新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8303|回復: 37

[喇叭] 新手求介紹座地喇叭

大家好,小弟新手入門,市面實在太多牌子,都唔知點㨂好。
現時小弟有marantz sr5012擴音機,用緊一對弱雞danmax座地喇叭,但略嫌包圍感不足,請問如果budget一萬蚊以內的喇叭有什麼好介紹?

座地喇叭要求最少要120w以上,90以上靈敏度,三路,不要中國製造。

另外請問jbl這牌子如何?小弟實在無知,還望各位勿見笑。
一萬蚊90 db , 三路,non MIC 真係幾難諗下,
如果唔係有幾款可以推介比你
回復

用AV amp,仲要要求咁多,都幾難了
回復

都仲未話要新,好招呼,有野送,不過可能講漏左
回復

座地喇叭, 90以上靈敏度,三路,不要中國製造。一萬蚊以內..
回復

真係諗多咗
回復

一萬蚊勉強買到不是中國製造的最小型書架喇叭仔。要座地又要3路,我估起碼5萬以上。30年前用一萬蚊買喇叭,才有可能滿足晒你全部要求。
回復

eds60 發表於 2018-11-27 15:01
一萬蚊勉強買到不是中國製造的最小型書架喇叭仔。要座地又要3路,我估起碼5萬以上。30年前用一萬蚊買喇叭, ...

回復

先買amp再諗其它
回復

座地喇叭要求最少要120w以上,90以上靈敏度,三路,不要中國製造。

===============

咁都係新手?我到依家都唔知點解要咁多理論呀,總之好聲就得!!
回復

座地可以,上英國 whathifi.com 網站 "Review" 部分看看"Speakers"吧。有些有聲譽品牌是這個價位的,但香港行貨會較當地貴。靈敏度,最低功率,分音和產地就不一定合乎你要求,當然,也有些應是東歐或東南亞產品。但樓主可能也耍想想開的條件是否這麽重要?
回復

我只想到大約 30 年前 B&W DM330

EFFICIENCY: 91db (2.83v 1m), SIZE: 34" HIGH, 11 1/2" WIDE, 13 1/2" DEEP. FREQUENCY RESPONSE: 40Hz TO 20kHz, 8 OHM, 100 WATTS.

Made in England

今時今日要滿足以上要求就只有二手。

如果要今時今日嘅貨式,好似啲天荒夜譚喇。
回復

儲下子彈先!出去睇下d二手先唔一定要座地嘅!
書架可能仲好!
回復

回復

回復

人地新人。唔清楚亦不奇怪的。在這論壇問,入門系統大約二十萬花費左右吧。

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2018-11-28 00:06
人地新人。唔清楚亦不奇怪的。在這論壇問,入門系統大約二十萬花費左右吧。
...

哈哈,這邊還可能叫你一步到位,買了喇叭又話某某擴音機某某線最夾,一元變五元,五元變十元… 平貴也是愛樂人,升級把聲音弄好D,是樂趣
回復

eddiey4k 發表於 2018-11-28 00:18
哈哈,這邊還可能叫你一步到位,買了喇叭又話某某擴音機某某線最夾,一元變五元,五元變十元… 平貴也是愛 ...

慢慢升級的確是樂趣呢
回復

唔洗全新, 靈敏度89db, 真正三路, 唔係MIC.   有..   SF Toy Tower 二手.
回復

chuck 發表於 2018-11-27 20:48
我只想到大約 30 年前 B&W DM330

EFFICIENCY: 91db (2.83v 1m), SIZE: 34" HIGH, 11 1/2" WIDE, 13 1/2"  ...

DM330 是3單元,唔係3路。
回復