新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: thunder3988

[後級] boulder 1160和Passlabs x350.8的決擇

thunder3988 發表於 2018-10-3 04:42
李生推介得boulder定有原因

Pass Lab 兩者比較相對粗聲

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2018-10-3 10:10

請問如果跟李 sir 用過嘅 JR825 比較風格又有何不同呢?
回復

MM622 發表於 2018-10-3 08:54
樓主
太可惜了! 你入手 Ref 5SE 而不是 Ref 6.  因為Ref 6 比 Ref 5 SE 真的是高起碼 1班什至2 班 (分析カ, ...

上星期入手的5se,是2手的,纯粹試驗性質,因未找到2手ref 6,唯有向5se埋手,當時部机我不知上手用了多久,但外觀相當新淨,只用跟機線和原粧胆,夾350.8,已覺聲非常不错,D聲好吸引我,呢部之前已試了6部前級,覺得ARC夾passlabs出黎既聲系我最鐘意既,但只系覺得D聲比較粗,知道MM622 ching的ref 6已用上蛇皇頂級sigma,近期又换哂靚胆,一定比我試聲既5se有巨大提升,所以也放心上部全新ref 6(乜有6se?),再换靚胆同靚電源線,不過小弟自問系一個奄尖同麻Q煩既人,由舊年開始玩,乜都吾識,到而家撞左甘多次,率之撞到較迎合到自己口味既聲音(ARC+passlabs),但當聲ok之後,又開始嫌350.8吾夠boulder同大dan靚仔(而家前級只keep住金仔c3800,因為樣靚身材正又有內涵),故又想向boulder同大dan後級埋手

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2018-10-3 10:10

明白,thanks李生
回復

三文魚腩 發表於 2018-10-3 07:42
線要用多長?喇叭線其實真係好重要,後級要和spk cable 一齊諗。

2米半就夠
回復

WilsonAudioLab 發表於 2018-10-3 08:22
師兄有冇興趣試下小弟既線?睇情況應該幫到師兄你

吾該ching,我姸究一下先
回復

師兄何不考慮一套西裝先決?廠方已經夾好曬,一定比聯合國較為線性,另外單頭亦只可以反映廠方一半實力,如果夾得唔好,甚至只可以出到一半以下嘅聲音表現!一套ARC,一套Boulder,甚至一套Pass 都可以出到非常靚聲,另外睇嚟師兄嘅金錢亦不存在太大考慮,建議先試試一套西裝,可以令到往後嘅配線、釘釘墊墊、電處調聲相對上比較容易

評分

查看全部評分

回復

15/16 發表於 2018-10-3 15:27
師兄何不考慮一套西裝先決?廠方已經夾好曬,一定比聯合國較為線性,另外單頭亦只可以反映廠方一半實力,如 ...

當價格上到某個level.前後一套西裝是非常合理,穩陣的音嚮系統.
我見過好多高手都走吾出呢個定律.

評分

查看全部評分

回復

咁真係大力d 好d,就drive 對spk cable 都用唔少力。
回復

肥dan音色好靚,力度不過不失,有機會搵對試試
回復

我亦建議樓主先留下 350.8 , 換 上Sasha 之後 再作打算.

原因我始終覺得 350 和 1160 屬同班同學,  至多1160 係頭5名, 350.8 係中游位置,  咁樣換機 雖會有改進 卻未必令 Sasha 完全貼服, 當然如果因為鍾意 1160 靚仔 就另當別論.

曾在  舊代理試過數趟用Alexia 㚒幾套 30萬 至半球 後級, 自會領畧到 WA 餵得飽和未夠喉 嘅分別.  而且配撘講 天時地利人和, 在這裡 Boulder 未能盡佔優勢.  當然Sasha 會比 Alexia 易搞, 我還是以為先保留彈藥 方為上策.

另外胆前夾石後亦可留意 overall gain -350.8 internal gain  26db, ARC ref 5 /6   12dB balanced, 6dB unbalanced.  如用 Balanced Xlr overall gain 38 dB 稍偏高, 音像會容易傾前或是聲音會吾夠細緻順滑, 所以有可能用 RCA 連接會減輕此現象. 如用胆前後則較少遇上這問題.

評分

查看全部評分

回復

15/16 發表於 2018-10-3 15:27
師兄何不考慮一套西裝先決?廠方已經夾好曬,一定比聯合國較為線性,另外單頭亦只可以反映廠方一半實力,如 ...

Hi,你好15/16 ching,小弟早前就是拜讀了ching和5仔哥的分享,一句"光芒的尾音"才入手jeff rowland criterion的,就如ching文中所说的無甚差別,jeff rowland前夾passlabs後並沒有什麼問題,播人聲小品舒服耐聽,空氣感又强,播大爆棚野又ok,可以獨立調教每组輸入增益更是非常啱我,只不過我遇到更啱我口味的ARC,才把她送走。
15/16ching和harwood ching所講既一套西裝問題,小弟真的很迷網,小弟舊年才開始玩音響,真系乜都吾識,聽很多师兄講,器材要一套配對才最好聲,但又聽過,網上也看過不少文章,不同品牌配搭,一樣可以出到非常靚既聲,甚至可以互補不足,出到比原來更悦耳既聲音,小弟乃音響初哥,根本沒有能力分辨2種說法,儍下儍下甘獨個兒玩左差不多一年,直至近半年才開始比較深入研究,近2個月更是開足火力,幾個月前分別在友成和添置,試了boulder 800糸、jeff rowland(應該糸旗艦),中階肥dan和中階mark仔前後级,都未能吸引到我即時購買,記憶中jeff rowland是比較有韻味既一套,8月份入了套全新passlabs前後级,說真的(希望不會得罪人),真的不甚滿意,可能前级是入門關係,跟住入了金仔c2810配passlabs,個人認為聲音比全套passlabs好聽好多,但尚未滿足,跟住腦海又醒起有师兄說過一套過最穩陣夾聲,又入了passlabs上代旗艦x0.2,一聽之下,聲音四平八稳,剛勁澎湃,聲不錯,但绝對不是我喜歡的聲音,以此推斷xp30也可能不是我杯茶(不是不好聲,只是可能不是我杯茶),上xs pre?接近20萬?的價錢應有更多選擇吧!看了15/16 ching和5仔哥的分享後,又入了jeff criterion,這聲就頗對胃口了,剛柔並重,心想這下可以收手了,又想起mm622 ching講過他家裏的ARC夾passlabs非常好聲,於是又再入了ARC ref 5se,一試之下,對了,這就是我喜歡的聲音,聽我最喜歡的女聲、弦樂、到勁爆disco music,完全對哂我胃口,试到第7部前級,率之找到我最喜歡的聲音!唯一不喜歡的就是兩部機的温度相當高。經歷過這次配對,小弟覺得(有错請各位ching指正),一套西裝肯定最夾聲,但是否最靚聲?可能講最正宗正路更正確,對於品牌的忠實fans,毫無疑問一定是一套西裝最靚聲,但對於小弟和其他和我有相同聲音取向的ching(聽歌種類極雜和極端,奄尖又麻煩,又想一套機攪掂哂,吾想屋企放機放到成間showroom甘),不同品牌配搭可能更能滿足他們,就以小弟為例,ARC+passlabs出黎既聲就能吸引,感動到我,一套passlabs、mark仔、jeff rowland、boulder都不能打動我,這並不是一套西裝不好,只是我個人的喜好罷了,我聽歌只有一個目的,就是令我開心和舒服,套一位ching的一句"聽歌聽得開心最緊要",經歷過這次配對,令我知道,一套西裝最正宗,最穩陣和夾聲,但不同品牌配搭,只要肯花心機、金錢和時間,一樣可配到自己最喜歡的聲音,甚至公認的靚聲!
回復

haha12 發表於 2018-10-3 20:24
我亦建議樓主先留下 350.8 , 換 上Sasha 之後 再作打算.

原因我始終覺得 350 和 1160 屬同班同學,  至多11 ...

謝haha ching寶貴意見
回復

thunder3988 發表於 2018-10-4 01:25
Hi,你好15/16 ching,小弟早前就是拜讀了ching和5仔哥的分享,一句"光芒的尾音"才入手jeff rowland crit ...

相信雷電兄做足功課才决定現時的配搭。
各人的目標不同。取舍也會有不同。
故此我和我的老友講音响。
都是講有人這樣玩。合不合自已?自己最清楚。
想要呢只聲自然會俾錢。

評分

查看全部評分

回復

絕對同意不過,師兄慢慢試、慢慢玩,最後一定可以靚聲!
回復

thunder3988 發表於 2018-10-3 13:50
上星期入手的5se,是2手的,纯粹試驗性質,因未找到2手ref 6,唯有向5se埋手,當時部机我不知上手用了多 ...

仲未有 Ref 6 SE 同 Ref 10 SE, 只不過我估計 ARC 將會出呢d機型, 因為 Ref 10 己經是2012/ 2013 面世, 而 Ref 6 出了好幾年, 按照ARC 做生意手法, 有可能未來1, 2 年就有新型號.

其實在網上十個人可能有7, 8 個唔同意見, 最重要係你要求D乜, 你現在的器材有什麽地方不滿意.  Hi Fi 的東西沒有最好只有更好, 到你揾到自已滿意的器材時可能又出現令你心動的器材. 如果樓主已入手 Ref 5SE同 Pass X-350.8而又喜歡呢個组合d聲, 就用佢配 Pass X-350.8聽 1, 2年先, 我係你就同部 Ref 5SE換晒d膽同比條適合佢既電源線佢用 (PS: 如果你部Ref 5SE 有ARC 原廠跟機電源線可以用住先, 唔好以為佢大陸造同其它好多跟機電源線冇料到, 佢既表現實在非常好). 另外攪下D電, 考慮下用電處或隔離牛, d電乾淨聲都靚d.

另外你將來想換Shasha 是一個非常好的選擇, ARC Ref 前级 + Pass 後级 極配Wilson喇叭, 可惜我地方细否則我都想把我的 Sophia 3 換做 Shasha 1/ 2.
回復

thunder3988 發表於 2018-10-4 01:25
Hi,你好15/16 ching,小弟早前就是拜讀了ching和5仔哥的分享,一句"光芒的尾音"才入手jeff rowland crit ...

非常羡慕師兄有條件可以不停mix & match,找到自己喜歡的聲音,真不是很多人可以做到。
我看其實除了前後級以外,組合中的訊源、線材及喇叭之間的互動關系都同樣起了很大的影嚮,或者有一天師兄轉新喇叭,mix & match的旅程可能又要重新開始....

評分

查看全部評分

回復

Harwood 發表於 2018-10-4 06:40
相信雷電兄做足功課才决定現時的配搭。
各人的目標不同。取舍也會有不同。
故此我和我的老友講音响。

Harwood ching,功課我自己也有做定,但其間出現不可預知的問題,我自己未能解決,唯有上嚟請教各位師兄,很多師兄也比到非常好既建議同解決方法比我,令我這新手走少好多灣路,感激
回復

TChan 發表於 2018-10-4 09:11
非常羡慕師兄有條件可以不停mix & match,找到自己喜歡的聲音,真不是很多人可以做到。
我看其實除了前後 ...

師兄見笑了,除了passlabs xp12和passlabs x350.8是全新買入之外,其餘的前級全是2手買入,一買一賣之間蝕的錢還不是太多,要是全部全新買入的話小弟也蝕不起,因為boulder 1160 2手找不到,其全新價要10多20萬,故上嚟請教完各位師兄後才決定是否下手。至於换了sasha 2,相信好一段日子也不會再换喇叭了,wilson既喇叭,绝對能陪我一段長日子
回復

MM622 發表於 2018-10-4 08:57
仲未有 Ref 6 SE 同 Ref 10 SE, 只不過我估計 ARC 將會出呢d機型, 因為 Ref 10 己經是2012/ 2013 面世,  ...

前级是ARC基本已成定案,自己喜歡的聲音遠在天邊其實近在眼前,鎗版主其實一早已推介過ARC,只是當時自己對胆機有一種無知的抗拒感,所以去到最後才試ARC,點知原來就是"她",聲音飽滿,高密度,速度快,立體感强,泛音空氣感尤其強烈,聲音充滿吸引力,我很期望换入ref 6+蛇皇sigma nr+全换靚胆後會去到一個什麼境界,現在我已拉了專線,也有一個不错電處,線材雖不是天價貨色,但也不差了,現在的聲音,已相當滿意了,待遲下hifi電腦到手,相信聲音會有重大提升,再聽從appe ching建議,考慮入部rossini player,從聽劣質電腦劣質檔案跳去高質CD,我的音響路终有所小成了,感謝各ching們的熱心幫忙,小弟感激不盡
回復