新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: magidyna

[解碼器] MSB解碼premier+大電源遲遲未到貨,心大心細請教各位師兄……

我太低級,想發圖片都受限制!嗚嗚~
回復

MSB
回復

各位師兄,我來放毒了。聽了以下兩張電影原聲〈Gldiator(帝國驕雄)〉第12首“The gladiator Waltz”、〈The Bourne Ultimatetum(叛諜追擊3/諜影重重3)〉第二首“Tangiers”。對比以前用開嘅Meitner ma1,就好似50吋電視換咗75吋一樣,音響畫面非常震撼,原來“縮係角落”的細節不用留心去“看”,就自自然然理所當然擺係面前。每次大動態以為就要失控之時,卻被MSB輕鬆掌控。最值得一提是鼓聲,形態、落錘、質感無不真實自然毫不勉強做作。聽平原綾香<My classics seletion>那沙啞磁性的中低音美聲美妙不可方物。

評分

查看全部評分

回復

回復

師兄部解碼premier係黑色……我嘅係銀色——大電源尚未到。
回復

我文字放毒能力差,只能發發圖片!
回復

magidyna 發表於 2018-12-7 12:31
師兄部解碼premier係黑色……我嘅係銀色——大電源尚未到。

師兄,我部系reference,因為我玩全平衡全兼容系統,所以就選擇系黑色!
回復

MSB今次的大改款勝在聲音的輕鬆掌控,自然流暢上高過以前幾個馬位。至於動態和聲場,細節一直都系msb的招牌式演繹!無需置疑!唯一缺點就系貴!

評分

查看全部評分

回復

spyboy 發表於 2018-12-7 12:54
MSB今次的大改款勝在聲音的輕鬆掌控,自然流暢上高過以前幾個馬位。至於動態和聲場,細節一直都系msb的招牌 ...

師兄!你唔好咁謙啦,用到REFERENCE……我只有流口水。
回復

magidyna 發表於 2018-12-7 14:20
師兄!你唔好咁謙啦,用到REFERENCE……我只有流口水。

我系前端好強,後端就弱了!如果你用埋93時鐘,密度,寧靜度,控制力強一個檔次!
回復

magidyna 發表於 2018-12-7 14:20

期待你一套premier+大電的效果!有埋大電都強很多羅!
回復

spyboy 發表於 2018-12-7 15:44
期待你一套premier+大電的效果!有埋大電都強很多羅!

師兄,咪玩啦。93時鐘太貴了,前級/後級/喇叭都係舊年同前年升級,依家仲食緊樹皮……估計奧運會舉辦年我先可以升級CH X1電源、MSB解碼時鐘、Siltech喇叭線了。
回復

magidyna 發表於 2018-12-7 21:20
師兄,咪玩啦。93時鐘太貴了,前級/後級/喇叭都係舊年同前年升級,依家仲食緊樹皮……估計奧運會舉辦年我 ...

師兄,千金難買心頭好!有目標先吾會變咸魚!時鐘對於數碼系統來講,重中之重!你才是太謙虛,時鐘對於你的系統來講,小投入大回報!
回復

spyboy 發表於 2018-12-8 11:11
師兄,千金難買心頭好!有目標先吾會變咸魚!時鐘對於數碼系統來講,重中之重!你才是太謙虛,時鐘對於你 ...

唔好講呢滴先啦。小弟真係食緊樹皮……小弟係珠三角,唔知道HK呢邊邊度有MSB上一代成色比較新嘅UMT二手轉盤?同時請教師兄,如果要播放SACD,我的premier解碼應該買那一個組件?premier我目前係標配(是RCA/Toslink/BNC)+LAN口。
回復

magidyna 發表於 2018-12-8 11:38
唔好講呢滴先啦。小弟真係食緊樹皮……小弟係珠三角,唔知道HK呢邊邊度有MSB上一代成色比較新嘅UMT二手轉 ...

请pm一下,premier多少钱买的?谢谢!
回復

唔好講呢滴先啦。小弟真係食緊樹皮……小弟係珠三角,唔知道HK呢邊邊度有MSB上一代成色比較新嘅UMT二手轉 ...

二手上代umt就好難穩啦……如果你用返umt,就肯定買多張卡i2s!如果系其它牌子,直接入標配的同軸光仟卡就好,解24bit/192!大家都系珠三角,我都食樹皮n年了!
回復

你總體配置和環境肯定比我好!我應該系珠三角最惡劣環境之一,如果大把銀,都吾系喇叭選擇入門wb了
回復

UMT 或 UMT Plus 的最佳接駁方式一定是 MSB ProI2S。
要為你的 Premier DAC 配番個 ProI2S 模件了。ㄧ
回復

CKKeung 發表於 2018-12-8 16:41
UMT 或 UMT Plus 的最佳接駁方式一定是 MSB ProI2S。
要為你的 Premier DAC 配番個 ProI2S 模件了。ㄧ ...

收到!有時間會留意二手UMT
回復

关注,msb
回復