新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8253|回復: 22

[接線(RCA/ XLR)] Siltach G7 550i rca

自從識咗啲壞朋友借條3皇冠電源線畀我聽過,就對siltach尼個牌子好有興趣, 但可惜荷包有限只可買尼條G7 rca線了。

評分

查看全部評分

師兄您好..麻煩講講聽後感?
看看對唔對口。
謝謝!
回復

師兄你好 等我煲返300個鐘就會出報告。
回復

KelvinLiu@FB 發表於 2018-9-11 22:30
師兄你好 等我煲返300個鐘就會出報告。

期待師兄回覆
回復

nice pick!
回復

經過20個鐘頭,慢火煲練條550i終於出咗少少味,高音屬於華麗密度性高厚聲,總之都係我喜歡的聲底,我相信我對老蕭已經中咗毒 相信短期之內 classic550l同golden universal ll usb 都屬於必入之內。
回復

KelvinLiu@FB 發表於 2018-9-12 21:04
經過20個鐘頭,慢火煲練條550i終於出咗少少味,高音屬於華麗密度性高厚聲,總之都係我喜歡的聲底,我相信我 ...

恭喜師兄,真係幾毒
回復

KelvinLiu@FB 發表於 2018-9-12 21:04
經過20個鐘頭,慢火煲練條550i終於出咗少少味,高音屬於華麗密度性高厚聲,總之都係我喜歡的聲底,我相信我 ...

Kelvin師兄....請問你用在那一個位置?
因我想找條前去後信號線,
謝謝!
回復

師兄你好 我用佢解碼去合併機。
回復

你死啦, 中siltech毒。。

我都中左三皇冠既毒。

可幸既係我無錢買。
回復

我在家中比較過Siltech 550i, 770i同35周年公主讯号線及550L同770L,35周年XLR真係最毒,非常通透分析力高,同770i比,你會覺得770i濛,而550i则分析力及高低音輸比770i幾多。

一用770i及770L,連家中老虎話好似换咗部更贵的前後级,一插35周年公主換走770i,連大仔問我換咗乜嘢,点解會好声咁多。

評分

查看全部評分

回復

ying126 發表於 2018-9-13 18:05
Kelvin師兄....請問你用在那一個位置?
因我想找條前去後信號線,
謝謝!

其實Siltech訊号線插邊個位都適合,總之最貴果條線插系訊源,平過條插係前後级

別超有提供兔費借線及煲線服務,買線叫別超煲番3至7日先攞,朋友就問別超借咗條770i demo線借番屋企先试後唔買,買咗條更貴的公主

評分

查看全部評分

回復

師兄 多謝你的信息,我會慢慢朝住呢個方向進發等儲下錢先,到時一定會再升級
回復

KelvinLiu@FB 發表於 2018-9-14 22:45
師兄 多謝你的信息,我會慢慢朝住呢個方向進發等儲下錢先,到時一定會再升級 ...

Siltech訊号線我觉得越貴越正,反而自從換了坐地喇叭後,喇叭線我用770L覺得低頻過量,現用番550L就啱啱好,但高音及分析力输比770L

評分

查看全部評分

回復

師兄聽你咁講喇叭線我會用500l應該都夠,因為我用書架喇叭,700l我都想買但真係太貴, 師兄同想請教對於簽名板嗰條usb有咩意見?
回復

KelvinLiu@FB 發表於 2018-9-15 11:22
師兄聽你咁講喇叭線我會用500l應該都夠,因為我用書架喇叭,700l我都想買但真係太貴, 師兄同想請教對於簽名板 ...

Siltech USB未玩過,之前用550L及770L用係B&W805s, 770L改善之大連老虎话换咗套機,反而550L冇咁大驚喜,但都好過之前條Audio Note Spx2好多。

770L用係805s比550L低頻量更多潛得更低,高音亦比550L去得更高更盡,音場亦被550L更濶,弱音表現更佳,所以用係書架我用770L

早排問770L行货约24K, 水貨约19K, 550L行貨约14K, 水貨约11K, 可考慮買條770L水貨, 只比550L行货貴4K多
回復

好唔該晒師兄,咁我考慮吓升級770L先,至於USB都係用返我舊果條diamond先,多謝你的意見
回復

KelvinLiu@FB 發表於 2018-9-15 14:26
好唔該晒師兄,咁我考慮吓升級770L先,至於USB都係用返我舊果條diamond先,多謝你的意見  ...

你可孝慮同別超借條770L返屋企使,使咗都可唔買
回復

好 試吓同別超試吓先Thx
回復

KelvinLiu@FB 發表於 2018-9-15 15:10
好 試吓同別超試吓先Thx

如有2萬中筆直,你何考慮買入門Schnerzinger Ref 1000喇叭線,同770L差不多價,我使用過條Ref 3000 XLR, 正過Siltech 770i好多,可惜Schnerzinger 1000冇得先使後買,Ref3000喇叭線對我來说價錢太貴太離地,所以一動不如一静

評分

查看全部評分

回復