新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: starhifi

[前級] 傻痴痴由合併換上Accuphase C3850

starhifi 發表於 2018-12-22 12:29
成55磅重的牛牛效果如何?

我剛買的中村牛都未有時間使。只聽咗2首歌

說實話, 呢隻Gateway2係咪咁堅, 真係聽唔出.
金仔前後級本身內部, 已經有好強電源處理, 就算唔用Gateway2, 亦唔覺有乜明顯差異(用精準儀器可能測到).
不過心理上, 總係覺得咁樣先係一套完整系統.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2018-12-23 00:09
說實話, 呢隻Gateway2係咪咁堅, 真係聽唔出.
金仔前後級本身內部, 已經有好強電源處理, 就算唔用Gateway2 ...

暂時使過,如电源插係冇拉獨立電拉線的牆蘇,不論金仔前後或牛牛電源做得幾好。插係冇獨立电蘇位效果差20%以上。我住的樓仲係幾年樓, 如樓齡耐。相信非買电源再生器不可,唔係買隔離牛。

我下個目摽如攞到批文買多個TAOC架,會考慮入手P15或P20 。相信效果會好好多

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-12-23 08:34
暂時使過,如电源插係冇拉獨立電拉線的牆蘇,不論金仔前後或牛牛電源做得幾好。插係冇獨立电蘇位效果差20 ...

如有20%咁大差別, 呢啲錢真係唔慳得.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2018-12-23 09:28

花幾千元買條$120呎灰武士电源散線加一千元古河牆蘇加$600电工師父裝工所費有限

電的源頭重要過萬萬声电源線

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2018-12-23 09:28

banjo兄對Yamaha NS5000喇叭好惦。睇定價近13萬。睇spec要成200W擴音機嚟推,  P7300得125W推成点?

回復

starhifi 發表於 2018-12-24 10:10
banjo兄對Yamaha NS5000喇叭好惦。睇定價近13萬。睇spec要成200W擴音機嚟推,  P7300得125W推成点?

...

你都知金仔啲功率好鍾意報細數, 基本上把P-7300增益調到-12db, NS-5000都已經細節盡出.
呢部後級功力深不可測, 平時聽吓啲英文歌, 小品之類, 都唔覺有乜特別, 但到聽交響樂高潮位時, 嗰種源源不絕, 排山倒海嘅氣勢, 令我佩服.
所以125W都只係表面數字, 要用得哂呢部後級, 真係有啲難度.
如果有機會再上M-6200, 厲害之處, 不敢想像.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2018-12-24 20:01
你都知金仔啲功率好鍾意報細數, 基本上把P-7300增益調到-12db, NS-5000都已經細節盡出.
呢部後級功力深不 ...

師兄一於gogogo, 換上M6200, 用tri-amp推NS-5000, 一於換物壯志,自奉份聖誕新年禮物给自己,可惜這些機會不屬於我。
回復

starhifi 發表於 2018-12-25 09:07
師兄一於gogogo, 換上M6200, 用tri-amp推NS-5000, 一於換物壯志,自奉份聖誕新年禮物给自己,可惜這些機 ...

恐怕M-6200要等幾年後了, 因為還有好多器材等升級, 例如Dac, Phono, AV amp 等等.

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-12-23 08:34
暂時使過,如电源插係冇拉獨立電拉線的牆蘇,不論金仔前後或牛牛電源做得幾好。插係冇獨立电蘇位效果差20 ...

Star兄升級思路正確,看來升級名單不少,但仍未提喇叭

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2018-12-25 11:19
Star兄升級思路正確,看來升級名單不少,但仍未提喇叭

虎爺英明,我個豬仔錢罂係我老婆到, 想换物壯志甚有難度。

我的升级名單水蛇春嘅長,例如P15/P20电處,神钉,35周年喇叭線,地盒(未玩過)等等。喇叭離不開换约25皮的Tidal, Kharma, 802D3或Stenheim。

但因依家隻喇叭係老婆生日送, 所以都要學sohappy兄偷龍轉鳳先有機會換,對上老婆生日送的805s因CD機出直流電燒咗個單元先有機會换到。要整到隻Miles冇声出都要花些心思才可攞批文换喇叭。

最近想買多個TAOC架裝電處老婆都唔批,所以入细细隻中村牛放架頂聽住先。

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-12-25 11:36
虎爺英明,我個豬仔錢罂係我老婆到, 想换物壯志甚有難度。

我的升级名單水蛇春嘅長,例如P15/P20电處, ...

Star兄玩音響有團火 ,心裡有目標,值得高興,有時玩音響太容易换器材,也是有問題,反而逐一升級自己心中夢想器材,那份喜悅更長久更會珍惜

評分

查看全部評分

回復

聖誕快樂! 小弟上星期完夢入手C3800配A70, 請問各朋友如何set前後級的gain參考下, 暫時前級18db, 後級full gain 覺得最啱系統和個人喜好。請多多指教!

評分

查看全部評分

回復

geekee 發表於 2018-12-25 12:46
聖誕快樂! 小弟上星期完夢入手C3800配A70, 請問各朋友如何set前後級的gain參考下, 暫時前級18db, 後級full  ...

前後就係金仔既話, 正常兩部都係set 24

評分

查看全部評分

回復

geekee 發表於 2018-12-25 12:46
聖誕快樂! 小弟上星期完夢入手C3800配A70, 請問各朋友如何set前後級的gain參考下, 暫時前級18db, 後級full  ...

Gee兄可以考慮用自已喜歡音量水平及現用訊源器材,播放音樂由原廠提議+24db為基礎,先調整前級,十/-每6db為一度,看看前級聲音會在那一度最細緻,如果有幾組訊源輸入(每個訊源輸出水平可能不同,逐組記錄最佳度數,之後調整後級輸入靈敏度,找出在足夠動態下而又聲音不粗大,至於音樂可先用人聲,單/幾件樂器,最後是大編制交響樂,反覆微和強動態調整,至不同音樂最平衡聲音度數,然後記錄下來。因為每人器材、居住地方形狀和大小、房間音色軟硬度和喜歡聲音音壓都有不同,所以找到自己最喜愛就暫停,之後若有加減器材或線材,再開始

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2018-12-25 15:40
Gee兄可以考慮用自已喜歡音量水平及現用訊源器材,播放音樂由原廠提議+24db為基礎,先調整前級,十/-每6 ...

多謝虎兄指教!暫時都係前級18dB, 後級0衰減最啱聽。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2018-12-25 13:01
前後就係金仔既話, 正常兩部都係set 24

多謝指教!
回復

不過我玩果D金仔已經過晒氣。。。。

新款唔知有無改變
回復

geekee 發表於 2018-12-25 16:02
多謝虎兄指教!暫時都係前級18dB, 後級0衰減最啱聽。

啱聽至重要
回復

我覺得要睇邊類型音樂來调教gain, 聽幼细後级就set -12, 聽爆掤就max. 前级则以24最啱聽

評分

查看全部評分

回復

如果後級調敎gain -12,咁後級嘅輸出功率會否變少了?
回復