新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17117|回復: 21

[合併擴音機] Denon AV AMP 的 Movie sound mode 選擇

小弟剛買了AVC-X6500H, 但不太明上圖和下圖的含義。各ching可否指點我一下。
我覺得上圖的模式,Surround sound 十分明顕及好聲。
而下圖的模式,則好像完全感覺不到有Surround speaker的聲音似的。而且音場有點亂。
但我不知道當中的原因。
其實上面嗰個意思係multi channel stereo意思係所有聲道都係立体聲 +模擬天空喇叭, 訊源對象並不是電影, 下面嗰個dts 才是原盘電影的 聲音製式
回復

都想請教, 係唔係用PURE DIRECT最好聲? 謝謝
回復

Multi 是否代表 輸入是 PCM?
回復

mojiji1 發表於 2018-12-4 00:36
其實上面嗰個意思係multi channel stereo意思係所有聲道都係立体聲 +模擬天空喇叭, 訊源對象並不是電影,  ...

但不知道為什麼 上圖 比 下圖 更像 環迴立體聲。
回復

fungppl2000 發表於 2018-12-4 11:33
都想請教, 係唔係用PURE DIRECT最好聲? 謝謝

pure direct 應該係有聲冇畫,聽歌用
回復

astroboy1973 發表於 2018-12-4 13:35

即係你未set 好每channel 音壓囉
回復

astroboy1973 發表於 2018-12-4 13:35

你可以看一看 啲碟 個盒 後面寫住 bts 畫杜比atmos 多啲 定寫 multi channel stereo 多啲
回復

mojiji1 發表於 2018-12-5 01:24
你可以看一看 啲碟 個盒 後面寫住 bts 畫杜比atmos 多啲 定寫 multi channel stereo 多啲  ...

我試的碟是 DTS-HD MA 7.1
回復

bigpun1975 發表於 2018-12-4 14:01
即係你未set 好每channel 音壓囉

我終於找到説明書。 終於明白多小小。
上圖是代表 multi channels PCM解碼 + Virtual X up mixing
下圖是代表 2 channels up mix 到 Virtual X

我是用ps3 播 Blu Ray 碟的。
當我關閉所有PCM輸出後,我明明在Blu Ray菜單選了 DTS-HD MA 7.1 條 track 。
但不知道為何在AV AMP 只能選擇下圖的解碼。
回復

astroboy1973 發表於 2018-12-5 08:59
我終於找到説明書。 終於明白多小小。
上圖是代表 multi channels PCM解碼 + Virtual X up mixing
下圖 ...

PS3 有冇得set bitstream?
回復

bigpun1975 發表於 2018-12-5 09:53
PS3 有冇得set bitstream?

謝謝 ching 的提醒。而家部ps3 set 左行 bitstream 後,部AV AMP 認到DTS HD MA 了。

評分

查看全部評分

回復

astroboy1973 發表於 2019-4-2 17:54
謝謝 ching 的提醒。而家部ps3 set 左行 bitstream 後,部AV AMP 認到DTS HD MA 了。

其實AV amp選直入直出一定最好,太多整色整水野反而會干擾音場還原!
回復

Shadow 發表於 2019-4-2 20:13
其實AV amp選直入直出一定最好,太多整色整水野反而會干擾音場還原!

想請問ching 直入直出 的意思是指怎樣?
回復

astroboy1973 發表於 2019-4-3 22:30
想請問ching 直入直出 的意思是指怎樣?

當然是5.1就出5.1,7.1就出7.1,不要加任何DSP音場聲效比佢是最原汁原味!

評分

查看全部評分

回復

Shadow 發表於 2019-4-4 09:36
當然是5.1就出5.1,7.1就出7.1,不要加任何DSP音場聲效比佢是最原汁原味!

唔知呢度有冇網友研究下呢樣嘢
回復

claero 發表於 2019-4-8 13:58

你想研究什麼?你指直出??
回復

claero 發表於 2019-4-8 13:58

就現時影音最新制式喇叭擺位上嚟睇,呢方面往往做成兩難局面。我某程度上認同原汁原味最能還原混音師嘅聲效表達,但正因為不少玩家已經將喇叭系統嘅後置及後中置喇叭放到耳仔水平,當播放影碟係DTS-MA或DOLBY TrueHD時,如果唔UP MIXING到DTS-X或DOLBY ATMOS的話,音場就會全被壓下去,出來效果比較奇怪,相反UP MIXING之後,音場變得3D,聽起上嚟亦會更過癮。當然論音質可能比直出有所不及,不過論環繞效果及包圍感,後者絕對比前者更好,所以真係要睇你用緊咩系統先可定奪...
回復

Shadow 發表於 2019-4-8 16:06
你想研究什麼?你指直出??

要講 開另一個post講 費事騎劫人哋
回復

claero 發表於 2019-4-9 15:30
要講 開另一個post講 費事騎劫人哋

快D。     
回復