新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: thunder3988

[CAS] dcs rossini player、esoteric k1、金仔dp950+dc950的決擇

我個人的選擇:

1) Esoteric K-1 or K-01Xs (Eso 最大缺點是 Esoteric 每4年有新機種, 所以價錢跌得快, 二手市場亦如是, 如果你全新入手, ,過 2 ~ 3 年後放售垍相信會蝕唔少)

2) Emm Labs V-2 (二手市場有美國收返來改電壓的V-2, 買的時候要睇清楚. 而家本來大多數機都可以set jumper改電壓, 本來應該問題大¸但當你將來賣出去會較難放, 價錢相對220~230V 機亦會差d, 因為有好多人唔識技術唔放心買.

3) Playback Design MPS-8 (剛出不久, 個價仲超貴, 太新相信未來幾個月不會有2手, 有2手都好貴).

Emm Labs同Playback Design好耐至出新機型, 2手市場價錢較好. 但d聲要你自己鐘意至得. 叧外聽講部機既 firmware 更新好似要寄返去美國做, 買之前要先check下)

CD player 始终係損虧品, 通常我會考慮買新機

我用緊Esoteric CDP 夾 ARC Ref 6 同 Pass Labs X-350.8, 好夾.  我有朋友用 Emmlabs V-2夾 ARC Ref 5 SE & Ref 6 同 Pass Labs X-350.8亦好好聲.  至於Playback Design MPS-8就唔知夾起ARC Ref前级同 Pass X-350.8效果如何.

又係果句網上10個人有7, 8個唔同意見, 最重要係去聽過自己喜歡.

評分

查看全部評分

回復

MM622 發表於 2018-10-9 09:24
我個人的選擇:

1) Esoteric K-1 or K-01Xs (Eso 最大缺點是 Esoteric 每4年有新機種, 所以價錢跌得快, 二 ...

買新機較穩妥。
回復

小弟之前因為要試啱前級才買2手,但我只喜歡全新機,之前所買的器件線材全部全新買入,而家器材線材配對上已沒多大問題,還欠前端的最後一步,選對後也會全新買入,所以上嚟請教各ching,综合各ching們的寶貴意見,要一炮中的!
回復

Hiendy上卧虎藏龍,不乏猛人和高手,他們的寶貴意見和專業知識,對小弟是莫大的脾益!!
回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 09:22
而家糸一張sacd都無 CD就得30張左右

咁你大鑊啦, 依家係器材換得最密既時期, 不過得閒都要買多D軟件呀.

購買慾與擁有慾對於發燒友來說都好重要.
回復

另外 Playback Design MPS-8 的 power開關掣在機身後, 如果你伸唔到手去後面熄機就要長期開着部機 (機頂有stand-by 掣).

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2018-10-9 10:29
咁你大鑊啦, 依家係器材換得最密既時期, 不過得閒都要買多D軟件呀.

購買慾與擁有慾對於發燒友來說都好重 ...

版主,我舊年至玩音響咋,果幾十隻CD,佔大部份都糸我既至愛日本天后~安室奈美惠既作品,雖然我無CD機,但都買黎珍藏。同埋"依家糸器材换得最密既時期",系咩意思呢
回復

Emmlabs、player design、metronome aqwo,又多3個好選擇,但系咪15萬左右只可以買到Emmlabs既入門呢?小弟一直都有一個吾知啱定错既觀念,就系寧買雞口莫買鳳尾,但當然呢隻"雞"吾可以太差,另想請問下各位emmlabs屬於咩風格呢?
回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 11:37
版主,我舊年至玩音響咋,果幾十隻CD,佔大部份都糸我既至愛日本天后~安室奈美惠既作品,雖然我無CD機, ...

每個發燒友喺你依家依個時期都會勁換機. 好想知道每個品牌既取向.

但每次換完機都得唔到你心目中既聲音, 所以換機既速度超高,

我果時都係好似尔咁, 三個月已經換晒全套器材.

評分

查看全部評分

回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 11:38
Emmlabs、player design、metronome aqwo,又多3個好選擇,但系咪15萬左右只可以買到Emmlabs既入門呢?小弟 ...

初玩音響, 大品牌如二嫂, 一定唔會有錯.
回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 11:37
版主,我舊年至玩音響咋,果幾十隻CD,佔大部份都糸我既至愛日本天后~安室奈美惠既作品,雖然我無CD機, ...

Thunder 兄,既然軟件不多,爲何急於花十幾萬買C D機,何不考慮進軍克膠?加上待你部靓靓電腦到手後,CD机的存在會變得可有可無。
回復

leoking 發表於 2018-10-9 11:57
Thunder 兄,既然軟件不多,爲何急於花十幾萬買C D機,何不考慮進軍克膠?加上待你部靓靓電腦到手後,CD ...

嘩. 最毒係你...

不過我好贊同.
回復

Thunder 兄,既然軟件不多,爲何急於花十幾萬買C D機,何不考慮進軍克膠?加上待你部靓靓電腦到手後,CD ...

絕對認同
玩到去咁高級嘅器材 唔玩黑教好似有啲 浪費
回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 11:38
Emmlabs、player design、metronome aqwo,又多3個好選擇,但系咪15萬左右只可以買到Emmlabs既入門呢?小弟 ...

Emmlabs 有可能買到上代頂 班Transport + DAC, 上年曾做 Firmware upgrade,最好直接問吓代理 有冇得試。
回復

racewong 發表於 2018-10-9 11:59
嘩. 最毒係你...

不過我好贊同.

我是基於楼主得幾十隻C D,一用电腦、D歌即時滚滚来,聽都聽唔切,大家都行digital, 又点會再掂C D呀,不如添套analog更實際。
回復

racewong 發表於 2018-10-9 11:51
每個發燒友喺你依家依個時期都會勁換機. 好想知道每個品牌既取向.

但每次換完機都得唔到你心目中既聲音, ...

O,原來系甘
回復

leoking 發表於 2018-10-9 12:08
我是基於楼主得幾十隻C D,一用电腦、D歌即時滚滚来,聽都聽唔切,大家都行digital, 又点會再掂C D呀,不 ...

但一般初燒玩家都有黑膠恐懼症。
回復

King sir,其實黑膠系咩嚟我都未知
回復

haha12 發表於 2018-10-9 12:03
Emmlabs 有可能買到上代頂 班Transport + DAC, 上年曾做 Firmware upgrade,最好直接問吓代理 有冇得試。 ...

Haha ching,上次我無意中見到有部emmlabs吾知糸解碼定player黎,成30萬,所以認為呢個牌子D野吾平
回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 12:17
Haha ching,上次我無意中見到有部emmlabs吾知糸解碼定player黎,成30萬,所以認為呢個牌子D野吾平 ...

Thunder 兄

三十個應該係現在老顶呀, 上代肯定已跌價,吾知仲有冇貨尾。
回復