新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 27293|回復: 170

[CAS] dcs rossini player、esoteric k1、金仔dp950+dc950的決擇

小弟經歷2個月來的不斷配對,現在套组合已叫聽得下,想請各師兄幫我完成埋"暫時"的最後一步,揀部靚cd player,小弟聽了一年多電腦出劣質檔案,hifi電腦又排緊隊做貨未入到手,入部有質素既sacd/cd player已是必需,但小弟仍是會以聽檔案為主,聽sacd/cd為次,心水有
1、dcs rossini player
2、esoteric k1
3、金仔dp950+dc950

Dcs rossini player是不能播sacd的,就集中比較播cd的質素好了,小弟需要的是
1、有音樂感之餘又不失分析力,高頻不能尖和刺,傾向較柔和的
2、因我有很多喜歡但又不是很高質素的音樂檔,希望dac方面能做到将這些不高質的音樂檔稍為修飾,變得較為悦耳一點
3、我聽音樂類型很廣泛,尤其愛聽一些大爆棚,大動態的音樂,dac也需要能充份重播出這些大爆棚大動態的音樂

以上3部機,就我的要求,請師兄們幫手揀選一下

評分

查看全部評分

樓主師兄,
音響講求配搭,何不介紹埋用緊乜器材呢?

評分

查看全部評分

回復

係囉, 依家用緊咩前級?
回復

小弟現用器材
Hifi電腦入手後(排隊整緊未到手,現用普通電腦聽檔案),會用siltech golden universal crown usb入新解碼(現用bricasti m1se),解碼電源線~voodoo air electric

解碼入前级(金仔c3800)用siltech 35th xlr,前級電源線~voodoo air tesla,現前級用金仔c3800,ARC ref 5se已放了,遲D將會入ARC ref 6,但仍會保留金仔c3800,2部前級間中互换聽下,因2部前級的聲我也喜歡

前級去後級(passlabs x350.8)用kbl sound himalaya xlr,電源線是ks elation(遲點將换入ks realization)

喇叭是revel ultima studio2,喇叭線現用vertere x reference,jumper是mit oracle,新喇叭線早前紏结於tatalabs定transparent,現在已定案taralabs,這星期內會入手master le

請師兄們指教一下
回復

性价比之選,一定是K-1,而且K-1比K-01X 在USB playback 方面進步很多

評分

查看全部評分

回復

音樂感....
我會揀 文豪
回復

thunder3988 發表於 2018-10-8 20:55
小弟現用器材
Hifi電腦入手後(排隊整緊未到手,現用普通電腦聽檔案),會用siltech golden universal crown  ...

如果你係用金仔前級的話, 我諗大部份師兄都會叫你去DP/DC950, 但你又將會轉會ARC, 所以可以唔駛諗金仔。

二嫂K1係歷史性咁重料之作,加埋Clock真係靚仔又靚聲。 配搭上又無咩大問題。 應該係熱門之選。

文豪的話, Kalista外型靚爆。 公認係現今最頂級CDT.
不過由於佢係CDT, 所以你要再搵部DAC去夾佢。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2018-10-8 21:25
如果你係用金仔前級的話, 我諗大部份師兄都會叫你去DP/DC950, 但你又將會轉會ARC, 所以可以唔駛諗金仔。 ...

DCS唔熟, 不過四季已出多年。 暫時未有新型號推出。
回復

racewong 發表於 2018-10-8 21:25
如果你係用金仔前級的話, 我諗大部份師兄都會叫你去DP/DC950, 但你又將會轉會ARC, 所以可以唔駛諗金仔。 ...

我考慮K1都系因為佢合預算之外又好靚仔,但又怕二嫂D野聲較硬又缺乏音樂感,至於kalista  cpt 好似好貴, out budget
回復

tst123 發表於 2018-10-8 20:55
性价比之選,一定是K-1,而且K-1比K-01X 在USB playback 方面進步很多

k1,外型真煞食
回復

如果只是短期玩玩, DCS較好, 易來易去

金仔95分體佔地方,K1在K01XS後好像實價比之前高了不少

至於你的要求, 上面3部都可做到,看用家口味和搭配功夫而已

還可考慮metronome AQWO SACDP, 2018 新出品

評分

查看全部評分

回復

johnmo 發表於 2018-10-8 22:50

金仔95分體佔地方,K1在K01XS後好像實價比之前高了不少

K-01 系列根本5年來未加過價,相反愈買愈平, K-1 亦只比 K-01XS 稍貴,否則小弟亦不會去舊迎新
回復

K1 把聲由 Eso 精心調製吾會硬嘅, 去到呢個级數亦可試吓 Emmlabs 及 Playback Design, 風格不同。

建議無謂放棄 SACD, 始终有少部份真靚聲, 大小通吃最妙。

評分

查看全部評分

回復

去度呢D級數,我便不會再選擇囗味, 而是以聲音質數先行, 聲音質數, 又以分析力先行, 這裡任何-部都不會太失望, 也有-定水準了, 要求如定位,場面等這些特性, 也需配合實際上的空間大小, 擺位, 相差可以好大! 至於選擇了那一部也好, 出來效果就是靠線材, 附件等微調工具了!
但講場面的大氣, 穩定度, 以上的我會選擇Esoteric K-1....至于最後在系統出來效果, 便靠師兄自己的調較攻力了!

評分

查看全部評分

回復

johnmo 發表於 2018-10-8 22:50

同意師兄所講可以試下 metronome AQWO SACDP
呢個牌子非常好音樂感, 悅耳而且有貴氣!

評分

查看全部評分

回復

hoyin13 發表於 2018-10-9 07:58
同意師兄所講可以試下 metronome AQWO SACDP
呢個牌子非常好音樂感, 悅耳而且有貴氣! ...

咁就要睇下樓主自己巿幾多SACD先啦。 我個人就唔多SACD, 所以我都係鐘意CDP多D。
回復

thunder3988 發表於 2018-10-8 22:11
我考慮K1都系因為佢合預算之外又好靚仔,但又怕二嫂D野聲較硬又缺乏音樂感,至於kalista  cpt  ...

睇黎個個都鐘意K1喎
回復

主打sacd, dsd的話……eso……加鐘

主打cd, pcm……chord

分析力等等都不错……兼且有點……尖聲 ……不過……落咗幾條voodoo……唔怕啦

評分

查看全部評分

回復

原來李生用緊k1,我也有興趣k1,但舊年小弟剛玩音響的時候用的第一部amp就是esoteric i03,當時感覺是聲音較生硬機械缺乏音樂感,後來入了kbl himalaya银線和b&w804d3,聽j-pop、k-pop和disco music,音量開得較大一點聲音即變得尖銳和刺耳,之後换了bmc cs3合拼機後,情況就改善了,所以對二嫂的機有一種介心,至於dcs rossini,她又不能播sacd,會否美中不足呢?所以又轉諗金仔,但又怕她聲較柔美稍為缺乏一點大場面大氣勢
回復

racewong 發表於 2018-10-9 09:01
咁就要睇下樓主自己巿幾多SACD先啦。 我個人就唔多SACD, 所以我都係鐘意CDP多D。 ...

而家糸一張sacd都無 CD就得30張左右
回復