新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5706|回復: 11

[附件] Townshend Seismic Podium

有了解这个喇叭垫的吗,效果如何?
見過,搖搖下好過癮
回復

好似係升越代理
回復

用的相反理論,好難過到心理关囗。
回復

或許是真正有用的避震。

回復

呢隻係真隔震,同一般釘腳、墊板只係導震有好大分別
試過用VibroChecker apps測試過,擺上去用手係隔離狂拍,都無乜影響!
其它釘墊從未試過有咁既效果,包括stillpoints、symposium之類
回復

darkfrank 發表於 2018-12-9 20:45
呢隻係真隔震,同一般釘腳、墊板只係導震有好大分別
試過用VibroChecker apps測試過,擺上去用手係隔離狂拍 ...

個低音前後咁郁,佢又一齊前後咁郁,真係被震。
不過,最緊要自己覺得有用啱聽,反正音響野都係玩自我感覺良好就得,
唁洗理咁多。
回復

sunny14148 發表於 2018-12-10 09:24
不過,最緊要自己覺得有用啱聽,反正音響野都 ...

iso-acoustic 咪一樣原理都係前後咁郁架有咩問題呢
回復

darkfrank 發表於 2018-12-10 09:44
iso-acoustic 咪一樣原理都係前後咁郁架有咩問題呢

無問題,最重要自己接受。
回復

sunny14148 發表於 2018-12-10 09:24
不過,最緊要自己覺得有用啱聽,反正音響野都 ...

講得好像正確。不過又像是歪理。

回復

dekiller 發表於 2018-12-10 17:01
講得好像正確。不過又像是歪理。

其實正是要free float, energy先唔會reflect反轉頭影響到unit movement
Symposium用唔同materials做夾層都係為左減低internal reflection
而且佢地都有free float既rollerblock系列

大部份傳統spikes都只係因材質不同,改變左諧震頻率,所以音色不同,調音用only,同"避震"完全無關
回復

係英國住時用過幾款Townshend產品,其中一款 Siesmic Bar去震真的超正。 請問這Podium要幾多錢?
回復