新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 22620|回復: 94

[喇叭] 英國紳士 Wilson Benesch Act One Evolution

這個是一個遲來的開箱文,在開箱嘅時候既興奮但有些困難,所以忘記特別影好多靚相比大家看,在此向各位大哥致歉
事事緣一打開箱,看見喇叭是給一個很滑溜嘅布袋保護住,上面寫住” Don’t touch!” 單元沒有保護嘅類似字眼! 喇叭差不多過百磅一隻,黑色布袋揸不穩,所以從箱子裏搬出來嘅時候要份外小心。
幾經辛苦終於將佢哋動起,這對是一對帶有紅色碳纖維外殼的特別版,真的很美 不過注意這不會影響音色的。箱裏面有個膠盒,裏面放有釘腳同埋釘碟。很欣賞的地方是廠房連釘腳碟都放了心機去設計,每一隻釘腳都有三粒走銖將震動外方化去,不是一般向下一點式設計 不過又讚啲又彈,喇叭接線位在於喇叭的底部,增加了博線嘅難道,玩Jumpers 更是挑戰高難度動作
062654ccph4ic3c3b887hc.jpeg 063748jy3u3a72qp9wq7yy.jpeg
063824bbjf8du0heypwz4p.jpeg 063939huvpcznj411c6r3o.jpeg
看看相片,手功是high-end 中 的High-end 開聲一如所料高音有啲標,底音未開,再煲下先。
過了兩個月,聲音進入了八成,相信會再會穩定啲。這時候嘅聲音已是相當滿意。用Lamm M1.2 推綽綽有餘,高中音圓渾有勁,空氣感音場填滿整個聆聽空間,並帶有點甜味,相信放在4至5 百呎是沒有問題,以上音色表現都是我高期望下完全達標 但係估唔到比我最有驚喜是那底音線條,分析力加動態完全出乎我意料之外好,真的想擁有他更高型號在大環境重播是什麼境界

評分

查看全部評分

麻煩版主轉反啲相
回復

音箱技術上不多加介紹了,他主要用碳纖加鋁材加foam 三文治式設計,我曾經放隻手上去個音箱側板,在大音量時是完全感覺不到震盪
回復

Leslie8 發表於 2018-11-21 06:56
麻煩版主轉反啲相

done.........
回復

Leslie8 發表於 2018-11-21 07:01
音箱技術上不多加介紹了,他主要用碳纖加鋁材加foam 三文治式設計,我曾經放隻手上去個音箱側板,在大音量 ...

個技術叫ACT, 係用複合材質特性,以達至互相抵消震盪的功能
回復

回復

回復

秀女郎在哪裡?
回復

恭喜!!!好靚!!!
回復

巧野火
回復

恭喜
好羨慕呀
回復

是甚麼 spec 的喇叭? 頂個單元好像同下面低音部份一樣,形成一重 啞鈴 喇叭
回復

恭喜Leslie兄 ,紅色比黑色外殼美麗吸睛很多
回復

smalltiger 發表於 2018-11-21 09:50
恭喜Leslie兄 ,紅色比黑色外殼美麗吸睛很多

唔知紅色會唔會貴D呢?
回復

唔係好嗽叭睇得又打得恭喜恭喜
回復

Leslie兄,等聽你的新喇叭已經等了4、5個月以上。終於等到你㷛熟了。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2018-11-21 10:17
Leslie兄,等聽你的新喇叭已經等了4、5個月以上。終於等到你㷛熟了。

你係香港聽到咁多神級系統,我尼啲只是碎料啫

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2018-11-21 10:04
唔知紅色會唔會貴D呢?

紅色係要加錢的。
回復

"" 很欣賞的地方是廠房連釘腳碟都放了心機去設計,每一隻釘腳都有三粒走銖將震動外方化去,不是一般向下一點式設... ""

WB差不多30年前的ACT One唱臂已經用呢種4珠(上面一粒坐喺下面三粒中間)啤鈴, 佢哋叫做Kinematic Bearing. 而家喇叭釘腳避震都係類似設計.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2018-11-21 10:04
唔知紅色會唔會貴D呢?

特別注色相信至少加10%
回復