新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6720|回復: 30

[官方活動] [花絮及討論區]PART 2 喇叭擺位分享會 - 烽日音響

歡迎在此討論

好啦, 昨天既喇叭擺位分享會又完滿結束啦, 等我分享番D相片比你地睇睇啦

示箱器材:

DSC_7081.JPG DSC_7076.JPG DSC_7075.JPG

開場白都係我鎗王作初步介紹今次分享會的流程啦.

DSC_7045.JPG DSC_7066.JPG

之前就交比烽日音響RAY哥同大家分享佢既擺位經驗啦.

DSC_7046.JPG DSC_7047.JPG DSC_7048.JPG DSC_7054.JPG

烽日音響GARY都有幫手將喇叭線調換為正相/反相. 佢兩兄弟真係好用心去玩音響.

DSC_7057.JPG DSC_7058.JPG DSC_7061.JPG DSC_7063.JPG

最後當然係影大合照啦.

DSC_7067.JPG DSC_7074.JPG

多謝各位支持, 我下次一次會再攪多D依類活動.

評分

查看全部評分

今日學倒好多野。多謝阿Ray及hiendy.

1 相位真的超大影響。回家一定要試下改動下。
2 很多擺法也會扭落音場,對樂器定位產生不自然的現象。
3 最後阿Ray給出一橫一直的「個人」標準,十分有參考價值。
4找了好的合適的擺位再換器材,可能心裹更能比較。

很利害,嘆為觀止!

評分

查看全部評分

回復

Thx 阿Ray分享自已心得,所介紹的—套"非常"擺位法,能有效做最正路的音效。

而示範的Lab12器材及Neat喇叭也表現出性價比極高,令人印象深刻

評分

查看全部評分

回復

感謝烽日音響Gary & Ray 安排及講解
詳細方法可以參考第一次Eric2004師兄筆錄分享。
當中鋼琴既講解好易明,擺啱琴聲係會平直,而唔係周圍飛及曲左。
又想唔到原來擺位只係郁少少都好易聽到分別。

評分

查看全部評分

回復

Ray 兄的 Hifi 理念與技術, 對我欣賞音樂幫助之大, 已完全超出我的想像

評分

查看全部評分

回復

感謝烽日音響阿Ray及Hiendy 安排, 介紹的—套擺法, 十分有參考價值

評分

查看全部評分

回復

首先多謝Hiendy 搞這次的分享會,再多謝各位抽空出席嘅朋友,今次分享只是阿Ray的個人心得,音響沒有絕對,有個人喜愛和偏愛,如有地方遺留或缺失,請多多包涵

評分

查看全部評分

回復

真係可惜嚟唔到!
回復

7500martin 發表於 2018-11-17 23:51
真係可惜嚟唔到!

你仲要學?。   
回復

多謝Ray以及Hiendy舉辦今次活動,好多之前聽朋友講嘅上網睇嘅,唔多唔少有啲抽象,經過今日Ray現場示範加講解,令我新手容易明白。當然,要自己實際操作一下睇下可唔可以得到更好嘅效果。

希望多舉辦類似活動,感謝

評分

查看全部評分

回復

尋日回家試下學倒的.

1 唔知點解, 在Roon調較相位, 竟然冇效果. 我再去調喇叭線, 效果亦不明顯. 我用的是屏風, 前後發聲, 唔知係咪因為咁, 所以冇乜關係. 亦可能是我其他擺位未攪得好, 改不改都係"未得".
2 昨天聽過什麼是好的音場, 心裏有個底, 再調較一下.  之前我感到聲音在比較高的位置, 後來調到低一點, soundstage正常返D. 我認為改善了呢~
回復

Simplythere 發表於 2018-11-18 13:35
尋日回家試下學倒的.

1 唔知點解, 在Roon調較相位, 竟然冇效果. 我再去調喇叭線, 效果亦不明顯. 我用的是 ...

唔會喎, 我之前用ARC按"反相制" 好明顯喎
回復

Simplythere 兄,如果效果不明顯,可能就是還有其他地方未做好,如果不介意  可以拍幾家裡喇叭的擺位給我看看,我的ws 6996 1966
回復

fungyataudio 發表於 2018-11-18 14:20
Simplythere 兄,如果效果不明顯,可能就是還有其他地方未做好,如果不介意  可以拍幾家裡喇叭的擺位給我看 ...

fungyataudio 兄,請問掉轉CD 机RCA 線左右輸出 是否效果與掉轉音箱線一樣?
回復

kkl 兄 你好,不一樣的,調轉RCA 或者XLR 的左右輸出,只會出現左右聲道調轉,紅黑喇叭插調轉是改變相位,兩者是不一樣的
如果不明白,可以上來烽日給你示範一下的
回復

7500martin 發表於 2018-11-17 23:51
真係可惜嚟唔到!

我都係咁話。有好嘢肯定要學多D。與時並進嘛。
回復

阿Ray 將他玩hifi 多年的心得跟大家分亨,很有参考價值,多謝晒

評分

查看全部評分

回復

非常感謝hiendy舉辦這次十分有意義的活動,更多謝Ray的熱心講解。我按照Ray的武林秘笈修煉,經過兩天的閉關練功,小弟終於有所收成。第一次感受到音樂把整個空間填滿,這種興奮的心情,真的是非筆墨能形容。再一次多hiendy這一次活動,實在獲益匪淺!

評分

查看全部評分

回復

Panda 發表於 2018-11-18 23:26
非常感謝hiendy舉辦這次十分有意義的活動,更多謝Ray的熱心講解。我按照Ray的武林秘笈修煉,經過兩天的閉關 ...

你就好啦,咁快有收成
回復

Panda 發表於 2018-11-18 23:26
非常感謝hiendy舉辦這次十分有意義的活動,更多謝Ray的熱心講解。我按照Ray的武林秘笈修煉,經過兩天的閉關 ...

恭喜恭喜
回復