新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: starhifi

[前級] 傻痴痴由合併換上Accuphase C3850

太睇小 miles 吧,上 950 set 都食到啦。

評分

查看全部評分

回復

Piano G2 要點推呢?bridge 多台 A70?
回復

t1174 發表於 2018-12-2 18:36
Piano G2 要點推呢?bridge 多台 A70?

我暫時都冇银買,最近Piano G2水货好平,我估一部A70都推得掂,Contriva G2陳列品都係賣26皮
回復

我之前就考慮了好多,其中就有 G2, 而且都是聽了,但感覺 G2 要好多功夫去 dump 好控制好,不如 miles 3 咁反而是缺底,問題是反轉咁。
回復

t1174 發表於 2018-12-2 18:42
我之前就考慮了好多,其中就有 G2, 而且都是聽了,但感覺 G2 要好多功夫去 dump 好控制好,不如 miles 3 咁 ...

TIdal Piano G2用全世界最大Accuton1.2寸黑鑽高, Miles 5個高音輸好遠
回復

高當然會比 miles 多返 點厚同控制,但低,真是出奇咁會 boom. 聽過 Tam sir 同燒友吹 Tidal 要的空間,是以 200呎咁跳上去,咁真要好好食 amp 比power 啊。
回復

Miles 5 係2路(或2.5路)3單元設計嘅喇叭,全部係陶瓷單元,低音用上兩個7吋口徑中低音單元,咁嘅設計(幾多路分音,低音單元口徑及用上陶瓷單元)與Piano G2非常相似,最大分別,就好似Star兄所提到,Piano G2用上黑鑽高音,除非對現在對Miles 5只是想提升高音,否則換了Piano G2,相信未必能對低頻一段,有著顯著提升,如果真係喜歡Tidal喇叭及其低音表達方式,就不如再上一級去Contriva G2,是3路設計,黑鑽高音,獨立中音及用上兩隻9吋陶瓷低音單元,全頻聲音改善一定比換Piano G2明顯得多了!但當然,價錢上升亦一樣“明顯”得多了!

而Star兄提到,也聽了Stenheim Alumine Five及B&W 802D3,兩對都係3路4單元設計,獨立中音單元,前者用普通軟膜高音,兩隻10吋傳統振膜(非陶瓷)低音單元,後者用鑽石高音,兩隻8吋傳統振膜低音單元,相信師兄自己都係目標3路設計嘅喇叭,用上大口徑低音單元來提升低音量與質,都係非常正路嘅選擇,期望好快又見到師兄升級喇叭嘅開箱文了!

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2018-12-2 22:03
Miles 5 係2路(或2.5路)3單元設計嘅喇叭,全部係陶瓷單元,低音用上兩個7吋口徑中低音單元,咁嘅設計(幾 ...

我老细恿常每十年先比批文我換嘢,對Miles用咗5年,相信快快换喇叭會係sohappy兄己不是我,幾年後话不定又有一些我之前聽到未聽過的新牌子超好声喇叭出現。5年前我都未聽過Tidal同Stenheim這2隻牌子。
回復

t1174 發表於 2018-12-2 18:49
高當然會比 miles 多返 點厚同控制,但低,真是出奇咁會 boom. 聽過 Tam sir 同燒友吹 Tidal 要的空間,是 ...

Piano G2 唔難搞,小弟家訪了兩位 Piano G2 用家,表現均討好

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2018-12-3 04:07
Piano G2 唔難搞,小弟家訪了兩位 Piano G2 用家,表現均討好

仲好好聲添
回復

除咗喇叭,Tidal前後级都好好聲,惦過我用緊的金仔。可惜去年買A70 Tidal未有減價
回復

starhifi 發表於 2018-12-3 07:57
除咗喇叭,Tidal前後级都好好聲,惦過我用緊的金仔。可惜去年買A70 Tidal未有減價 ...

兩個不同性格吧.

金仔既聲好獨特, 唔係歐洲機可以表現到大和民族的精緻.
回復

t1174 發表於 2018-11-29 14:49
恭喜恭喜~
C3800 --> A65 --> MILES 3 用家路過....

想请教t1174兄用什麽線材夹金仔及Miles?
回復

starhifi 發表於 2018-12-2 23:17
我老细恿常每十年先比批文我換嘢,對Miles用咗5年,相信快快换喇叭會係sohappy兄己不是我,幾年後话不定 ...

想請教師兄用什麼線材夾金仔?
回復

starhifi 發表於 2018-12-4 06:24
想请教t1174兄用什麽線材夹金仔及Miles?

有點想過,都是用返 marten 入面說同廠的 Jorma, 我對是 prime.

評分

查看全部評分

回復

t1174 發表於 2018-12-2 18:49
高當然會比 miles 多返 點厚同控制,但低,真是出奇咁會 boom. 聽過 Tam sir 同燒友吹 Tidal 要的空間,是 ...

首先要200尺空間
回復

恭喜師兄升級金頂前級

評分

查看全部評分

回復

Lamkamsang 發表於 2018-12-6 23:10
恭喜師兄升級金頂前級

這部C3850係我認為能夠各方面都達到hiend级數的前级,聽了近十小時未煲熟都超正, 真係可以未來十年都唔驶换前級。師兄也可以努力儲錢由E600去攀金顶, 相對歐洲機, 以廿萬頭買到咁質數旗艦Class  A前後级, 非常抵玩。

師兄可以學我先為E600作前级加A75或二手A70, 或直上C3850用E600作後级. 效果同樣三级跳。當然换前级效果明顯過换後级。逐步升级樂趣都幾大。

以前未換前级都唔覺換電源線的影響有幾大,但自換上C3850後,可以將以前訊号線對電源線比例由9:1换成6:4, C3850對每條電源線表現照妖照哂出嚟

回復

starhifi 發表於 2018-12-7 07:00
這部C3850係我認為能夠各方面都達到hiend级數的前级,聽了近十小時未煲熟都超正, 真係可以未來十年都唔驶 ...

聽完師兄你咁講 真係好大機會入部二手a70玩吓, 當初退燒換咗E600 先發覺金仔啲聲好啱自己, 但始終係合併機 動態方面係爭少少 如果真係加部a70 用E600去做前級 真的有好大驚喜嗎?

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-12-7 07:00
這部C3850係我認為能夠各方面都達到hiend级數的前级,聽了近十小時未煲熟都超正, 真係可以未來十年都唔驶 ...

師兄3850會俾條咩電源線佢?
回復