新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 32019|回復: 88

[電源線] Tellurium Q Ultra Silver PC & Accuphase A75 開箱

在一次機緣巧合下取左條Ultra Silver PC,我以為用緊Voodoo Infinity 和 AET Sin好夾Accuphase DP560 原來並不是,今次用2隻碟試分別是沈鳯和Hanne Boel Unplugged 2017,一開機開聲咦......我套機之好朦朧咩,點解用左Ultra Silver好似沈鳯之前是感冒宜家食左藥咁,全部唔同哂佢企係你面前唱Live每個音都清脆華麗,好啦咁堅試另一隻Hanne Boel 第一首歌佢由右邊上台d腳步聲我不由自主地望去右邊(好似有少少誇張)跟著是電子音會由左邊去到右邊,之前音場大約由10點位去到2點位,宜家是由9點位去到3點位感覺到是左邊喇叭以外到右邊喇叭以外的。 跟住再試下插落C2850 感覺沒有CD來得咁有驚喜,試完兩日後就乖乖比錢買左條。
以上只係我呢個新手初步聽感,以前我覺得重要性IC是70% PC是30%,宜家真係要改觀50 50了,亦可能價位上有分別所以大幅提升。

換A70前亦問過用兩部A47 Bridge,板主 ccli和haha兄都提點不是最好(最緊要一句是兩部玩得唔好重衰聲過一部)但bi-wire又唔得,所以唔好唸咁多就A75,A75 控制力非常好又有源源不絕power,其它就和A47差不多,再煲吓發掘佢 優點。

評分

查看全部評分

在一次機緣巧合下取左條Ultra Silver PC,我以為用緊Voodoo Infinity 和 AET Sin好夾Accuphase DP560 原來並不是,今次用2隻碟試分別是沈鳯和Hanne Boel Unplugged 2017,一開機開聲咦......我套機之好朦朧咩,點解用左Ultra Silver好似沈鳯之前是感冒宜家食左藥咁,全部唔同哂佢企係你面前唱Live每個音都清脆華麗,好啦咁堅試另一隻Hanne Boel 第一首歌佢由右邊上台d腳步聲我不由自主地望去右邊(好似有少少誇張)跟著是電子音會由左邊去到右邊,之前音場大約由10點位去到2點位,宜家是由9點位去到3點位感覺到是左邊喇叭以外到右邊喇叭以外的。 跟住再試下插落C2850 感覺沒有CD來得咁有驚喜,試完兩日後就乖乖比錢買左條。
以上只係我呢個新手初步聽感,以前我覺得重要性IC是70% PC是30%,宜家真係要改觀50 50了,亦可能價位上有分別所以大幅提升。

換A70前亦問過用兩部A47 Bridge,板主 ccli和haha兄都提點不是最好(最緊要一句是兩部玩得唔好重衰聲過一部)但bi-wire又唔得,所以唔好唸咁多就A75,A75 控制力非常好又有源源不絕power,其它就和A47差不多,再煲吓發掘佢 優點。

評分

查看全部評分

回復

請問呢條ultra silver,咩價錢? 謝謝告知
我都係560用家,現在聽歌都感覺有d濛
回復

請問ching 你的 A75 是行定水貨? 可否pm我買了多少錢? 謝謝你
回復

弓起弓起,有排嘆!
回復

Sohappy 發表於 2018-10-23 11:45
在一次機緣巧合下取左條Ultra Silver PC,我以為用緊Voodoo Infinity 和 AET Sin好夾Accuphase DP560 原來 ...

嘩. 你真係買左A75?!
回復

Ultra Silver 是強於透明感
回復

呢條電源線真係唔講得少,比起我用開嘅好好好多,因為之前用緊嗰條低頻收唔到價值($16000DIY),最低個下一地都係,我覺得最出色就係樂器定位,同埋好3D嘅音場,因為我聽英國Bandsound多用後立竿見影。

評分

查看全部評分

回復

csm2003 發表於 2018-10-23 12:01
請問呢條ultra silver,咩價錢? 謝謝告知
我都係560用家,現在聽歌都感覺有d濛 ...

已經pm你
回復

astroboy1973 發表於 2018-10-23 12:04
請問ching 你的 A75 是行定水貨? 可否pm我買了多少錢? 謝謝你

已經pm你
回復

racewong 發表於 2018-10-23 12:11
嘩. 你真係買左A75?!

就係你一句說話 我先入A75

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2018-10-23 12:50
Ultra Silver 是強於透明感

果種透明感真係用過先知
回復

bmonkey999 發表於 2018-10-23 17:13
呢條電源線真係唔講得少,比起我用開嘅好好好多,因為之前用緊嗰條低頻收唔到價值($16000DIY),最低個下一 ...

Ching 咁啱嘅你又係用金仔CD機+Ultra silver
回復

A类机好机入手金仔大家庭
回復

bmonkey999 發表於 2018-10-23 17:13
呢條電源線真係唔講得少,比起我用開嘅好好好多,因為之前用緊嗰條低頻收唔到價值($16000DIY),最低個下一 ...

TELLURIUM BLACK就是有這特性..
回復

Sohappy 發表於 2018-10-23 19:12
就係你一句說話 我先入A75

當然入75啦.

如果我仲玩緊金仔, 我諗我都係會用250
回復

racewong 發表於 2018-10-24 08:55
TELLURIUM BLACK就是有這特性..

一條幾千蚊嘅Black唔用過都唔知佢有料到。现合拼機用Black , CD 用Silver效果非常滿意。
回復

bmonkey999 發表於 2018-10-24 10:49
一條幾千蚊嘅Black唔用過都唔知佢有料到。现合拼機用Black , CD 用Silver效果非常滿意。 ...

我前去後既IC就用緊對BLACK DIAMOND XLR.
回復

racewong 發表於 2018-10-24 10:50
我前去後既IC就用緊對BLACK DIAMOND XLR.

我cd去前silver diamond 前去後black diamond 感覺好過兩對black 冇咁厚聲
回復

Sohappy 發表於 2018-10-24 10:55
我cd去前silver diamond 前去後black diamond 感覺好過兩對black 冇咁厚聲

睇組合啦, 我自己既Source, CD機用Guru XLR. 黑膠用taralabs the artist le.
回復