新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8916|回復: 30

[喇叭線] 問問題, BI-WIRE左仲可唔可以用JUMPER

問問題, BI-WIRE左仲可唔可以用JUMPER

用緊ACCUPHASE A70

咁A70有8個輸出, 咁我買左KONDO SPEAKER線+ NORDOST SPEAKER 線BI-WIRE比左我對雙單元SPEAKER,

咁我仲可唔可以用JUMPER連接SPEAKER上的2個正極, 同2個負極。

另外, 在A70 的輸出上面, 用JUMPER 連左聲道的2個正極2個負極也唔會燒機嗎?
好奇一問    已經bI wire 左   點解仲要加針扒?

評分

查看全部評分

回復

1) 聲音應該無改變。
2) 唔明你的問題
回復

我從前如果AMP有2對輸出
反而會把不用的在機內解焊,減少損失與干擾
端子會吸收干擾,線材會吸收干擾 (及震動)

線多通常唔會有好處
唔會好力左,唔會聚焦左
當然味多少唔同左
但通常會淋左D呆左D朦左D...果種
回復

Kondo 同 Nordost 做 bi-wire夾到聲?
回復

如果硬要玩BI-WIRE, 不如搵多對KONDO啦.
回復

這樣的問題我問了Nordost,他們說因用jump產生phase shift比Bi-wire小。所以現在他們也沒有再出bi-wire。就是2條一樣的speaker cable也是比不上jumper(因為事實是不會一樣)

評分

查看全部評分

回復

Bi wire 再加jumper,都真係好特別
回復

回復

玩音响從來帶主觀成份,耳朵收貨為上, 但如果有物理上解釋 就會兜少D彎路。

走 條靚 Jumper 係經濟實惠調聲手段,  例如不少師兄都領教過 Nordost Jumper 嘅毒害。

Single Biwire 係一種變奏亦有成功個案, 例如前代Cardas 老頂聲音個性濃烈, 用原厰single biwire 分析力更佳又維持其圓䦞音色。

True Biwire (兩條孖上)會令品牌 Signature sound 更凸顯 , 由於可附載電流量大增所以音場稍傾前, 有些大型座地喇叭如 Kharma 肥婆 true Biwire 仍厰方不明文指定動作。

原理上同一批次 speaker cable specification 吾應該有大分別, 如果係日製產品QC 更無可能出街, 所以吾理解 走多幾寸Jumper 嘅 phase shift 會少於 true Biwire。 起碼呢個可能唔係事實嘅全部。

Jumper + Biwire 這個configuration 比較特殊, 原理上 jumper 已經defeat 分開兩條cables 負責 HF, LF 嘅設計本意, 可能跟用番單一條超粗大水喉差不多。
回復

Bi-wire 好唔好亦睇部amp力水,對喇叭受唔受, 驅動力夠用Bi-wire 能量感好好多! 睇你聽邊類型音樂, 大起大落大動態我鐘意Bi-wire 多於Jumper, 但亦睇個人口味。

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2018-9-10 10:49
Bi-wire 好唔好亦睇部amp力水,對喇叭受唔受, 驅動力夠用Bi-wire 能量感好好多! 睇你聽邊類型音樂, 大起大落 ...

絕對贊成

我用緊二對 Nordost 行緊 true biwire 比 803D3, 比 single wire 清晰, 低音去得低d,更加 HiFi 感,好過 jumper.
回復

Jumpers + single wiring should be a more economical solution compared to bi-wiring for the same budget!

評分

查看全部評分

回復

Jumpers and single wiring cables should be of the same grade and material to minimize phase shift
回復

Of course the true biwire need higher budget.
In terms of phase shift, if you are using same type of cable for both pairs, there should be minimised.

評分

查看全部評分

回復

Normally we should use the same speaker cable for high & low frequency, for bi-wiring.

評分

查看全部評分

回復

Normally it is, but mostpeople ignore
回復

一對 jumper 幾千銀,不如加多D錢買多一對 cable 好過

評分

查看全部評分

回復

tonniston 發表於 2018-9-11 19:13
Normally it is, but mostpeople ignore

Ignore, can't guarantee matching right
回復

咁樣駁法 , 會唔會燒壞個分音器呀
回復