新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mic2mic

[測試報告] Soul of a Musician -- Soulnote A1 合併機

mic2mic 發表於 2018-10-20 17:32
我自己數年前用過elac203A, 估計soulnote A1夾 elac 書架驅動力絕無問題, 配線上正如船長所說, 使用正經 ...

明白,多謝兩位師兄的解答
回復

robotjack 發表於 2018-10-20 16:41
感謝師兄回復,我正考慮升級Amp,因地方所限只可選擇合拼機,請問金嗓子E-270會適合嗎?抑或師兄有其他建 ...

Accuphase E270容易配搭,聲音順耳,幾乎配合大部份品牌喇叭都不大差錯;日本大牌子是-分錢-分貨,要有驚喜,就不能太保守…明白嗎?
可能更便宜的非主流品牌能給你更大滿足…舉個例:Cyrus, Soulnote這類小牌
回復

Legionee 發表於 2018-10-20 18:59
Accuphase E270容易配搭,聲音順耳,幾乎配合大部份品牌喇叭都不大差錯;日本大牌子是-分錢-分貨,要有 ...

明白,我都對Soulnote有興趣,覺得CP值十分好,我會上代理試聽一下,多謝師兄
回復

robotjack 發表於 2018-10-20 19:47
明白,我都對Soulnote有興趣,覺得CP值十分好,我會上代理試聽一下,多謝師兄 ...

記得試聽A1細音量的表現,有時試聽會忽略咗細音量時的表達能力
回復

我有興趣佢部D2
回復

D2 重特別在可以行mono,不過我相信冇人會咁做。
回復

AS881 發表於 2018-10-21 06:20
D2 重特別在可以行mono,不過我相信冇人會咁做。

有,借Kent Poon 相一用 5760485F-523F-4622-8AE0-74C345CABB04.jpeg
回復

bigpun1975 發表於 2018-10-22 14:36
有,借Kent Poon 相一用

好誇張
回復

bigpun1975 發表於 2018-10-22 14:36
有,借Kent Poon 相一用

佢好似係4路分音,用4部A2推喎
回復

AS881 發表於 2018-10-23 10:23
佢好似係4路分音,用4部A2推喎

玩田螺真係好麻煩.
回復

racewong 發表於 2018-10-23 10:44
玩田螺真係好麻煩.

4路電子分音。兄弟九年前在北京發燒友家裏聽過,由八臺Ayre單聲道功率放大器驅動。
這套公寓大得驚人,光是大廳,總面積已超過300平方米,分為三個沒有間隔的區域 - 一個為聼音室、一個會客室、一個作飯廳!
回復

請問 A1 有無 AV Bypass, 現在價位大約是?
回復

cashchau 發表於 2018-12-16 18:59
請問 A1 有無 AV Bypass, 現在價位大約是?

$17980
開Volume 23係Av bypass

評分

查看全部評分

回復

點解內部飛線做到咁? 好似無預先設計好? 飛來飛去
回復

bigpun1975 發表於 2018-12-17 11:36
$17980
開Volume 23係Av bypass

日本定價為170,000日圓,港幣大概$11,000左右!
回復

AS881 發表於 2019-4-25 11:20
日本定價為170,000日圓,港幣大概$11,000左右!

呢隻牌子果間代理賣所有野嘅定價都好離地,Pxx對有源喇叭定制顏色外國加幾百蚊香港要加幾千蚊!
服務係好似幾好,好到買對2萬蚊喇叭用套過20萬嘅機試俾你聽,唔知試機定試喇叭?
回復

hifiendy 發表於 2020-11-8 13:01
呢隻牌子果間代理賣所有野嘅定價都好離地,Pxx對有源喇叭定制顏色外國加幾百蚊香港要加幾千蚊!
服務係好 ...

我一向都 先check完國際定價,再比對代理價錢,差不多或貴少少可以接受,若離正常價太多就只為電壓220V甘我寧願買非香港電壓或唔玩嗰個牌子!
回復

AS881 發表於 2020-11-8 13:48
我一向都 先check完國際定價,再比對代理價錢,差不多或貴少少可以接受,若離正常價太多就只為電壓220V甘 ...

絕對認同!
回復

日本機出埠行貨機價同日本本土比離地其實幾乎每隻牌子都係~不止香港是這情況,歐美也同樣。
事實响日本買日版的確是最抵。日本廠訂定較高的外地版訂價同批發價,顯然希望赚取更好外滙的利潤。

所以日本行貨貴, 值不值視乎"行貨"的價值(例如原装220v,售後服務等)。代理是否食深了水, 又不一定。
回復