機,調音還是睇之後點做。另外還有一個未知的方法,就是當用光入的同時,X1 直食手指或是用電 Lan 單接 L1聲音又會如何。但用手指,又浪費了 X1 用 usb out 比 DAC 的機會

評分

查看全部評分

回復

多謝Lumin兩位代表,Ben Sir 及Hiendy主辦這次試聽會。

很高興看到市場上又一部頂級的數碼音響器材 而且更是香港品牌的產品 X1集合各種目前市場上軟硬件的的齊全功能 又包含了頂級的解碼 數位輸入更包含可能係Hiend市場緊有的光纖輸入 真是包羅萬有

看來以光纖傳輸可能是音響市場上繼USB及Lan綫之後的另一趨勢 看來高價及超高價的光纖綫材好快陸續出現 發燒友又一個洗錢的項目

話說回來 以今晚試聽會所感受到的 光纖或網綫傳輸的音效 已經達到絕對Hiend的景界 喜歡那一種只不過是純個人口味的問題 或者是配合不同的音樂種類 基本又上又是一個找不到絕對答案的問題

最後竟外地有機會小試SGMS EVO。佢嘅升頻效果真係好到呢 唯一要考慮的就是荷包有冇能力抬佢返屋企

評分

查看全部評分

回復

Volent  x   Lumin X1   +   SGMS EVO

未有出席朋友 ,  值得去 找 BEN Sir ,  不要等啦
回復

一直在玩CAS,都沒有上去BEN Sir度, 今日終於見識倒BEN Sir毒氣室~

喇叭後面有廣闊空間, 大toe in. 我有幸坐正中間,感受到後面廣闊的音場以及結實的結像。

最初試Lumin播Tidal,熟習一下Lumin的聲底。之後再試Fiber. 我感到由Lan 轉 Fiber的提升是非常明顯的!至於不同的Fiber ,改變較少。我認為Lumin這設計十分有創意,也領導了這方面的發展。我從來沒有見過Player/DAC有這樣的Input呢!

之後試升頻。最初用SGMS Evo播Tidal, 已感到有分別,到升頻到DSD512更是嚇一跳。密度實在是很大的提升,很靜。這部SGMS真係CAS的神器。昨天只是在Roon行升頻, 以我所以Hqplayer, 尤其3.16後的XTR filter比Roon好很多. 這SGMS還未使出真正的實力呢!

Lumin X1 有很多功能及接頭. 一部機可以慳返唔少線材及功夫, 是一個不錯又簡單的選擇.  

評分

查看全部評分

回復

用行動支持 Ben Sir, 入左部 U1 streamer 拼 C1 dac, 好聲喎,LUMIN 果然有料到

評分

查看全部評分

回復

多謝 Lumin, Ben Sir 及 Hiendy 安排今次活動,見識到了 fibre 做傳輸出聲,聲效有驚喜,而且 cable 價格相比傳統 cable 平,值得考慮
回復

tst123 發表於 2018-8-28 06:14
多謝 Lumin, Ben Sir 及 Hiendy 安排今次活動,見識到了 fibre 做傳輸出聲,聲效有驚喜,而且 cable 價格相 ...

李sir買部齋Player咪玩到Fiber囉
回復

多謝大家嘅支持,有咩做得唔好嘅就多多包函。lumin 仲有好多嘅玩法同功能我地嗰日都未夠時間去demo 比大家,有咩想知多d嘅請隨時搵我或者ben sir 都得。

評分

查看全部評分

回復

我都係BEN SIR度入左部黑U1  =)

評分

查看全部評分

回復

Wing1238 發表於 2018-8-29 21:03
我都係BEN SIR度入左部黑U1  =)

回復

三文魚腩 發表於 2018-8-28 13:48
多謝大家嘅支持,有咩做得唔好嘅就多多包函。lumin 仲有好多嘅玩法同功能我地嗰日都未夠時間去demo 比大家 ...

唔怪得咁熟口面啦
回復

racewong 發表於 2018-8-30 04:50
唔怪得咁熟口面啦

多多指教
回復

回復

睇咗6Moons報告,原來X1 可以解/播MQA, 遲啲WhatsApp Ben Lau 去佢處比較幾隻MQA 和原版聲軌,聽聽是吹噓作大還是有料到。
回復

momei 發表於 2018-8-30 15:34
睇咗6Moons報告,原來X1 可以解/播MQA, 遲啲WhatsApp Ben Lau 去佢處比較幾隻MQA 和原版聲軌,聽聽是吹噓作 ...

Check out this thread about some (24-bit) Tidal MQA albums some people like:
http://www.audioshark.org/music- ... qa-finds-12570.html

It's convenient to compare Tidal MQA against Tidal CD of the same album.

There's also MQA CD from Japan that can be ripped and decoded fully by Lumin product line, but those MQA CD are 16-bit only.
回復

wklie 發表於 2018-8-31 08:01
Check out this thread about some (24-bit) Tidal MQA albums some people like:
http://www.audioshark ...

謝謝。
我原本預算用2L 的。我也會問問Ben Lau 他有什麼。
回復

momei 發表於 2018-8-31 08:54
謝謝。
我原本預算用2L 的。我也會問問Ben Lau 他有什麼。

hihi momei hing ,

welcome welcome! please come anytime for MQA playback test !  you are always welcome to come!!

Cheers,
Blau
VOLENT
回復