新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 29463|回復: 137

[解碼器] MSB解碼premier+大電源遲遲未到貨,心大心細請教各位師兄……

條件所限沒有具體聽過搭配過以下解碼器,都係睇介紹……古典/流行各佔一半聆聽時間,聽音室40平方(5.5*7.7米)。R2R解碼候選1、ROCKNA WaveDream, 2、Totaldac D1…。市面現成IC解碼,1、CH C1+X1,2、Weiss 502(悭番唔少), 3、Merging NADAC(含電源)。比較偏愛R2R解碼,但誠懇請教各位師兄(最好師兄可以提供參考價俾小弟參考,預算都係MSB解碼premier嘅價位)。
magidyna兄,
你提過的機部 dac,全都是上等高質貨,每部都是好嘢,但全都各有性格,很不同聲的呀。  

它們的香港代理有很方便的試音室 (Rockna Totaldac 在尖沙咀 Volent HK ; CH C1+X1 Merging Tech NADAC 在中環的 Jadis HK ; Weiss 在尖沙咀的方浪 ),師兄若是家在香港,打個電話預約,上試音室聽清楚才决定吧。

但以小弟的個人口味而言,則一定會選 r2r 類的 dac,如 MSB/Totaldac/CH C1/Rockna !  

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2018-11-8 06:36
magidyna兄,
你提過的機部 dac,全都是上等高質貨,每部都是好嘢,但全都各有性格,很不同聲的呀。  {:5_4 ...

多謝師兄提供嘅聯繫電話同地址,小弟係珠三角,由於時間關係一直都未有落去聽聽,半年前聽過MSB解碼analog非常有好感,訂咗部premier……。始終有啲心大心細,所以發帖請教各位師兄,聽過的還望指教。
回復

偏愛R2R解碼.....
無可能唔試聽TotalDac.

評分

查看全部評分

回復

magidyna 發表於 2018-11-8 07:31
多謝師兄提供嘅聯繫電話同地址,小弟係珠三角,由於時間關係一直都未有落去聽聽,半年前聽過MSB解碼analo ...

Totaldac & Rockna :
http://www.volent.com.hk/index.php/company/contact-us/

CH Precision C1+X1 :
http://www.jadis.com.hk/main/zh-hant/contact-us/

MSB :
http://www.pacificaudio.com.hk/tc/page/view/contact

MSB Premier DAC 廠方供不應求,美國本土的 Premier DAC 訂家也是剛剛開始收貨而已。  
回復

派斯今天面書
MSB Premier DAC & MSB Discrete DAC
We are ready! Contact us to make appointment~
回復

現在坐車經港珠澳橋來香港很方便呢
回復

各位師兄,落去香港主要係時間同某些原因問題……你地回復我都收到。但係想聽多啲玩過/聽過以上解碼器師兄嘅意見,望賜教。
回復

Rockna 最新firmware 4.7 令聲音又提升了,主要是密度及滑度上,整體音樂感亦好了。
Rockna其中一個強項在場面穩重,聽交響樂大堆頭應該不會輸俾其他相若價位R2R,師兄聆聽環境不細,Rockna會發揮得好。
Disclaimer: 近兩三年冇乜認真聽過 total DAC 及 MSB了。
回復

chaucer 發表於 2018-11-8 11:26
Rockna 最新firmware 4.7 令聲音又提升了,主要是密度及滑度上,整體音樂感亦好了。
Rockna其中一個強項在 ...

Rockna其中一個強項在場面穩重,聽交響樂大堆頭應該不會輸俾其他相若價位R2R——呢個就係我最想要嘅,唔知道師兄買入價幾多?可以報俾小弟參考?
回復

派斯Discrete DAC終於到貨,昨天和朋友上去試,試完朋友即買了,贏Analog DAC很多,他們也有Premier DAC了,你可以上去試,我覺得比你list中的其他牌子都好

評分

查看全部評分

回復

Emperorbaby 發表於 2018-11-8 11:50
派斯Discrete DAC終於到貨,昨天和朋友上去試,試完朋友即買了,贏Analog DAC很多,他們也有Premier DAC了 ...

師兄你好毒,但係我鐘意!問題係帶返嚟大陸好難!唔知道你朋友個部幾多錢成交?
回復

magidyna 發表於 2018-11-8 11:35
Rockna其中一個強項在場面穩重,聽交響樂大堆頭應該不會輸俾其他相若價位R2R——呢個就係我最想要嘅,唔 ...

Plz check pm
回復

magidyna 發表於 2018-11-8 12:09
師兄你好毒,但係我鐘意!問題係帶返嚟大陸好難!唔知道你朋友個部幾多錢成交? ...

唔大部喎,但大陸就唔知啦!! 師兄, 早買早享受呀..
回復

Emperorbaby 發表於 2018-11-8 12:31
唔大部喎,但大陸就唔知啦!! 師兄, 早買早享受呀..

樓主帶返去仲要打唔少税呢
回復

PhantomGTR 發表於 2018-11-8 12:35
樓主帶返去仲要打唔少税呢

呢個就係問題嘅癥結所在……在大陸訂貨,一直一直……除了供貨期之外,就係HK上唔到貨過嚟
回復

magidyna 發表於 2018-11-8 17:15
呢個就係問題嘅癥結所在……在大陸訂貨,一直一直……除了供貨期之外,就係HK上唔到貨過嚟 ...

請你 check check pm。   
回復

CKKeung 發表於 2018-11-8 17:37
請你 check check pm。

也麻烦您pm,谢谢!
回復

Emperorbaby 發表於 2018-11-8 11:50
派斯Discrete DAC終於到貨,昨天和朋友上去試,試完朋友即買了,贏Analog DAC很多,他們也有Premier DAC了 ...

你好毒呀。。。

我用analog dac一直好滿意。。

我仲要買Amp呀。。唔好引我啦
回復

racewong 發表於 2018-11-9 07:30
你好毒呀。。。

我用analog dac一直好滿意。。

師兄,.. 情況同我一樣,我部Analog DAC未夠一年,心大心細
回復