新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14080|回復: 31

[市場動態] 旺角又一好去處-聲輝音響

老燒玩家對聲輝音響的歴史熟悉度一定比我更深, 當日我上到聲聲音響, 比我的感覺係三個字-親切感。

近幾年香港經濟不影, 直接影響了音響市道, 幾間老字號門市相繼結業。 令很多發燒友想買一些配件都唔知喺邊度買。

而今次鎗王為大家介紹的音響店, 就在閨旺角的黃金地段, 開業32年至今一向以客為先, 目標係個個客人就算唔買野, 都可以上去玩得開心。

好似我上次上去聲輝影相其間, 就有三個老燒上左去聲輝試機試線, 眼見他們入到聲輝音響都好像回到自己屋企咁, 一D壓力都無, 可想而知, 聲輝老闆待客之道。

好肋, 講左咁耐, 聲輝音響喺邊? 點去? 有咩賣? 。。等等。?
等我慢慢講比你地知啦。

聲輝音響開業32年, 地址就在-九龍 旺角 西洋菜街 14-24 號 ,榮華大廈 4 字樓 22 室。

上到四樓, 一出電梯就見到佢地大大個招牌-聲輝音響, 飾櫃入面放左好多支黑膠唱臂, 下面就放不同型號的膽。

IMG_20181010_161630-1587x1190.jpg IMG_20181010_161620-1587x1190.jpg

門口就好得意, 一道玻璃門, 掛滿不同品牌的電源線。

入到舖頭, 擺位都係一貫音響店的喇叭牆,

不過皇帝位既前後左右都掛滿不同品牌的線材, 除了玻璃門的電源線, 還有訊號線,喇叭線, 數碼同軸線等等。 問番老闆點解要咁掛起D線材呢? 原來主因係聲輝好多客人都鐘意上去玩線, 將D線掛在當眼處只是方便佢地試線啫。
IMG_20181010_161650-1587x1190.jpg IMG_20181010_162215-1587x1190.jpg IMG_20181010_161702-1587x1190.jpg

吓? 我諗香港應該無一間舖頭會為左方便客人試線而將線材掛晒出黎。 的確夠貼心。

而舖頭兩旁則是新貨及二手貨的放置架。 左手邊係全新器材, 包括聲輝代理既Audii Valve 膽機。 Canary Audio, Synthesis。 仲有先聲代理既Project黑膠盤及配件都可以在聲輝試到。

IMG_20181010_162613-1587x1190.jpg IMG_20181010_164244-1587x1190.jpg IMG_20181010_162837-1587x1190.jpg IMG_20181010_161805-1587x1190.jpg IMG_20181010_165830-1587x1190.jpg IMG_20181010_165819-1587x1190.jpg IMG_20181010_165857-1587x1190.jpg

右手邊大部份都係二手膽機. 好多經典名器都可以喺依度搵到.
IMG_20181010_161910-1587x1190.jpg IMG_20181010_161919-1587x1190.jpg

而膽方面, 我見到KR膽都係聲輝代理。 仲有好多靚膽放喺四週, 好似最頂個玻璃櫃, 放唱頭下面既玻璃櫃等等, 放滿名膽。 搵開靚膽既網友一定要留意呀。
IMG_20181010_165947-1587x1190.jpg IMG_20181010_163935-1587x1190.jpg IMG_20181010_170004-1587x1190.jpg IMG_20181010_165955-1587x1190.jpg IMG_20181010_165709-1587x1190.jpg IMG_20181010_165701-1587x1190.jpg

黑膠唱頭就當然係ZYX, 講開唱頭, 輝聲都算齊晒香港最hit既唱頭品牌,。你地自己睇下啦。
IMG_20181010_162340-1587x1190.jpg IMG_20181010_162422-1587x1190.jpg IMG_20181010_162317-1587x1190.jpg IMG_20181010_162249-1587x1190.jpg IMG_20181010_162305-1587x1190.jpg
IMG_20181010_162452-1587x1190.jpg IMG_20181010_162351-1587x1190.jpg

賣得唱頭, 唱臂亦都唔少得, 聲輝代理Jelco, 經銷既SME... 等等都係熱賣產品呢。

IMG_20181010_165531-1587x1190.jpg IMG_20181010_165559-1587x1190.jpg

中間既喇叭陣, 除了聲輝自己代理既AP喇叭, 仲有好多客人賣番出黎既二手喇叭。

最後, 我見到放在地下的黑膠碟點解會有價錢呢? 原來依D黑膠都係可以賣比客人。
仲比我搵到幾張超抵買既麟伯黑膠添。

IMG_20181010_164833-1587x1190.jpg IMG_20181010_164319-1587x1190.jpg

大家行開旺角記得上去睇睇啦。

評分

查看全部評分

聲輝,我以前成日都上去八架!
回復

當年的MA700同金仔就在這裡買的
西菜劏客年代聲輝夠老實
回復

好多野睇,得閒要上下去玩
回復

很多回憶,但又另我想起東海大廈。現在還有嗎?
回復

necbbc 發表於 2018-10-15 12:25
很多回憶,但又另我想起東海大廈。現在還有嗎?

有,4樓
回復

得閒要去行下
回復

十多二十年前,拿條Straight Wire 去買二手,壓價壓到飛起
回復

肥仔態度幾好, 但係價錢就....

直接喺網上高買線, 例如波蘭線材, 平好撚柒多!
回復

S6410 發表於 2022-10-2 15:53
肥仔態度幾好, 但係價錢就....

直接喺網上高買線, 例如波蘭線材, 平好撚柒多! ...

邊個肥仔???{:5_473:}
回復

伙記或者叫四眼肥佬...

Anyway, 依家英磅歐羅匯水咁低 ,佢仲用個定價嚟賣 一手hifi,做唔到㗎喇!

̄へ ̄
回復

仲有, 唔好話我玩踢爆,依家你估以前幾十年前咩! 什麼都信L曬發燒音響,或者舖頭老闆咩? 資訊發達,好似有個意大利膽phono stage,佢夠膽賣萬二,網上高全新買六千,真係搵鬼買咩!
回復

90年代幇襯過聲輝,果時門面好亂好污糟
回復

S6410 發表於 2022-10-2 16:59
伙記或者叫四眼肥佬...

Anyway, 依家英磅歐羅匯水咁低 ,佢仲用個定價嚟賣 一手hifi,做唔到㗎喇!

比條LINK黎睇下? 我SEND番比佢老闆睇.{:5_203:}
回復

我識得師兄,喺個波蘭呢個網上平台買咗Albedo嘅純銀線,貨真價實。價錢平香港所謂嘅總代理三四成!

https://avcorp.pl/firm-eng-1454927927-Albedo.html
回復

呢間舖自從廿幾年前交过學費學精咗之後就再冇上過去

評分

查看全部評分

回復

S6410 發表於 2022-10-3 13:12
我識得師兄,喺個波蘭呢個網上平台買咗Albedo嘅純銀線,貨真價實。價錢平香港所謂嘅總代理三四成!

https:/ ...

THX AR{:5_167:}

等我SEND比佢老闆睇下先...{:5_432:}
回復

Race 師兄,依間舖頭仲係用N年前訂價,俾到盡九折賣畀客,梗係冇生意喇,要搵你幫手啦!

(ー`´ー)
回復

S6410 發表於 2022-10-3 16:01
Race 師兄,依間舖頭仲係用N年前訂價,俾到盡九折賣畀客,梗係冇生意喇,要搵你幫手啦!

(ー`´ー) ...

唔知喎, 我買野好少睇價錢...{:5_432:}

講笑咋, 你地有意見, 我當然會轉達比佢地老闆知道啦.
回復

Frankly, 啲客坐喺度等你任劏嘅年代已經過去啦!

一間舖頭成功有原因, 執笠亦都有原因。有幾間喺旺角做唔住, 最近執咗笠。 唔知點解? 個老闆應該問下自己, 點解啲價錢咁L晾...
回復