新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14578|回復: 35

[CAS] Steamer 選擇困難症

近日想换走部小白羊,做咗功課心目中有幾個選擇,想問一下大家意見,本身已有Chord Blu MK 2 + DAVE可以做齊upscaling + 解碼,所以有諗過依幾部純streamer, Esoteric N-03T、Lumin U1同 Aries G2,但近日又有個小小新想法,簡單D用有內罝DAC的一体體機直接駁去amp,飛走哂d USB線、iFi USB Power等一大堆補品,儘量簡化,做到小隻香爐小隻鬼心態,心目中有Esoteric N-01,因為見佢個DAC同Grandioso K1 同級真係有D心動,不過之後變相Chord Blu 2 + DAVE個功效好似浪費咗咁,想問問各位有何建議?

Lumin U1 and U1 MINI support DSD256 output to Chord DAVE.  Quite a number of people have good results with U1 + Chord DAVE.  
https://www.phileweb.com/review/article/201606/16/2104_3.html

It is also certified compatible by Chord:
https://www.chordelectronics.jp/products/choral-range/dave/

Since Chord does not support MQA, U1 and U1 MINI also bring MQA Core decoding to non-MQA DAC such as Chord DAC.
回復

師兄想法係對 不過要搵一部合心水既streamer + DAC 我覺得難  
有D似 合拼 or 前後級  最終 線路分開 獨立供電始終有優勢
睇自己要求 la
回復

anthonymsk 發表於 2018-9-19 15:19
師兄想法係對 不過要搵一部合心水既streamer + DAC 我覺得難  
有D似 合拼 or 前後級  最終 線路分開 獨立 ...

我支持齋streamer...

首要係搵部夾Chord既Streamer就可以了。

方浪或Volent都可以幫到你
回復

如果C兄想玩齋Streamer的話緊係 ARIES G2, 事關你玩開佢個APP 真係反唔到轉頭

如果想玩合併一件過,
不如留返部小羊做music server, 之後加部VEGA G2 做Streamer + 解碼

評分

查看全部評分

回復

HunterxretnuH 發表於 2018-9-19 16:21
如果C兄想玩齋Streamer的話緊係 ARIES G2, 事關你玩開佢個APP 真係反唔到轉頭

如果想玩合併一件過,

ARIES G2,
回復

小弟推介Auralic Aries G2, WiFi 上網接NAS同Tidal。我試過播DSD256都毫無壓力,另外可改用無需接電嘅Intona去代替IFI USB,G2已經有非常好嘅LPS供電比USB輸出。
回復

如果你认为前面所说的任何DAC可以比得上CHORD全套,你就换喇。非常个人口味。

評分

查看全部評分

回復

師兄,我用PS Audio Directstream Junior, 是,streamer ,DAC, pre amp, up sampling to DSD, 直接輸出去power amp, 可以考慮
回復

Chord support Roon,俾我會買NUC+ROCK,或多啲錢買Nucleus+,用USB入
回復

anthonymsk 發表於 2018-9-19 15:19
有D似 合拼 or 前後級  最終 線路分開 獨立 ...

Totally agree !
回復

買部N01 跟著賣曬其他
回復

多謝各位師兄意見,套Chord我一定會留,依家買部streamer係玩多樣嘢,只係一直考慮緊用純streamer好定係换部一体機簡潔d飛哂d配件,睇咁多位師兄意見純streamer係正路d, 等我再研究吓呢三部 Esoteric N-03T、Lumin U1同 Aries G2。

評分

查看全部評分

回復

jimmyihv 發表於 2018-9-19 23:36
買部N01 跟著賣曬其他

Downgrade?
回復

zelo 發表於 2018-9-20 06:44
多謝各位師兄意見,套Chord我一定會留,依家買部streamer係玩多樣嘢,只係一直考慮緊用純streamer好定係换 ...

師兄, 我覺得純Streamer 犯錯機會最細
如其他師所講 你滿意現在部 DAC 就唔好轉啦

除非你想大洗牌
回復

anthonymsk 發表於 2018-9-20 07:58
師兄, 我覺得純Streamer 犯錯機會最細  
如其他師所講 你滿意現在部 DAC 就唔好轉啦

Agree
回復

Sa683s 發表於 2018-9-19 20:57
Chord support Roon,俾我會買NUC+ROCK,或多啲錢買Nucleus+,用USB入

Exactly!
回復

zelo 發表於 2018-9-20 06:44
多謝各位師兄意見,套Chord我一定會留,依家買部streamer係玩多樣嘢,只係一直考慮緊用純streamer好定係换 ...

HIENDY好多Aries G2 FANS
回復

其實Aries G2聲底如何 我都很有興趣知
回復

講真玩過 Auralic 個APPS 真係好難返轉頭玩其它
佢哋個APPS真係做得好好用
簡單易用之餘又流暢同
俾我選都會用返 Aries G2 (串流)
又或留返部小羊做music server, 之後加部VEGA G2 做 Streamer + 解碼
回復