新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 22559|回復: 68

[喇叭線] Tellurium Q Silver Diamond Speaker Cable

我終於都剋服喇叭線貴過喇叭呢一關,購入這條TQ Silver Diamond都有20日,我原本用開Siltech 550,TQ個中高音舒服有空氣感又唔吉耳(同埋冇咁埋身呢樣我最鍾意)個低頻彈跳力深而有量(離曬箱但係又唔會過量),好少線才做到兩邊都有好平衡。我而家都好滿意,下一步計畫換喇叭。

評分

查看全部評分

呢條要過萬嗎?
回復

同對喇叭一樣價錢。
回復

bmonkey999 發表於 2018-11-23 16:48
同對喇叭一樣價錢。

呢個並不是問題

回復

師兄你好似有用過1603, 兩者比較相差幾遠呢? 我都計劃下年換喇叭線!
回復

之前其實我用開Ultra Silver XLR , 自從換左喇叭線之後覺得太多HiFi元素。前日我就將Ultra Silver XLR 換成Black Diamond XLR ,而家樣樣都有好滿意。好多人話同一套系統唔好用曬同一個牌子,我有試過夾其他的,但都係唔滿意。

評分

查看全部評分

回復

sumchung 發表於 2018-11-23 16:54
師兄你好似有用過1603, 兩者比較相差幾遠呢? 我都計劃下年換喇叭線!

Sumchung噉你都知道1603同佢無得比簡直天同地。但係喺我嗰度我又覺得1603好過Siltech 550(S牌因為好唔全面),TQ 個音場定位真係 Sharp楽器真係聽到一件件唔同位置。

評分

查看全部評分

回復

這條喇叭線好似4萬尾,TQ Silver Diamond 訊号線都好似2萬尾,Ultra Silver電源線都萬尾。

高階TQ個價拍住Siltech,好嘢嚟。
回復

bmonkey999 發表於 2018-11-23 17:09
Sumchung噉你都知道1603同佢無得比簡直天同地。但係喺我嗰度我又覺得1603好過Siltech 550(S牌因為好唔全 ...

Siltech 550L我都用緊,其實分析力三频己好過我之前條Audio Note Spx2好多,用過770L反而覺得低频冚過中音
回復

starhifi 發表於 2018-11-23 17:16
Siltech 550L我都用緊,其實分析力三频己好過我之前條Audio Note Spx2好多,用過770L反而覺得低频冚過中 ...

Starhifi我好難先搵到個牌子,令到ELAC個高音吾叫但係又有分析力。中低音又潛得深。我都真係試過好幾個牌子都系TQ最夾其實我嗰啲器材只係普通野好似妹仔大過主人婆。

評分

查看全部評分

回復

呢條我都想玩
回復

版主大人絕對用得過,因為未來十年我都唔會換,同埋佢比較中性而夾好穩陣。

評分

查看全部評分

回復

bmonkey999 發表於 2018-11-23 17:25
Starhifi我好難先搵到個牌子,令到ELAC個高音吾叫但係又有分析力。中低音又潛得深。我都真係試過好幾個牌 ...

其實低階Siltech線例如550L同770L唔易夾機, 之前用Burmester合併一插550同770即刻成套機變哂Siltech音色,所以當時買Audio Sogon 2同Spx 2唔買Siltech, 直至買咗部A70先發覺Siltech同金仔幾夾。不過一買咗條Siltech 35周年讯号線又會覺得550同770濛。

TQ Silver Diamond喇叭線已遠超我筆直,唯有繼續用550L先。

玩hifi最難得係買到心頭好,用盡筆直買到好嘢弓起哂。

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-11-23 17:44
其實低階Siltech線例如550L同770L唔易夾機, 之前用Burmester合併一插550同770即刻成套機變哂Siltech音色 ...

你以上嘅配搭我都試過550 + 35週年(我系問人借返嚟的)No Good Ah,其實又冇話好唔好嘅我覺得只係夾唔夾啫。

又試過呢條都係唔好

又試過呢條都係唔好

評分

查看全部評分

回復

bmonkey999 發表於 2018-11-23 17:43
版主大人絕對用得過,因為未來十年我都唔會換,同埋佢比較中性而夾好穩陣。 ...

喇叭缐我都係希望訊息越出得多越好,調味會從PC 或 IC 著手

評分

查看全部評分

回復

bmonkey999 發表於 2018-11-23 17:09
Sumchung噉你都知道1603同佢無得比簡直天同地。但係喺我嗰度我又覺得1603好過Siltech 550(S牌因為好唔全 ...

thx! 即係話個排列TQ Silver Diamond-->1603-->Siltech 550 對嗎?
回復

sumchung 發表於 2018-11-23 18:26
thx! 即係話個排列TQ Silver Diamond-->1603-->Siltech 550 對嗎?

我果道系
回復

ok 明白
回復

我當年用Audio Note Sogon LX96 jumper加Spx喇叭線都貴過對B&W805s

其實Siltech 550係Siltech入門classic 糸列,Silver Diamond係TQ旗艦糸列,價錢相差超過2倍以上,Siltech 550L絕對冇得同TQ較量

我朋友條Siltech35周年喇叭線都平過條TQ Silver Dismond喇叭線
回復

starhifi 發表於 2018-11-23 18:56
我當年用Audio Note Sogon LX96 jumper加Spx喇叭線都貴過對B&W805s

其實Siltech 550係Siltech入門classic  ...

明白Thx Starhifi Ching

評分

查看全部評分

回復