新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24005|回復: 96

[後級] boulder 1160和Passlabs x350.8的決擇

小弟現用passlabs x350.8,如換boulder 1160級,在低頻控制力、量感、下潛、動態和密度各方面,是升級?降級?還是差不多呢?有無師兄可講解下2部機的分別和優缺點呢?又有人說boulder的精髓只在2糸和3系,是否屬實呢?
350.8好好聲喎。

師兄夾咩喇叭
回復

現用revel ultima studio 2,遲D搬左屋應換wilson sasha 2
回復

thunder3988 發表於 2018-9-30 21:13
現用revel ultima studio 2,遲D搬左屋應換wilson sasha 2

搵部靚前級夾350.8好過啦/
回復

racewong 發表於 2018-9-30 21:22
搵部靚前級夾350.8好過啦/

我個半月內已換了7部前級,passlabs xp12,金仔c2810,c3800,c3850,passlabs x0.2,jeff roland criterion,尋日再入了ARC 5se,個人覺得最夾passlabs後級的,是ARC,現只用跟機電源線,不知換了蛇皇sigma nr,會有多少提升?再換了靚膽,又有多少提升?個人覺得最夾passlabs後級的是ARC,但覺得ARC夾passlabs聲有點粗,不及金仔和jeff的幼細,但ARC聲音有一種獨特魅力,固想用較passlabs幼細(個人以為)又不失剛猛的boulder後級夾ARC前級,不知效果如行?如可行不失剛猛之餘又可曾加幼細的話,前級就上ARC ref 6或直上ref 10,另一問題是,ARC加passlabs,真系好鬼熱
回復

有師兄可講解下boulder 1160和passlabs x350.8嗎?小弟想入boulder 1160,不知決定是否正確
回復

thunder3988 發表於 2018-9-30 21:45
我個半月內已換了7部前級,passlabs xp12,金仔c2810,c3800,c3850,passlabs x0.2,jeff roland criter ...

Ref. 6的確比5se幼細好多。

放心去馬。

如價錢唔差太遠, 介紹你玩Kondo G70. 夾Pass都好正。
回復

嘿,我以前用過pass labs x260.5, 不到一年,就轉 Ayre MXR, 之後再轉Boulder 2060. 唔知X350.8 會否好聲過260.5一陪呢?
回復

racewong 發表於 2018-9-30 21:53
Ref. 6的確比5se幼細好多。

放心去馬。

G70?好似只得rca輸入?
回復

thunder3988 發表於 2018-9-30 21:45
我個半月內已換了7部前級,passlabs xp12,金仔c2810,c3800,c3850,passlabs x0.2,jeff roland criter ...

Pass labs 太熱又係一個事實,之前用開純A類机,轉x260.5 就係唔想太熱,但古唔到A B類的X 系列,都咁熱,咁不如用X A系列好過!
回復

epic 發表於 2018-9-30 21:57
嘿,我以前用過pass labs x260.5, 不到一年,就轉 Ayre MXR, 之後再轉Boulder 2060. 唔知X350.8 會否好聲過 ...

ching,如果我用boulder 2160,甘吾駛諗,一定嬴哂,但而家以我既喇叭,就算遲些换sasha 2,都吾需要用到2160,用1160就夠,所以而家先煩留passlabs x350.8定入boulder 1160
回復

thunder3988 發表於 2018-9-30 22:09
ching,如果我用boulder 2160,甘吾駛諗,一定嬴哂,但而家以我既喇叭,就算遲些换sasha 2,都吾需要用到 ...

我建議先留350.8.

回復

又可慳返筆
回復

之前用過ARC Ref 3夾Boulder 1060推屏風,速度同低頻控制力都好得。
不過嫌啲聲乾咗少少唔夠豐滿,都係prefer我另一部後級Plinius SA Ref多啲。
如果計build quality,Boulder肯定第一。
回復

雷兄果然行動如迅雷 , 大半個月已拜會不少名器。

Boulder 後級最老頂確係頂班武林高手,  但就算用當年舊代理特筍價出貨小弟仍是覺得天外有天。

另外不要低估 WA 喇叭需索與能量, 印像中鄺大俠以全套 Audio Research 玩出剛柔並重境界, 當然亦可參考其他名器。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2018-10-1 07:57
雷兄果然行動如迅雷 , 大半個月已拜會不少名器。

Boulder 後級最老頂確係頂班武林高手,  但 ...

膽後唔係太受歡迎, 可能係太熱既關係.
回復

racewong 發表於 2018-10-1 14:32
膽後唔係太受歡迎, 可能係太熱既關係.

咁有係, 不過我可能锺意佢多過 同價位 solid state Class A 噃。
回復

haha12 發表於 2018-10-1 15:37
咁有係, 不過我可能锺意佢多過 同價位 solid state Class A 噃。

我作為發燒友, 都鐘意膽後多D. 因為膽後的低頻彈跳力真係好吸引.
回復

boulder的原廠業務專訪中有提到1160要好過2060
我推1160,撇除聲音,boulder內部的線路完成度要好過passlabs
我自己本身是用boulder2060

評分

查看全部評分

回復

咩 speaker cable
回復