新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: thunder3988

[後級] boulder 1160和Passlabs x350.8的決擇

thunder3988 發表於 2018-10-4 19:34
前级是ARC基本已成定案,自己喜歡的聲音遠在天邊其實近在眼前,鎗版主其實一早已推介過ARC,只是當時自己 ...

買靚膽要小心, 網上很多假野, 尤其是比ARC Ref 用的俄佬6H30P-DR膽, 要同D信用度高的賣家買.

另外個人認為你現今電源線不一定要買蛇王Sigma NR, Sigma NR 是新產品, 而家全新價仲好貴, 而二手不多 (尤其是20A 插). 如果你部機冇原廠電源線可以考慮揾人整條Furutech 古河 DUCC DPS-4.1  + NCF 頭尾 比 Ref 5SE用住先 (記得20A插), 我試過用我條DPS 4 比 Ref 6 用效果好好.  又或者可以買條二手古河 DUCC DPS-4.1  + NCF 頭尾, 買個二手蛇王或Voodoo 15A 轉 20A插轉頭比佢用住先, 日後見到有價錢合適既二手蛇王Sigma NR或 Sigma Analogue 至入手.  古河 DUCC DPS-4.1 幾千銀一條, 二手市場十分受迎, 好容易放出去, 可以考慮.

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2018-10-3 13:31
請問如果跟李 sir 用過嘅 JR825 比較風格又有何不同呢?

825JR825 速度較快,分析力較高,Boulder 及Passlab 較厚聲, JR825 現价20萭有找,值得入手

評分

查看全部評分

回復

MM622 發表於 2018-10-5 08:33
買靚膽要小心, 網上很多假野, 尤其是比ARC Ref 用的俄佬6H30P-DR膽, 要同D信用度高的賣家買.

另外個人認 ...

吾該哂ching,我入了ref 6换胆既時候再pm請教師兄
回復

tst123 發表於 2018-10-5 12:14
825JR825 速度較快,分析力較高,Boulder 及Passlab 較厚聲, JR825 現价20萭有找,值得入手 ...

Thankyou 李 Sir.

JR 825/925 確係 90年代 JR Model8/9 之後回歸高峰作品, 可是仍有朋友對 Class D 起戒心, 而 Rowland 先生亦屆退隱之年, 將軍一去可能不復返矣.
回復

小弟之前部ARC Ref 3換咗5支Reflektor 6h30p-dr,當年大約$800一支。 老實講低頻係比普通6h30p更加權威,但高中頻分別唔大。 而家啲6h30p-dr膽喺Parts Connexion賣到$1800一支,值唔值真係見人見智。 我現用部Ref 6要用7支,即係買膽都要買萬二蚊,太重皮啦。
回復

小弟覺得嚦嚦ching用得ARC ref 6,即系同我一樣喜歡ARC既聲,正所謂千金難買靚低音,萬金難買自己鐘意既夢想之聲,嚦嚦ching一定不介意多付這萬二蚊的
回復

thunder3988 發表於 2018-10-5 19:33
小弟覺得嚦嚦ching用得ARC ref 6,即系同我一樣喜歡ARC既聲,正所謂千金難買靚低音,萬金難買自己鐘意既夢 ...

Hiendy真係好多壞人
回復

thunder3988 發表於 2018-10-5 19:33
小弟覺得嚦嚦ching用得ARC ref 6,即系同我一樣喜歡ARC既聲,正所謂千金難買靚低音,萬金難買自己鐘意既夢 ...

雷兄短短一年過來已升呢新晉毒梟了.

㤗喜
回復

haha12 發表於 2018-10-6 04:57

㤗喜

佢真係好有潛力。。。做新一代毒梟
回復

haha12 發表於 2018-10-5 18:49

JR 825/925 確係 90年代 JR Model8/9 之後回歸高峰作品, 可是仍有朋友對 Class D 起 ...

其實對D類應該要有乜戒心? 願聞其詳
回復

15/16 發表於 2018-10-6 08:51

咁又係喎, D類依家已經發展得好成熟.
回復

15/16 發表於 2018-10-6 08:51

繼 Model 8/9 打响名聲之後, JR 仍首批 硏發 Class D + Switching Mode Power supply 嘅 high end 先驅,  直至十多年後 825/925 终於見真章。

925 曾經逗留寒舍數星期, 它细緻度, 速度,動態與音場俱是同级頂尖表現, 完全没有過往 Class D 有速度而總是欠了點質感及內涵嘅毛病, 可見 JR 已把此兩項技術發揮淋漓盡致, 隨後亦有其它顶尖品牌如 Soulution 採纳SMPS.

長話短説, Class D 绝無吾妥且已進入成熟期, 唯一問題係遲來了幾十年, 需要時間去增加認受性,  如果啱 budget 小弟建議大家有機會定要聽吓。
回復

racewong 發表於 2018-10-6 08:52
咁又係喎, D類依家已經發展得好成熟.

靚聲 Class D 實力非凡 但吾平, 而我卻相信佢將來更有潛力再上一層樓.
回復

haha12 發表於 2018-10-5 18:49

JR 825/925 確係 90年代 JR Model8/9 之後回歸高峰作品, 可是仍有朋友對 Class D 起 ...

Class D 進歩很大,以前 class D 問題係廠方谷盡塊模組,吓吓話1000W。其實模組最佳表現是控制在 rated output 40% 以內,825 咁大部先300W 左右。電源方面又交足功課, Soulution 現在都用 switching 牛,耐用問題就不用太擔心,口味問題就視乎個人

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2018-10-6 04:57

㤗喜

小弟只系hifi新手,還未有資格成為毒梟去毒其他人呢!希望日後隨着悟得更多,能真正知道自己究竟是屬於"傳真",還是"傳情"一派,現在自己绝對是"傳情"一派
回復

thunder3988 發表於 2018-10-6 15:10
小弟只系hifi新手,還未有資格成為毒梟去毒其他人呢!希望日後隨着悟得更多,能真正知道自己究竟是屬於" ...

有潛質啦。
回復

dandylinpsst 發表於 2018-10-1 15:50
boulder的原廠業務專訪中有提到1160要好過2060
我推1160,撇除聲音,boulder內部的線路完成度要好過passlabs
...

回復

haha12 發表於 2018-10-6 09:49
繼 Model 8/9 打响名聲之後, JR 仍首批 硏發 Class D + Switching Mode Power supply 嘅 high end 先驅,  ...

師兄為何只把925留住數星期而不迎娶其入門? 925確實係剛柔兼備、動靜佳宜嘅旗艦製作,所有師兄喺寒舍欣賞完925表現之後佳人見人愛、車見車載。 不過一般發燒友對D類確係存在疑慮,個個話好聲,到叫佢哋科水嗰陣又話D類乜D類物,所以真係要時間比市場接受

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2018-10-6 07:39
佢真係好有潛力。。。做新一代毒梟

鎗版主,小弟自覺近來確系中毒頗深(但尚有抽離能力),再加上性情固執(其實自問系擇善而固執之),調不順器材、線材總不服氣,也不甘心,再加上appo ching早前一番說話"痛苦激發鬥志,辛苦换來成果",更加激發小弟既鬥志,連工作也放下,家庭兒女暫不顧,2個月來不停mix & match,努力終沒有白費,現在,终可舒服地坐下來欣賞音樂了!隨着經驗和知識的增加,日後升級也有了較明確的目標和方向,心裏確實高興!haha ching早前在某post的一句話"聽歌聽得開心最緊要",小弟感同身受,萬二分認同,更加確定我走的路是無错和適合自己的,再要衷心多謝appe ching,他是我的良師,更是我的益友,除教懂我音響知識,更教曉我人生道理,這種良師益友,是可遇不可求的!
在hiendy裏,我遇到了!

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2018-10-6 14:49
Class D 進歩很大,以前 class D 問題係廠方谷盡塊模組,吓吓話1000W。其實模組最佳表現是控制在 rated o ...

Class D 呢條路 绝不易行,  JR 8/9 後繼者 3XX 系未能傳承上代力量與音樂感強項而令品牌沉寂近十載。 到後来 625/725  Class AB 面世以為 走回頭路, 殊不知 825/925 才是王者再臨之作, 其中艱辛不為外人道。

小弟有幸和 Rowland 先生先後交談兩次, 仍ㄧ位對音樂音响充滿熱誠, 勇於開創科技新天地嘅謙謙君子, 令人拜服!

回復