新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5794|回復: 23

[官方活動] [花絮及討論區]喇叭擺位分享會 - 烽日音響

歡迎大家討論

評分

查看全部評分

多謝鎗王同烽日安排今次喇叭分享會
Ray兄好有心機講解佢擺喇叭方法,方法好簡單,但事實又要好有心機去調校。Ray兄好有心機咁示範toe in 和沒有toe in嘅分別 冇咁嘅demo真係唔知toe in會少左好多野, 又會聚在一起咁。

睇黎一段時間都要花多少時間在有限空間去擺好對喇叭先得
回復

喇叭擺位佢真係有料到㗎! 難得有機會佢可以和大家分享!
回復

多謝 Hiendy 舉辦呢個 Event 活動, 亦都多謝烽日音響 Ray & Gary 在現場講解喇叭擺位。今次喇叭擺位活動, 有别於我認識嘅一般擺位。

開場引言, Ray 已介紹佢常用擺位嘅 CD 系蔡琴*機遇, 並指出此碟是反相錄音, 更即場示範正/反相分別 (如師兄們有此碟, 可以即時聽到分別, 請親身體驗)。

講返喇叭擺位示範, Ray 講述低音都包含有低音及高音, 高音都包含有高音及低音 (好似武功心法), Ray 嘅擺位方法講求音樂聲音快速及走動, 擺好後可以解決注波問題, 而令到整個聆聽空間充滿音樂及包圍感。

** 首先開大音量 (比平時聽過大小小)
1. 低音擺位 : Ray 講解用 蔡琴*機遇-第九首曲目(偶然) 首段鋼琴同另一張鋼琴 CD (我冇記低係邊隻)。 先關掉左邊喇叭, 用右邊喇叭擺直及拉前後測試 (先唔好理會喇叭同側牆距離)。如果拉啱位, 會發現座鋼琴放喺個前牆平直位, 琴鍵音會感覺有力, 唔會飄高。之後就進行人聲擺位 (側牆擺位)

2. 人聲擺位 : Ray 講解用人聲側牆距離擺位, 首先假設左右喇叭距離分中(中心線叫中軸), 將喇叭拉近或拉遠側場位置, 令到人聲擺啱系中軸右喇叭區域位置, 人聲不可以壓咗去左邊中軸位置, 測試仍然用 蔡琴*機遇 人聲来測試。

左邊喇叭擺位, 也跟用同方法 1及2 進行。看似簡單好容易擺位, Ray 話曾經用過11小時, 用以上方法先擺正個位。

壓軸就係用-舒特拉的名單, 再播正/反相, 反相嘅小提琴拉奏有力, 當正相播放時演奏者好似背住你拉奏咁。

以上筆錄內容, 只係用小弟有限嘅音響文筆去寫出嚟, 如果睇唔明, 請勿見怪。如有缺漏, 請其他師兄提點補充。

評分

查看全部評分

回復

90分鐘嘅分享會完場很各參與嘅師兄都冇即時離開,反而更向兩位主持人發問及交流擺位心得。我本人都比大家嘅熱情氣氛感染。熱烈請求hiendy向兩位主持人繼續爭取多辦一兩場,好讓冇份出席嘅師兄學習多一項十分重要嘅音響入門功 thanks
回復

回復

示範用之器材 698EE80A-206A-4B7D-84A2-D896EF43296E.jpeg

評分

查看全部評分

回復

2A2079CE-CCD4-4444-9F04-CC4AE35F9E44.jpeg 798532B2-9E02-47CB-A19E-EB75BDCCF136.jpeg BE97C9F6-A44E-47B6-A43A-B172BA043B24.jpeg 幾位英俊不凡嘅小生
回復

很可惜今日抽唔倒時間黎. 師兄可否總結一下toe in的影響? 我正在用toe in的方法呢~ 謝~
回復

我觉得TOE-IN因喇叭而异。特别与单元的扩散度有联系。
回復

Eric2004 發表於 2018-10-19 22:46
多謝 Hiendy 舉辦呢個 Event 活動, 亦都多謝烽日音響 Ray & Gary 在現場講解喇叭擺位。今次喇叭擺位活動,  ...

好正的文字紀錄

評分

查看全部評分

回復

Ray 兄的擺位方法其實有個極重要的第一步

CD 的 absolute polarity-- 只要睇過示範就會立即明白, 小弟本來極其反對呢種玩法, 但數月前上烽日試聽xplorer, 發現只要第一步做對, HiFi 竟然可以靠擺位做到近似現場的自然發聲, 呢個極具爭議的題目, 就此放棄實在極之可惜!

不過烽日其實提供了一個較容易的方法,用 Philips 古典做正確 CD polarity 的參考,Ray 兄就曾用過 Philips 的鋼琴錄音在我家做擺位,只要做對了第一步加上正確擺位,就可以極容易發出自然,像真實樂器速度的聲音,辨別 polarity 可以講絕無難度

另外有一樣個人體會就係 CD 的 polarity 其實不是 CD 廠的對與錯的問題,而係追尋 HiFi 自然發聲所需要的第一步,但這一步你願意踏出嗎?

評分

查看全部評分

回復

首先多謝 hiendy 舉辦這次分享會,再要多謝出席嘅朋友,希望再有機會同大家研究、分享
回復

Eric2004 發表於 2018-10-19 22:46
多謝 Hiendy 舉辦呢個 Event 活動, 亦都多謝烽日音響 Ray & Gary 在現場講解喇叭擺位。今次喇叭擺位活動,  ...

第一次見有參加者完show後打咁大段野,好滾動
回復

bigpun1975 發表於 2018-10-20 10:35
第一次見有參加者完show後打咁大段野,好滾動

証明佢地昨晚真係學左好多野囉.
回復

ray的擺位與我們常知的擺位法有著好唔同的見解, 而且一樣有效果的, 所以經過這次的分享又可以學多樣野, 唔洗老死得一套擺位辦法去調較喇叭擺位! 而且以前一向都唔多覺得正反相有咩問題, 但經佢講解及試聽還是覺得正相聽落去係比較自然啲!
回復

Ray兄介紹呢種喇叭擺位方法,和我以前學的有共通點,利用房間去幫助喇叭發聲(Room mode), 模擬現場音樂廳效果,但Ray兄嘅方法比較簡單,值得推介。讚

順便介紹比大家,今晚11:00香港電視台31,31A, Norah Jones 倫敦爵士俱樂部音樂會。
回復

racewong 發表於 2018-10-20 11:11
証明佢地昨晚真係學左好多野囉.

你都可以開班喎。
回復

sumchung 發表於 2018-10-20 11:59
ray的擺位與我們常知的擺位法有著好唔同的見解, 而且一樣有效果的, 所以經過這次的分享又可以學多樣野, 唔 ...

相位不嬲都係好嚴重嘅問題。想想男上女下和女上男下的分別。
回復

抽唔到好可惜。。。睇完字都係唔明
回復