新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8433|回復: 15

[測試報告] 萬一蚊, 買啲乜? Audiolab+Cabasse 又得唔得?

萬一蚊, 買啲乜?

經常有朋友問, 想玩 hifi 都唔知點開始好?又有屋企好細得 soundbar 應該點 upgrade 好呢?又有人話 : 我一定要有 Bluetooth 㗎喎, 最近仲有朋友退燒, 想揾一件過 amp 連 dac 加對書架齋聽音樂, 咁就嚟篇豬賓嘅一萬蚊, 買啲乜?續集.....
  機到開箱, 好鬼興奮
  先開 Cabasse SURF 書架喇叭先, packing 好穩陣, 保護周到
232849vg7qovyj35rq6jq5.jpg 232851bxamck1rr9ccgkr9.jpg
  金屬面網, 有小朋友與寵物也不怕單元受損
  到 Audiolab M-ONE
  打開發覺 packing 都幾靚
  精美搖控
  M-ONE 正面, 別緻靚仔
  M-ONE 背面, 機仔細細, 功能齊全
  嚟張合照先
  SURF 之漂亮, 有點意想不到
  先用 sony bluray player coaxial 接 M-ONE 推 SURF, Michael Jackson History 大碟炸一炸佢。

點解咁嘅?點解咁嘅?點解咁嘅?所謂"好重要所以要講三次" ,  M-ONE 推 SURF 把聲好好聽, 甜, 潤, 有肉地, 低音有彈跳力又不會過火, 老土都要講多次, 本來想 run 機, 但係成隻 CD 聽哂 !
  再試 Telarc Round-up, 依然係咁好聽喎, 無論係碟裏面嘅音效, 弦樂嘅甜美柔韌, 強弱奏的起伏感, 全部都交足功課。
  喇叭背面, 是屬於無煩惱的單線輸入
  M-ONE 背面, 粗身電源線也不怕
  仲有 digital filter 可供調音
  有樣特別嘅係可玩 sampling rate actual frequency
  再試埋 Bluetooth 接手機選擇 sampling rate actual frequency, 無論 RTHK 或是 YouTube, 手機裏的 file, 也是甜美清潤有肉地。

無論你係音響迷又好, 音樂迷又好, 如果想 Setup 一套極之簡單的音響系統, 呢套 Audiolab M-ONE + Cabasse SURF 千萬不要錯過, 即使他日想再度重燒, 相信加對大 Tannoy 又可以玩過不亦樂乎。

Audiolab M-ONE Specifications

Sampling Rate        32-bit / 192kHz (Optical, Coaxial) 32-bit / 384kHz (USB) 2.8MHz (DSD64), 5.6MHz (DSD128), 11.2MHz (DSD256)

Power Output (8 Ohms)        2 x 40W

Cabasse SURF

Drivers 1 x Tweeter DOM37, 1 x 13cm 13TN15

Cross-over points 3600 Hz

Frequency response 65 – 23 000 Hz

Sensitivity 1 W / 1 m 85 dB

Nominal impedance 8 ohms

Minimal impedance 4,5 ohms

Power handling 65 W

Peak power 450 W

Audiolab M-ONE 合併機連解碼+Cabasse SURF書架喇叭
超筍套裝價$11000
數量有限,賣完即止

歡迎到DCHAV陳列室或DCHAV專櫃體驗和訂購:
http://dchav.com.hk/html/counters.php 

DCHAV AEON專櫃 或 DCHAV YATA專櫃
提供免供送貨及長達24個月免息分期優惠

DCHAV 陳列室 
香港灣仔皇后大道東183號合和中心707B
電話: (852) 2663 2738
營業時間: 11am - 7:30pm (星期一至日)

評分

查看全部評分

買機送喇叭,抵喎
回復

https://www.audionet.com.tw/thread-8543-1-1.html

Cabasse 都有料到,絕對不能小看
回復

mic2mic 發表於 2018-11-9 00:03
https://www.audionet.com.tw/thread-8543-1-1.html

Cabasse 都有料到,絕對不能小看

我對Cabasse這品牌一向評價好高.
回復

一皮野嘅有咁多野玩,仲聽得下,入門都真係有好西
回復

Budget buy!
回復

Skycam 發表於 2018-11-9 04:19
一皮野嘅有咁多野玩,仲聽得下,入門都真係有好西

入門都大把好嘢
反而有前輩教過我, 其實係越貴越難玩, 有時要搞好平衡度已經一頭煙
回復

mic2mic 發表於 2018-11-9 18:45
入門都大把好嘢
反而有前輩教過我, 其實係越貴越難玩, 有時要搞好平衡度已經一頭煙 ...

Totally agree!!
回復

最緊要入咗 Hifi 世界先

入咗嚟先慢慢玩
回復

平有平玩, 最緊要自己接受.
回復

table8 發表於 2018-11-9 22:03
平有平玩, 最緊要自己接受.

Totally agree.
回復

好抵玩
回復

FAV LINK:
電器

我都重係玩緊入門野
回復

coeywong88 發表於 2018-11-14 08:40
我都重係玩緊入門野

慢慢燒吧。

依度每個前輩都都有初燒期呢。

多D上黎Hiendy就好快會upgrade.
回復

coeywong88 發表於 2018-11-14 08:40
我都重係玩緊入門野

又係前輩教路,音響唔係分平/貴,只有正經 or 唔正經
回復

回復