新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15165|回復: 40

[接線(RCA/ XLR)] 想粗買平衡訊號線!

我現時由解碼直駁後級, 用mps m11r rca, 過一排會有返前級, 需要多一對訊號線, 但想玩平衡訊號線, 但由於今年筆值用完, 錢不多了, 只可以買平野, 想請教我依家咁既情況繼續買多對mps m11r, 還是買兩對Gotham 11301 GAC-4 Ultra Pro xlr, 待我下年有錢時會黎一次大升級訊號線, 請師兄指點一下, 謝謝!
neotech 3001
回復

thx 豬賓, 邊度有賣?
回復

sumchung 發表於 2018-10-31 15:01
thx 豬賓, 邊度有賣?

德發地庫,Lowther China
回復

你套機,DAC,後級,前級是否全平衡,如果DAC ,前級,後級是但一部不是全平衡設計,用平衡線是沒用的。
回復

hksarac 發表於 2018-10-31 19:06
你套機,DAC,後級,前級是否全平衡,如果DAC ,前級,後級是但一部不是全平衡設計,用平衡線是沒用的。 ...

我部dac為lks da004及audio gd r2r7, 前級octave 300se, 後級bryston 4b3, 兩部dac應該都是全平衡, 係前後級就搵唔到有網站說明是否全平衡, 有無師兄可以指點?
回復

sumchung 發表於 2018-10-31 19:41
我部dac為lks da004及audio gd r2r7, 前級octave 300se, 後級bryston 4b3, 兩部dac應該都是全平衡, 係前 ...

Which of your DACs you like best? The LKS 004 or the Audio GD r2r? Would you mind giving comments about these DACs in sonic performance? Thanks.
回復

sumchung 發表於 2018-10-31 19:41
我部dac為lks da004及audio gd r2r7, 前級octave 300se, 後級bryston 4b3, 兩部dac應該都是全平衡, 係前 ...

Octave 有平衡插座,是不是真平衡真的不知,明天請陳Sir解答會好些。

LKS 和 Gd R2R都是真平衡的,Bryston 也是。
回復

hksarac 發表於 2018-10-31 20:19
Octave 有平衡插座,是不是真平衡真的不知,明天請陳Sir解答會好些。

LKS 和 Gd R2R都是真平衡的,Bryst ...

thx師兄你 , 其實我也最懷疑300se是否平衡與否, 只是我睇佢供電部份都會分出來, 若內部唔平衡設計就有啲講唔通!
回復

clplarry 發表於 2018-10-31 20:05
Which of your DACs you like best? The LKS 004 or the Audio GD r2r? Would you mind giving comments  ...

整體黎講, r2r7強過lks, 在價位上都有反映, 我是先買lks的, 但後來經過種種原因, 又得知ben sir當時有賣r2r7, 於事就上去試聽, 叫左ben sir拎埋lks做直接對比, 一聽就覺得r2r7個聲比lks更清晰, 無咁數碼味, 反觀lks就相對數碼啲, 聲都硬啲(ess既通病)而且佢係屬於r2r, 聲音與晶片解碼有分別, r2r7又行fpga, 又可以升級提升音質, 貪下新鮮後來就買左佢;

聽上去好似r2r7樣樣比lks好, 但lks又輸唔晒, 分析力感覺還是lks強啲, 而且聲音層次感lks就分明啲, r2r7就會一下過比你, lks就一下一下咁比你, 尤其聽有節拍既歌會容易感受到! 而且r2r7個面版無資訊, 除左選channel面版外其他一概沒有, 而lks面版就好好多!

不過ben sir 依家好似無再賣r2r7了, 而且睿志音響近期又出左比r2r7更新版, 新版個面版比舊版詳盡啲! 但詳細分別我就唔知更多了!
回復

sumchung 發表於 2018-10-31 21:49
整體黎講, r2r7強過lks, 在價位上都有反映, 我是先買lks的, 但後來經過種種原因, 又得知ben sir當時有賣r ...

Thanks for your detailed information.
回復

Mps有邊新銀線我依家煲緊。 等多陣啦
回復

racewong 發表於 2018-10-31 23:47
Mps有邊新銀線我依家煲緊。 等多陣啦

好的, 期待!
回復

在BEN SIR度聽過R2R7,連AMETHYST都好唔過。不再銷售是正確。
回復

11301啦。
回復

Gotham 11301 勝在平衡,Neotech 勝在好力
回復

sumchung 發表於 2018-10-31 20:54
thx師兄你 , 其實我也最懷疑300se是否平衡與否, 只是我睇佢供電部份都會分出來, 若內部唔平衡設 ...

請在網上搜尋平衡傳輸的定義就知分曉。
回復

tst123 發表於 2018-11-1 06:04
Gotham 11301 勝在平衡,Neotech 勝在好力

Neotech最新的平價系列好有驚喜。

豬賓都中左毒。
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-11-1 07:47
請在網上搜尋平衡傳輸的定義就知分曉。

陳Sir,你好像無講清楚呢
回復

hksarac 發表於 2018-11-1 08:48
陳Sir,你好像無講清楚呢

Octave 老闆對平衡傳輸的定義曾作出如下澄清:
在立體聲放大器裏,平衡傳輸有兩種 -
(1)每聲道各用正負獨立放大電路,即四個聲道(兩正兩負)
(2)在輸入端及輸出端用line transformer分正負相。
Burmester屬第一類,Octave則屬第二類。
回復