新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: starhifi

[前級] 傻痴痴由合併換上Accuphase C3850

點解張保用証查詢熱線,無代理電話號碼既?
回復

faihim 發表於 2018-11-30 16:39
點解張保用証查詢熱線,無代理電話號碼既?

如係阿二買,可以保用証都唔驶寄, 不過將保用证真係冇電話
回復

banjo 發表於 2018-11-29 18:06
恭喜哂, 完全感受到一家團聚呢種喜悅, 等你報告.

banjo師兄,想請教你用什麽線材夾你部C3850?
回復

冇批文,想學sohappy兄偷龍轉鳳都唔得,老细一望C3850個木殼就問我部DP560点解唔用?個木殼好靚仔。想偷天換日偷龍轉鳳都用晤到。

她说部機用一年就想換,太花心,要等我退休先送部比我。不過我同老细講部金前買咗幾千,到時送部幾千CD機都唔知点聽好。

其赏依家最想換係對喇叭,Marten個低频未能填滿整個客廳,可惜未夠银両上Stenheim或Tidal Piano G2或B&W 802D3 prestiged edition.

回復

starhifi 發表於 2018-12-1 06:59
冇批文,想學sohappy兄偷龍轉鳳都唔得,老细一望C3850個木殼就問我部DP560点解唔用?個木殼好靚仔。想偷 ...

你對marten低音可以好勁喎。

攪下擺位先啦
回復

racewong 發表於 2018-12-1 09:33
你對marten低音可以好勁喎。

攪下擺位先啦

7寸單元未能填滿客廳,右喇叭右邊有百幾呎呼吸空間, 左喇叭左邊有40呎呼吸空間,相信用上802D3都唔boom.

現在換上C3850, 一開聲未煲熟每一下低频都潛得很深很结實很有彈跳力,成對喇叭好似隱左型,之前每下鼓皮的張力出唔到,宜家可以聽得出個中變化,但Marten個低音唔係我心目中的那種勁, 始终單元太细,我相信用黑陶瓷單元低频會去得更盡
回復

starhifi 發表於 2018-12-1 10:21
7寸單元未能填滿客廳,右喇叭右邊有百幾呎呼吸空間, 左喇叭左邊有40呎呼吸空間,相信用上802D3都唔boom.
...

STAR兄考慮TIDAL PIANO G2黑鑽石高音版啦,黑鑽石高音不單伸展好訊息量超多,解析度十分好,聲音高頻厚潤,和B&W那個鑽石高音版,音效和音色是分別很大

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄,
慢慢嘆下先、我都是 DP560>C3850>A70 用家, 諗緊換 DP750

評分

查看全部評分

回復

DP750正,師兄可否分享你的線材及喇叭
回復

yyl 發表於 2018-12-1 12:37
恭喜師兄,
慢慢嘆下先、我都是 DP560>C3850>A70 用家, 諗緊換 DP750

師兄可入金仔同好會交流下, 有師兄都用緊C3850, C2850, A200, A70同DP750 .
回復

smalltiger 發表於 2018-12-1 11:23
STAR兄考慮TIDAL PIANO G2黑鑽石高音版啦,黑鑽石高音不單伸展好訊息量超多,解析度十分好,聲音 ...

虎爺知識廣博, 我玩機甚少, 坐地只玩過Marten Design, 除左Piano G2外, 以Piano G2 同價喇叭有乜選擇? 聽過Stenheim Alumine Five同 B&W 802D3都是我杯茶.

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-12-1 06:59
冇批文,想學sohappy兄偷龍轉鳳都唔得,老细一望C3850個木殼就問我部DP560点解唔用?個木殼好靚仔。想偷 ...

我新機時已經入中層架,所以老闆唔會見到

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-11-30 20:26
banjo師兄,想請教你用什麽線材夾你部C3850?

因為呢度有資深金仔玩家曾經講過, 想套機能完全發揮到金味, 最好用返佢自家線材.
所以我無論電源線, 訊號線, 平衡線都係用哂金仔出品, 出嚟效果的確唔錯.
而喇叭線則用Kimber Kable-12TC駁去Yamaha. 聲效亦很好.

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-12-1 14:13
虎爺知識廣博, 我玩機甚少, 坐地只玩過Marten Design, 除左Piano G2外, 以Piano G2 同價喇叭有乜選擇? 聽 ...

如果同價位,又喜歡高音和中音色彩豐富,可以考慮用鈹高音的Focal Utopia scala evo 或Kharma DB9, 要通清大動態,則Wilson Sasha 2或Dynaudio C2 platinum,這些都是長期有囗皆讚主流喇位

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2018-12-1 22:05
因為呢度有資深金仔玩家曾經講過, 想套機能完全發揮到金味, 最好用返佢自家線材.
所以我無論電源線, 訊號 ...

banjo兄 你用XLR or RCA?
回復

Sohappy 發表於 2018-12-1 23:59
banjo兄 你用XLR or RCA?

大部份用XLR, 黑膠唱盤去唱頭放大器則用RCA.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2018-12-1 22:05
所以我無論電源線, 訊號 ...

我使用過用跟C3850啡色金仔RCA及跟DP560藍色金仔RCA覺得有點濛兼分析力不足.
回復

starhifi 發表於 2018-12-2 13:48
我使用過用跟C3850啡色金仔RCA及跟DP560藍色金仔RCA覺得有點濛兼分析力不足.  ...

但係我用1.5m xlr 啡線 由前去後覺得好夾, 唔覺濛及分析力不足,  最後連條 mit 都賣埋, 但係dac 去前級我就無用金仔線

評分

查看全部評分

回復

gary9413 發表於 2018-12-2 15:20
但係我用1.5m xlr 啡線 由前去後覺得好夾, 唔覺濛及分析力不足,  最後連條 mit 都賣埋, 但係dac 去前級我 ...

條啡色RCA可能同Siltech 35周年公主或770i比,可能因個人口味喜愛,總覺唔夠通透及高低伸延係輸比Siltech.
回復

starhifi 發表於 2018-12-2 15:33
條啡色RCA可能同Siltech 35周年公主或770i比,可能因個人口味喜愛,總覺唔夠通透及高低伸延係輸比Siltech ...

唔同level喎...

評分

查看全部評分

回復