新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: starhifi

[前級] 傻痴痴由合併換上Accuphase C3850

jjwenda 發表於 2018-12-7 08:09
師兄3850會俾條咩電源線佢?

原先用Acoustic Revive Power Sensation 18000 Triple C,最近放咗18000換咗條幾千元Tiglon MGL-DFA10電源線,更加通透有層次。

我班朋友幾睇少日本聲,其實用過先知金仔音色好声過Burmester, 就算條冷門日本Tiglon電源線,一樣高班過我另外條瑞士Swisscable電源線

如老细批準,我覺得買部幾皮電源再生器效果一定好過買條贵價電源線,呢條幾千元Tiglon電源線己是我筆直上限

評分

查看全部評分

回復

Lamkamsang 發表於 2018-12-7 08:08
聽完師兄你咁講 真係好大機會入部二手a70玩吓, 當初退燒換咗E600 先發覺金仔啲聲好啱自己, 但始終係合 ...

我由Burester合併加A70後,整個音場濶大咗,低頻源源不绝比極都有,音色厚暖好有質感,成隻Miles高斑咗好多,A70己可推盡Miles 5低音

回復

t1174 發表於 2018-12-6 17:06
有點想過,都是用返 marten 入面說同廠的 Jorma, 我對是 prime.

如同Siltech比,prime是什麼價位的線材。當年買Marten, 代理都肯免费借prime訊号喇叭電源線比我試,但當年冇水買都冇興趣借番屋企使。Jorma是什麽声底?
回復

Jorma 其實是比較音樂性的線,有點音色(味道),但唔會像 karma 咁奪晒權,比較像 siltech 咁音色音質比。但當然就唔用音色,音色比較重中間,溫馨而有點 純厚,比較收斂到Accuton單元那德國聲.

評分

查看全部評分

回復

t1174 發表於 2018-12-8 11:59
Jorma 其實是比較音樂性的線,有點音色(味道),但唔會像 karma 咁奪晒權,比較像 siltech 咁音色音質比。但 ...

小弟以前用 Getz, 借了全套 Jorma 線材試,覺得 Siltech 比 Jorma 較夾 Marten Getz

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2018-12-8 16:55
小弟以前用 Getz, 借了全套 Jorma 線材試,覺得 Siltech 比 Jorma 較夾 Marten Getz

個人感受:Siltech比Jorma較有緊緻味道,Jorma就比較寬鬆寫意。
回復

用過使過幾個牌子的訊号線,除咗Siltech 35周年公主訊号線, Accuphase, Schnerzinger, Audio Note及Kondo唔徧聲非常中性外,其餘如Siltech 550及770, TQ, Cardas等訊号線用了我都覺得會冚過自家系统的聲底, 帶著訊号線品牌的聲底

回復

starhifi 發表於 2018-12-9 08:47
用過使過幾個牌子的訊号線,除咗Siltech 35周年公主訊号線, Accuphase, Schnerzinger, Audio Note及Kondo唔 ...

TQ係Tellurium q?原來都係偏聲
回復

littlecx 發表於 2018-12-9 13:32
TQ係Tellurium q?原來都係偏聲

TQ個人認為好厚声,比Cardas更厚声更有分析力,不過可能去到Silver Diamond會較中性。我只使過Black diamond.
回復

starhifi 發表於 2018-12-9 13:51
TQ個人認為好厚声,比Cardas更厚声更有分析力,不過可能去到Silver Diamond會較中性。我只使過Black diam ...

我用 TQ咁多型號, 除了Blue系列係偏向中低厚暖, BLack係最中性, Silver爽快通清。

回復

想請教 ccli1996 師兄,若 180 呎空間用 803D3 會否有嚴重駐波 (booming ) 情況?  Thx

評分

查看全部評分

回復

HiFiBear 發表於 2018-12-11 22:26
想請教 ccli1996 師兄,若 180 呎空間用 803D3 會否有嚴重駐波 (booming ) 情況?  Thx

HiFiBear兄,
係返你個Post回覆你的問題
https://www.hiendy.com/hififorum ... 364&pid=2879029

回復

racewong 發表於 2018-12-9 15:22
我用 TQ咁多型號, 除了Blue系列係偏向中低厚暖, BLack係最中性, Silver爽快通清。

...

我都有朋友中哂TQ毒,覺得赢哂我條35周年公主訊号線及770L及550L喇叭線。
回復

banjo 發表於 2018-12-1 22:05
因為呢度有資深金仔玩家曾經講過, 想套機能完全發揮到金味, 最好用返佢自家線材.
所以我無論電源線, 訊號 ...

banjo師兄有冇使過將C3850個gain由18db較去24db原來更幼细
回復

starhifi 發表於 2018-12-16 17:44
banjo師兄有冇使過將C3850個gain由18db較去24db原來更幼细

剛剛試咗, 由12db升到24, 後級則由-3降到-12, 發覺真係可以谷哂C-3850啲潛能出嚟, 唔該哂.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2018-12-17 15:24
剛剛試咗, 由12db升到24, 後級則由-3降到-12, 發覺真係可以谷哂C-3850啲潛能出嚟, 唔該哂.  ...

呢個可能真係旗艦機先係咁, 我部低一個model今日同朋友反覆試, 24db 無咗通透感, 人聲係凸出咗, 但有小濛, 高低伸延動態都有差, 12db 通透但無力, 都係用返18db最好!

評分

查看全部評分

回復

gary9413 發表於 2018-12-18 18:35
呢個可能真係旗艦機先係咁, 我部低一個model今日同朋友反覆試, 24db 無咗通透感, 人聲係凸出咗, 但有小濛 ...

金仔好玩就係呢度, 前後級加埋, 增益有12種玩法, 梗有一種啱自己.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2018-12-17 15:24
剛剛試咗, 由12db升到24, 後級則由-3降到-12, 發覺真係可以谷哂C-3850啲潛能出嚟, 唔該哂.  ...

banjo兄部C3850有冇用電源處理器?
回復

starhifi 發表於 2018-12-22 08:26
banjo兄部C3850有冇用電源處理器?

用得金仔老頂,  電處真係唔慳得, 所以搵咗以下呢舊嘢嚟清潔電源.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2018-12-22 09:21
用得金仔老頂,  電處真係唔慳得, 所以搵咗以下呢舊嘢嚟清潔電源.

成55磅重的牛牛效果如何?

我剛買的中村牛都未有時間使。只聽咗2首歌
回復