新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8415|回復: 14

[發燒人聲] Stereo Sound出品小鄧全曲中國語歌唱黑膠

剛到手既Stereo Sound出品小鄧全曲中國語歌唱黑膠, 急不及待用洗碟機洗乾淨, 就將佢放上我最愛既NOTTINGHAM ANNALOG黑膠盤上.

鄧麗君這名字, 說真的不是我的年代. 加上小鄧當年錄制唱片, 質素真係麻麻, 我作為發燒友根本沒有任何共鳴感.

一直去到我第一聽小鄧聽到起雞皮, 就是下面這張CD.

當年使用一套頂級金桑子推天朗, 播放這張《85年NHK演唱会》的尾CUT, 小鄧清唱果段. 我開始明白點解依家仲有咁多人喜愛鄧麗君了.
可惜這張《85年NHK演唱会》已是最靚聲的錄音, 之後再無任何小鄧既CD / 黑膠可以與之比美.

Stereo Sound 在幾年前出左一套五張的小鄧黑膠專輯, 我自從聽左《85年NHK演唱会》後, 已成為小鄧FANS, 當然我都已入齊一整套. 不過你地見我需然入手了, 卻沒有出POST分享. 你地自己都估到原因吧.

直至這張<全曲中國語歌唱黑膠>由STEREO SOUND REMASTER. 在A面聽左兩首歌, 就決定出POST分享這次STEREO SOUND真係做出一張最靚聲既鄧麗君黑膠了.

IMG_20181013_171730-1587x1190.jpg IMG_20181013_171748-1587x1190.jpg

小城故事與在水一方, 人聲與樂器的比例適中, 寧靜度與分隔度都明顯比之前果幾張日語專輯更佳. 至於大家最關心小鄧既美聲. 今次我聽到<在水一方>時, 我的毛管又再之為小鄧的美聲而棟起. 癡左線既幼節與微動態令我忍唔住要開POST分享.

令次這張<全曲中國語歌唱黑膠>我已連續聽左三次. 無論你係咪小鄧FANS, 作為發燒友既你地, 這張黑膠你們必須擁有.

評分

查看全部評分

咁多日版小鄧LP既
回復

真係很好聽的小鄧,據知 Stereo Sound 這隻中國話小鄧一共有五張,現在只是第一張,還有四張黎緊,有排買
回復

ThomasLi@FB 發表於 2018-10-13 16:01
真係很好聽的小鄧,據知 Stereo Sound 這隻中國話小鄧一共有五張,現在只是第一張,還有四張黎緊,有排買 ...

又出五張? 咁咪要儲定錢?
回復

ThomasLi@FB 發表於 2018-10-13 16:01
真係很好聽的小鄧,據知 Stereo Sound 這隻中國話小鄧一共有五張,現在只是第一張,還有四張黎緊,有排買 ...

回復

正喎, 請問邊度有得買全套呀?
回復

鄧麗君的唱片普遍錄音水準一般,個人覺得如果是錄音室制作的
以80年代初寶麗金的"勢不兩立"最靚聲,可惜我冇原版黑膠唱片
但只聽早期CD(AAD版不經數碼處理)已經覺得它非常靚聲
只要你的器材夠班,鄧麗君把聲有種獨一無二高貴氣質,難怪她可瘋魔大陸
甚麽李谷X,彭麗X全部差九班...............
如果勢不兩立再次出版黑膠唱片,我必買
回復

好叻咩
回復

正喎, 請問邊度有得買全套呀? x2
回復

呢隻日版我都有,只係冇膠
回復

鄧麗君
回復

請問邊度有得買全套呀? x 3
回復

banjo 發表於 2018-10-13 19:36
正喎, 請問邊度有得買全套呀?

Stereo Sound 的5集鄧麗君中國語大碟會一張一張出,跟上一次出日文歌的速度要約兩年才出哂5張,現在只有第一張
回復

想買都買唔到........唉
回復

fatbear 發表於 2018-10-21 08:06
想買都買唔到........唉

我昨天見節拍仲有得賣, 不過無問賣幾錢
回復